

Imatra on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallissa.
Malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa. Tavoitteena on erityisesti heikommassa asemassa olevien oikeuksien toteutuminen. Malli perustuu YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen.
Koordinaatioryhmä päätti Imatran tavoitteet toteutetun nykytilan alkukartoituksen perusteella joulukuussa 2022.
.Tavoitteisiin pääsemiseksi on kaupunki tehnyt UNICEFin mallin mukaisen toimintasuunnitelman. Imatran Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmä ja koordinaattori ovat yhdessä vastuussa siitä, että toimenpiteiden etenemistä seurataan ja arvioidaan kaupungissa säännöllisesti.
Imatran LYK-toimenpidesuunnitelma (pdf)
Mikäli Imatra saavuttaa asetetut tavoitteet, sille myönnetään lapsiystävällisen kunnan status. Yleensä tunnustus voidaan myöntää aikaisintaan noin kaksi vuotta sen jälkeen, kun kunta on hyväksytty mukaan malliin.
Lapsiystavallinenkunta.fiLapsen oikeuksien sopimus
Työtä johtaa kuntaan perustettu koordinaatioryhmä, johon kuuluu viranhaltijoita kunnan eri toimialoilta sekä lasten ja nuorten, kuntapäättäjien ja kolmannen sektorin edustajia.
Malli koskee siis koko kuntaa, ei ainoastaan lapsiin ja nuoriin liittyviä kunnan toimintoja.
Suunnitelma sisältää viisi tavoitetta sekä toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.
Maksuttoman matkustusoikeuden koululainen saa kaupungintalon asiakaspalvelusta. Jo aiemmin hankitut liput jatketaan automaattisesti.
Tällä hetkellä suunnitellaan toimenpiteitä, joilla tavoitteisiin päästään.
Tämä perheille suunnattu kysely kuuluu osana Imatralla parhaillaan käynnissä olevaa lasten ja nuorten nykytilanteen kartoitusta UNICEFin
Vuoden 2022 aikana mallissa aloittaa Imatran lisäksi Hamina, Kempele, Kuopio, Salo ja Vaasa.