Kuva
Ryhmä ihmisiä kokouspöydän äärellä.
Nykytilan alkukartoitukseen osallistui kaupungin lisäksi useita kolmannen sektorin edustajia , jotka tekevät työtä lasten ja nuorten hyväksi. Yhteistyö jatkuu edelleen.

Suomen UNICEF hyväksyi Imatran Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman

Tiedote
24.8.2023 13:40
Suunnitelma sisältää viisi tavoitetta sekä toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.

Mikäli Imatra saavuttaa suunnitelman mukaiset tavoitteet, sille myönnetään lapsiystävällisen kunnan status. Yleensä tunnustus voidaan myöntää aikaisintaan noin kaksi vuotta sen jälkeen, kun kunta on hyväksytty mukaan malliin.

Tunnustuksen jälkeen kunta jatkaa lapsiystävällisyyden kehittämistä mallin mukaisesti yhdessä UNICEFin kanssa.

- Nyt kaupunki on ”virallisesti” päässyt Lapsiystävällinen kunta -mallin neljänteen vaiheeseen ja toimenpiteiden toteutus kokonaisuudessaan voidaan aloittaa. Mallin viides ja viimeinen etappi on kahden vuoden kuluttua Imatran tavoittelema Lapsiystävällinen kunta -tunnustus, koordinaattori Kirsi Mäyrä kertoo.

Koordinaatioryhmä päätti Imatran tavoitteet toteutetun nykytilan alkukartoituksen perusteella joulukuussa 2022

- Lopullisen tunnustuksen saaminen edellyttää meiltä kaikilta yhdessä sovittuihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin sitoutumista. Kyse ei ole pelkästään statuksesta vaan siitä, että kaikessa päivittäisessä elämässä, työssä ja päätöksenteossa muistetaan ottaa huomioon lasten oikeudet, koordinaatioryhmän puheenjohtajana toimiva Arja Kujala kaupungilta mainitsee.

Imatran Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteet

  • kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.
  • lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset. Lapsivaikutusten arviointia tekee yhdessä pätevien ammattilaisten joukko.
  • kunta varmistaa, että jokaisen lapsen elämässä on vähintään yksi turvallinen aikuinen, johon lapsi voi luottaa ja joka tukee lasta kasvussa ja kehityksessä.
  • lapsille suunnatuissa palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lisäksi lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tämä on imatralaisten lasten asettama tavoite suunnitelmaan.
  • kaupunkiympäristön suunnittelussa selvitetään ja otetaan huomioon lasten kokemuksia ja näkemyksiä. Näin toimitaan prosessin eri vaiheissa ja eri suunnittelutehtävissä, kuten maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa sekä muuten julkisia tiloja suunniteltaessa.

Lisätietoja:

koordinaattori Kirsi Mäyrä, Imatran kaupunki, kirsi.mayraatimatra.fi (kirsi[dot]mayra[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 2248

palvelujohtaja Arja Kujala, Imatran kaupunki, arja.kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 2227

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.