Tietoa Imatrasta

Imatra lukuina

  • Perustettu v. 1948
  • Kaupungiksi v. 1971
  • Kokonaispinta‑ala 1.1.2018: 191,3 km²
  • (Maata 155,0 km², vettä 36,3 km²)
  • Asukasluku: 26 525 henkeä
  • Kaupungin henkilökunta noin 780 henkeä.
  • Suurimmat työllistäjät: Imatran kaupunki, Stora Enso Oyj, Ovako Imatra Oy Ab ja Rajavartiolaitos
  • Tuloveroprosentti v. 2021: 20,00

Lisää tilastotietoja löytyy Tilastotietoja -sivulta.

Sijainti

Imatra sijaitsee kaakkoisessa Suomessa Venäjän rajalla. Rajan toisella puolella sijaitsee Svetogorskin kaupunki, vain 7 kilometriä Imatran keskustasta.  Pietariin on Imatralta matkaa 210 kilometriä ja Helsinkiin 256 kilometriä.

Vuoksi

Vuoksen länsirantaa Imatran kaupungin läpi virtaa Vuoksi, joka tarjoaa ympäri vuoden erinomaiset olosuhteet kalastukselle. Vuoksi ei jäädy kokonaan talvellakaan. Vuoksea kiertävät Suomen kauneimmat lenkkipolut ja pyöräilytiet ja sen rannoilta voi bongata kymmeniä eri lintulajeja. Lännessä Imatra rajoittuu Saimaaseen, joka mahdollistaa veneilyn Saimaan kanavaa pitkin aina Suomenlahdelle asti. Saimaan rannalla Ukonniemessä Imatran Kylpylän vieressä sijaitsee myös vilkas vierasvenesatama.

Imatrankoski

Imatrankoski on Imatran tunnetuin nähtävyys, jota on käyty ihailemassa jo vuosisatojen ajan. Vuosisadan vaihteessa Imatrankoski oli Suomen suosituin matkailunähtävyys ja kosken rannalle kohosi tuolloin myös Imatran Valtionhotelli.  Kesäisin koski kuohuu viidesti viikossa.

Teollisuuskaupunki

Imatralla on kaksi suurta puunjalostustehdasta, Stora Enso Oyj:n omistamat Kaukopään ja Tainionkosken tehtaat. Imatran keskustassa Imatrankoskella sijaitsee Imatrankosken voimalaitos, joka valmistuessaan vuonna 1929 oli Suomen suurin. Lisäksi kaupungissa sijaitsee Ovakon terästehdas.

Rajakaupunki

Imatra on myös rajakaupunki, jossa sijaitsee kansainvälinen rajanylityspaikka. Rajan toisella puolella vain muutaman kilometrin päässä on Svetogorskin kaupunki (entinen Enson taajama), jonka kanssa Imatra tekee tiivistä yhteistyötä.

Related topics