
Mauri Olavi Keinänen, Abstraktia etsimässä, 16.12.2022-10.2.2023 Imatran taidemuseossa
Imatran taidemuseon vuoden 2022 näyttelytarjonnan päättää valokuvaaja Mauri Olavi Keinäsen näyttely Abstraktia etsimässä. Keinänen luonnehtii itseään prosessitaiteilijaksi, jonka tuotannossa päämäärä ei niinkään ole valmis teos, vaan matka, jonka taiteilija tekee aiheen valinnasta kohti lopullista teosta. Keinänen etsii työskentelyssään vastausta kysymykseen: onko mahdollista tehdä abstrakti valokuva, joka on ikään kuin maalaus?
Avoinna: ma-pe 9-18, suljettu 26.12. ja 6.1., aattopäivinä 23.12. sekä 5.1. 9-16
Imatran taidemuseo
Virastokatu 1, 55120 Imatra
Kuva: Mauri Olavi Keinänen, Jossakin, sarja B, numero 5, 2022, pigmenttivedos

Juho Mäkelä, Niskakosken lohipato, 1938, vesiväri, Sihtolan Imatra-kokoelma
Historiaa
Imatran seutua kuvattiin jo 1800-luvulla maalauksin ja piirroksin, joita tekivät mm. Severin Falkman, Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela.
1900-luvulla Imatraa maalasivat useat eturivin taiteilijat, jotka tulivat diplomi-insinööri Jalo Sihtolan (1882-1969) vieraiksi Tainionkosken Harakanhoviin. Tähän joukkoon kuuluivat mm. Mikko Oinonen, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko, Otto Mäkilä, Juho Mäkelä, Aimo Kanerva ja Tuomas von Boehm.
Jalo Sihtolan panos Imatran taide-elämälle oli ratkaiseva. Häntä voi pitää sekä Imatran taideyhdistyksen että Imatran taidemuseon perustajana. Taidemuseo avattiin 1951 Vuoksenniskalla kansakoulun ylimpään kerrokseen rakennetussa näyttelytilassa.
Nykyisin taidemuseo sijaitsee Mansikkalassa Kulttuuritalo Virrassa arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Imatran kulttuurikeskuksessa, joka valmistui 1986.
Taidemuseon kokoelma koostuu Imatran kaupungin ja Imatran taideyhdistyksen omistamista teoksista, joita on yhteensä yli 1400 teosta. Kokoelman painopiste on kotimaisessa 1900-luvun taiteessa.
Sihtolan Imatra-kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä. Se sisältää 1900-luvun modernistista taidetta Suomesta, Ruotsista, Ranskasta ja Italiasta, yhteensä vajaat 400 taideteosta. Sihtolan Imatra-kokoelmaan kuuluu teoksia, jotka aikoinaan ovat kuuluneet Jalo Sihtolalle.
Teokset on saatu Jalo Sihtolan lahjoittamina ja myyminä sekä Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiön ja yksityisten henkilöiden lahjoituksina.
Taidemuseon kokoelmassa on teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta ja Hugo Simbergiltä sekä seuraavilta 1900-luvun alkupuolen tekijöiltä: Magnus Enckell, Verner Thomé, A. W. Finch, Yrjö Ollila, Mikko Oinonen, Tyko Sallinen, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko ja Wäinö Aaltonen.
Modernismin vuosikymmenenä tunnettu 1950-luku on edustettuna hyvin kattavalla Tuomas von Boehmin teosten ryhmällä. Mukana ovat myös mm. Otto Mäkilä, Ole Kandelin, Tapani Raittila, Helge Dahlman, Anitra Lucander, Ina Colliander, Aimo Kanerva, Per Stenius, Olli Miettinen, Unto Pusa, Unto Koistinen ja Sam Vanni.

Veikko Nuutinen, Valssi, 1980, 2020, alumiini
Tulevia näyttelyitä
- 24.2.-10.3. ja 17.3.-31.3. LAB kuvataiteen opinnäytteet. Kevättalvella näyttelytilan valtaavat LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat opinnäytetyönäyttelyillään. Opinnäytteet ovat esillä jo totuttuun tapaan kahdessa erässä.
- 26.8.-16.9. Jussi Valtakari ja Antti Ylönen. Pääsiäisen jälkeen päästään nauttimaan perinteisestä puuveistotaiteesta modernilla tvistillä. Jo usean vuoden ajan yhteisten teosprojektien parissa työskennelleet Valtakari ja Ylönen luovat teoksia, joissa Valtakarin minikokoiset ihmishahmot yhdistyvät Ylösen jyhkeisiin, puun materiaalisuutta korostaviin muotoihin. Valtakarin yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita lempeän huumorin kautta kritisoivat teokset kertovat tarinan Ylösen luomalla näyttämöllä
Kaakkuri
Kaakkuri on kaakkoissuomalaiseen kuvataiteeseen keskittynyt blogi. Sitä julkaisevat Lappeenrannan taidemuseo, Imatran taidemuseo sekä Poikilo eli Kouvolan taidemuseo ja Kotkan kulttuuripalveluihin kuuluva Galleria Uusikuva sekä Merikeskus Vellamo.
Kaakkuri-blogin osoite: http://kaakkurin.blogspot.com/
Virastokatu 1
55120 Imatra
Suomi
- ma-pe 9-18
- suljettu viikonloppuisin ja arkipyhinä