Esteetön asuminen ja asiointi
Kohti esteetöntä Imatraa
Esteetön asuminen ja asiointi ovat yhä tärkeämpiä hyvinvoinnin tekijöitä, kun väestö vanhenee. Esteettömyyttä kannattaa pohtia omassa elinympäristössään jo siinä vaiheessa, kun on vielä toimintakykyinen ja voi hyvin järjestää olosuhteensa helppokulkuiseksi.
Esteetön elinympäristö vaatii jatkuvaa työtä. Imatralla on muun muassa satoja asuntoja hissittömissä kerrostaloissa. Hissien asennusta näihin taloihin tuetaan.
Imatran kaupunki on asettanut esteettömän asumisen työryhmän vuonna 2017. Työryhmän tehtävä on edistää esteettömyyttä ja jälkiasennuksena tehtävien hissien rakentamista Imatralla.
Ilmianna este
Haastamme kaikki kaupunkilaiset ilmiantamaan liikkumista hankaloittavia esteitä. Kun huomaat korjausta vaativan esteen, ole yhteydessä kaupungin korjausrakennusinsinööri Pertti Purovaaraan, niin katsomme, mitä voimme asialle tehdä.
Valtion (ARA:n) myöntämät avustukset
Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen uuden korjausavustuslain myötä siirtyvät korjausavustusten hakeminen, neuvonta, ohjaus ja käsittely 1.1.2017 lukien kunnilta valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA).
Uuden lain mukaan avustuksia ovat:
- korjausavustus ikääntyneiden ja vammaisten asuntoihin (avustus enintään 50 %)
- avustus jälkiasennushissin rakentaiseen (avustus enintään 45 %)
- esteettömyysavustus (avustus enintään 45 %)
ARAssa on otettu käyttöön helmikuun 2017 verkkoasiointi, jolloin asiakas voi hakea avustusta digitaalisesti kirjautumalla ARAn verkkosivuilla verkkoasiointiin.
Avustusten tarkemmat ohjeet, omakkeet ym. avustuksia koskevat tiedot löytyvät ARAn verkkosivuilta.
Kaikkia avustuksia voi hakea ympäri vuoden.
Kunta hoitaa loppuun aikaisempina vuosina myönnetyt korjausavustukset.
Korjausavustus ikääntyneiden ja vammaisten asuntoihin
Korjausavustuksen saaminen edellyttää, että ympärivuotisessa asuinkäytössä olevassa asunnossa asutaan pysyvästi ja ruokakunnasta ainakin yksi henkilö on vähintään 65-vuotias tai vammainen. Ruokakunnan tulot eivät myöskään saa ylittää asetettuja rajoja eikä ruokakunnalla saa olla varallisuutta siinä määrin, että se kykenee korjaamaan asuntonsa ilman avustusta.
Vuonna 2019 korjausavustus on enintään 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista.
Avustus voi poikkeustapauksissa olla enintään 70 %, jos kyse on rintamaveteraanista tai veteraanin leskestä tai jos vanhus tai vammainen muutoin joutuisi välittömästi muuttamaan pysyvästi pois asunnosta liikkumisesteiden vuoksi tai siksi, ettei asunnossa voida antaa hänen tarvitsemiaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.
Avustuksen hakeminen
Avustusta haetaan ARAsta, ARA tekee avustuspäätöksen ja hoitaa avustusten maksamisen. Avustettavia toimenpiteitä ei saa aloittaa ennen aloituspäätöstä tai ARAn antamaan aloituslupaa. Päätös avustuksen myöntämisestä on lähtökohtaisesti saatava ennen töiden aloittamista.
Avustusten hakemisessa ja korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa auttaa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat. Tarvittaessa korjausneuvojat auttavat myös muutostyöt suorittavan urkoitsijan etsimisessä. Korjausneuvonta on maksutonta, remonttikulut kuitenkin asiakas maksaa itse.
Asuntoa on käytettävä vähintään viisi vuotta avustuksen myöntämisen jälkeen vanhusten tai vammaisten asuntona.
Kuntotutkimus ja perusparannuksen suunnittelu
Kuntotutkimukseen voidaan myöntää avustusta, kun epäillään kosteus- ja mikrobivauriota tai sisäilmaongelmaa.
Kuntotutkimuksessa avustettavia kustannuksia ovat kuntotutkimusten suunnittelun, tutkimustöiden, tarvittavien näytteidenoton ja niiden analysoinnin, kuntotutkimusraportin laatimisesta aiheutuvat kustannukset, sekä muut olennaisesti kuntotutkimukseen liittyvät kustannukset.
Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista.
Kun haetaan avustusta perusparannuksen suunnitteluun, on avustushakemuksen liitteenä toimitettava
12 kuukauden sisällä tehty kuntotutkimusraportti, jossa rakennuksen mikrobi- ja kosteusvaurio tai sisäilmaongelma todetaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät ARA:n kotisivulta ara.fi / lainat ja avustukset/korjausavustukset.
Hissiavustus
Avustuksella tuetaan uusien hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin.
Avustusta myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin välttämättömiin töihin. Avustettavia toimenpiteitä ovat hissin hankinta, tarvittavat rakennustekniset ja ja lvis-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset.
Avustettavaksi voivat tulla myös muut liikuntaesteiden poistamisen kannalta olennaiset toimenpiteet kuten esimerkiksi automatisoinnit ulko-oviin ja tarvittavat liuskat. Avustusta myönnetään enintään 45 % hyväksytyistä kustannuksista.Avustusta haetaan ARA:lta sähköisesti http://www.ara.fi/fi-FI/ARAn_verkkoasiointi.
Esteettömyysavustus
Avustuksella tuetaan sellaisia toimenpiteitä, jotka auttavat liikuntaesteistä pääsemän asuinrakennukseen, siinä oleviin asuntoihin ja asuntojen yhteistiloihin.
Avustusta ei myönnetä asunnon sisäpuolisiin töihin. Avustusta myönnetään enintään 45% hyväksytyistä kustannuksista.
Korjaustoimenpiteet
Avustuksen kohteena ovat sovellettvien säännösten mukaan toimenpiteet, joilla mahdollistetaan liikkumisesteisen pääsy asuinrakennukseen, pääsy ulko-ovelta hissille, asuntoihin tai asuntojen yhteistiloihin.
Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi:
- kulkuluiskien rakentaminen
- kynnyskorkeuksian madaltaminen (myös asunnon parvekkeelta)
- askelmien poistaminen
- oviaukkojen leventäminen
- käsijohteiden (kaiteiden) asentaminen
- ulko-oven automatisointi (sähkötoiminen kääntöoven avaaja)
- ulko-oven mobiilikäyttöinen tai digitaalinen lukitusjärjestelmä. E. voi olla avustettavaa osana ulko-oven automatisointia ja oviaukkojen leventämistä.
- porraskäytävän ja sisääntulokerroksen valaistuksen tehostaminen ja/tai varustaminen liiketunnistimella
- hissin/Hissikuilun laajentaminen ylös tai alaspäin esimerkiksi yhteisiin tiloihin (hissin pysähdystasot)
- muut vastaavat toimenpiteet, joiden avulla mahdollistetaan liikkumisesteisen pääsy asuinrakennukseen, asuinrakennuksessa oleviin asuntoihin tai yhteisiin tiloihin
- em. toteutuneiden toimenpiteiden yhteydessä, koulutetun esteettömyyskartoittajan tekemä, esteettömyyskartoitus
Hakemuksia voi toimittaa ympäri vuoden sähköisesti http://www.ara.fi/fi-FI/ARAn_verkkoasiointi.
Energia-avustus
Avustuksia voivat hakea omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat sekä kerros- ja rivitaloyhtiöt.
Energia-avustus on haettavissa vuosina 2020-2022.
1.1.-30.6.2020 aikana työt voi aloittaa ennen kuin avustushakemus on toimitettu ARAan. Avustuskelpoisia korjauksia voidaan avustaa, kun hakemus liitteineen toimitetaan ARAan viimeistään 30.6.2020.
1.7.2020 alkaen korjaukset, joihin avustusta haetaan, saa aloittaa vasta sitten, kun avustushakemus kaikkine liiteasiakirjoineen on toimitettu ARAan.
1.10.2019 jälkeen korjaushankkeeseen syntyneitä suunnittelukustannuksia voidaan avustaa, jos hanke muuten on avustuskelpoinen.
Energia-avustuksen saamisen ehtona on, että korjaustoimenpiteellä saavutetaan E-luku laskennalla todennettu ohjeiden mukainen minimi parannus. Tarkemmat ohjeet löytyvät ARA:n kotisivulta ara.fi / lainat ja avustukset. Avustuksen suuruus on maksimissaan 4000-6000 €/asunto, kuitenkin enintään 50 % toteutuneista kustannuksista.
Eksoten tarjoama tuki esteettömään asumiseen
Tukea esteettömään asumiseen saa Iso apu - palvelukeskuksista
Related topics
Hyödyllisiä linkkejä
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, ara.fi
Ikäihmisten asumisen tukitoimista (EKSOTE, pdf, katso sivu 128)
Asunnon muutostöiden tuki vammaispalvelulain perusteella (THL)
Vuoden 2018 hissi- ja esteettömyysohje (ARA)
Opas vuoden 2019 korjausavustukseen
Asetus esteettömästä rakennuksesta (FINLEX)
hissilaskuri.fi (apuväline hissin jälkiasennusten kustannusten laskemista varten)
itsearviointi.fi (asuinkerrostalon esteettömyyden arviointityökalu)