Kuva
Mansikkalan koulukeskuksen seinä.
William Dennisukin teos asennetaan Koulukadun puoleiselle seinälle.

Mansikkalan koulukeskuksen seinään asennetaan viikonloppuna Vuoksi-aiheinen taideteos

Tiedote
11.12.2020 10:43
Kuvataiteilija William Dennisukin tekemä teos heijastaa ympäröivää maisemaa ja muuttuu maiseman muuttuessa.

Mansikkalan koulukeskuksen julkisivuun asennetaan viikonlopun aikana taidetta. Vuoksi-aiheinen teos tulee esille Koulukadun puoleiseen seinään.

Taideteos kuvaa Vuoksen profiilia Mansikkalan kohdalla. Sen on tehnyt imatralainen taiteilija ja taiteen opettaja William Dennisuk.

Inspiraatiota Dennisuk sai Mansikkalan koulukeskuksen arkkitehtuurista ja erityisesti rakennuksen suurista ikkunoista, joista heijastuu taivas ja ympäröivä maisema.

Toinen innoituksen lähde löytyi aivan koulukeskuksen vieressä virtaavasta Vuoksesta.

Maisemaa heijastava teos muuttuu ympäristön mukana

Taideteos on tehty kiillotetusta, ruostumattomasta teräksestä. Materiaali heijastaa ympäröivää maisemaa.

–Koulukeskuksen suuret ikkunat heijastavat ympäristöään ja Vuoksi heijastaa valoa. Halusin tehdä teoksen, joka ikkunoiden ja Vuoksen tapaan heijastaa valoa ja maisemaa, Dennisuk kertoo.

Ohikulkijoille teos näyttäytyy aina erilaisena: esimerkiksi vuorokauden- ja vuodenaika sekä säätila vaikuttavat siihen, mitä katsoja näkee.

Muutos symboloi ajankulua, Dennisuk sanoo, aivan kuten koulurakennuskin.

–Oppilaat käyvät koulukeskuksessa koulunsa ja jatkavat elämäänsä sen jälkeen.

Teos valaistaan led-valoilla. Valaistuksen ansiosta teos tulee esille paremmin. Dennisuk toivoo valaistuksen myös tuovan iloa iltoihin ja erityisesti pimeisiin talvikuukausiin.

Prosenttitaidetta on tulossa kaikkiin koulukeskuksiin

Imatran kaupunki on tilannut prosenttitaidetta jokaiseen uuteen koulukeskukseensa.

– Uudet koulukeskukset ovat Imatran historian suurin investointikokonaisuus. Rakennukset ovat monipuolisessa käytössä ja niiden on haluttu ilmentävän Imatraa ja imatralaisuutta. Imatralla on pitkät perinteet taide- ja kulttuurikaupunkina ja yksi tapa ilmentää tätä on panostaminen prosenttitaiteen muodossa julkisiin rakennuksiin, kaupunginhallituksen ja ohjausryhmän puheenjohtaja Anna Helminen kertoo.

Kaikkien teosten tekijöillä on jonkinlainen sidos kaupunkiin.

Vuoksenniskalla teoksen toteutti kuvataiteilija Jarkko Liutu ja Kosken koululle on tulossa taiteilija Zindy Vähäkankaan teos.

Dennisuk on tyytyväinen kaupungin sitoutumisesta taidehankintoihin.

–Taide muistuttaa kaupunkilaisia ihmisyyden eri näkökulmista ja ihmisläheisistä arvoista. Taide voi olla esimerkiksi runollista tai kaunista, se voi herättää kysymyksiä, muistuttaa menneisyyden tapahtumista tai haastaa meidän näkemään maailman uudella tavalla, Dennisuk pohtii.

 

Lisätietoja:

Taiteilija William Dennisuk, william.dennisukathotmail.com (william[dot]dennisuk[at]hotmail[dot]com)

Kaupunginhallituksen ja ohjausryhmän puheenjohtaja Anna Helminen, p. 020 617 2280, anna.helminenatimatra.fi (anna[dot]helminen[at]imatra[dot]fi)