Vuoksen koskista käyttövoimansa ottavaa teollisuutta alkoi syntyä Imatran seudulle 1800-luvun loppupuolella. Suurteollisuutta alkoi muodostua, kun osakeyhtiö Tornator ryhtyi rakentamaan teollisuuslaitoksia vuonna 1895 ostettuaan Vuoksen varrelta maatilan, johon kuuluivat puolet Niskakosken ja Tainionkosken ranta-alueista. Tainionkosken muuttuminen teollisuuspaikkakunnaksi alkoi.
Työväen asunnoiksi yhtiö rakensi vuonna 1896 ja seuraavina vuosina noin 20 asuinrakennusta, jotka käsittivät useampia asuntoja. Näin syntyi mm. Ritikanrannan asuntoalue, jonka asuinrakennuksia kutsuttiin kasarmeiksi. Kasarmien perheasunnoiksi tarkoitetut huoneistot käsittivät kamarin ja keittiön sekä ruokakomeron koko huoneistoalan ollessa 20-25m2.
Yhtiö rakensi myös asukkaiden yhteiskäyttöön saunan ja pyykkituvan, jossa oli myös mankeli, sekä leipomon. Läheisyydessä oli kauppa ja myöhemmin posti, sekä yhtiön ylläpitämä kansakoulu. Asuntoaluetta täydensi vielä v. 1904 perustettu tori.
Yhtiön rakentamassa palokunnan talossa oli mahdollisuus vapaa-ajan toiminnoille. Siellä saivat alkunsa monet kulttuuriharrastukset, kuten näytelmäseura, torvisoittokunta ja urheiluseura. Myöhemmin talossa näytettiin myös elokuvia.
Enso-Gutzeit Oy, johon Tornator sulautui v. 1932, lahjoitti syksyllä 1972 Ritikan rantatien ja Vuoksen välisen alueen museoalueeksi Imatran kaupungille. Tällä alueella kaksi jäljellä olevaa rakennusta entisöitiin teollisuustyöväen asuntomuseoksi, joka valmistui ja avattiin yleisölle toukokuun alussa 1975.
Teollisuustyöväen asuntomuseon asuinrakennuksen huoneistot edustavat sisustukseltaan eri vuosikymmenien asumistyyliä 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Osittain lohkokivestä rakennettu pakaritupa-saunarakennus on muutettu alkuperäiseen asuunsa.
Teollisuustyöväen asuntomuseon esineistön suurin osa on saatu Tainionkosken alueen asukkailta lahjoituksina. Näin on voitu säilyttää jälkipolville nähtäväksi teollisuustyöväen arkielämään ja asumiseen liittyvää aineellista kulttuuria 1800-luvun lopulta 1900-luvun puolivälin jälkeiseen aikaan asti.
Museoon on maksuton sisäänpääsy.
Autolla saapuville vierailijoille
Jos tulet paikalle autolla, pysäköi mieluiten museon eteläpuolella sijaitsevalle parkkipaikalle, jonne ajetaan Tainion torin kautta.
Museoon on maksuton sisäänpääsy.
Virastokatu 1
55100 IMATRA
Suomi