Imatran Inkeri

Imatran Inkeristä on vuosien saatossa muodostunut Imatran symboli, hahmo, joka tunnetaan ympäri Suomea ja edustaa kaupunkiamme mitä parhaiten.

Imatran Inkerin valitsee vuosittain Imatran Nuorkauppakamari.

Ensimmäinen Inkeri valittiin vuonna 1970 ja hän oli itseoikeutetusta kirjailija ja opettaja Hilja Valtonen, joka oli mukana myös paljossa muussa Imatralla. Vaatimuksena Inkeriksi valittavalle on ollut alusta asti että hän on imatralainen, syntyperäinen ei tarvitse olla vaan Imatralla ja Imatran hyväksi toimiminen riittää. Tärkeää on myös että hän on tehnyt Imatraa tunnetuksi jollakin alalla. Inkereitä on valittu vuosien aikana hyvin eri aloilta ja myös hyvin eri ikäisiä.

Uusi Inkeri saa tunnuksekseen Imatrankosken pohjasta haetun Imatra-kiven, josta hänelle tehdään riipus. Kiertopalkintona kiertää myös Imatran-kivi patsas. Vaatetuksena Inkerillä on jokaiselle erikseen räätälöity feresi, johon kuuluvat rajakarjalaisen naisen puuvillainen, värikäs liivihame ja valkoinen leveähihainen pusero. Asun näyttävyyttä lisää vielä koristeellinen esiliina. Pukuun kuuluu myös naisen päähine, sorokka tai koristenauha hiuksille. Inkerien hartioilla on vielä valkoinen, punapoiminnalla koristeltu huivi. Puvun värin uudet Inkerit saavat valita itselleen sopivaksi.

Imatran Inkeri on saanut nimensä Toivo Kärjen säveltämästä ja Reino Helismaan sanoittamasta Imatra-valssista, jossa kerrotaan myyttisestä naishahmosta Vuoksen varrella.

Uusi Inkeri julkistetaan vuosittain elokuussa vietettävän Imatra-päivän yhteydessä.

  • Imatran Inkeri vuonna 2021 on yrittäjä Noora Kähkönen, The Voima -yrityksen toinen perustajista.
  • Vuoden 2020 Inkeri on BioVuoksi -elokuvateatterin yrittäjä Sanna Ilonen.
  • Imatran 48. Inkeri on käsityöyrittäjä Soja Murto-Hartikainen, hän on tunnettu kansallispukujen tekijä ja uudistaja.
  • Vuoden 2016 Imatran Inkeriksi valittiin Katri Lätt-Shahmardan. Hänet tunnetaan kaupungissa Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalin uurastavana taustahenkilönä, joka pitää lukemattomat langat käsissään yli rajojen kurkottavassa festivaalissa.

Imatran Nuorkauppakamari, Inkeri-projekti

Related topics