Kuva
Zindy Vähäkangas: Fortitudo

Kosken koulukeskuksen ideakilpailun voitti kuvataiteilija Zindy Vähäkangas

31.1.2020 14:45
Ohjausryhmä on alustavasti miettinyt, että koulukeskukseen tilataan kaksi työtä.

Imatran kaupungin järjestämän ideakilpailun Kosken kouluun sijoitettavasta taideteoksesta voitti imatralainen kuvataiteilija Zindy Vähäkangas teoksellaan Fortitudo.

Kilpailun voitto oli minulle suuri yllätys. En odottanut tällaista menestystä, Vähäkangas kommentoi.

Hän on Turusta kotoin oleva, nykyään Imatralla asuva kuvataiteilija, joka valmistui Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2018.

Toinen palkinto jaettiin kahden ehdotuksen kesken, jotka ovat Paula Tellan Kultaa ja terästä sekä Anne Tammisen Vuo.

Kilpailu oli kohdistettu ammattitaiteilijoille, joilla on jokin Imatra-yhteys. Määräaikaan eli joulukuun loppuun mennessä saapui 25 teosehdotusta.

Koski inspiroi

Kosken koulukeskuksen taiteen sijoituspaikoiksi oli määritelty kolme vaihtoehtoa: keskusaulan katto, piha-alueen koilliskulma ja koulurakennuksen pohjoispään julkisivu.

Kilpailuun saapuneitten teosehdotusten aihepiirit käsittelivät odotetusti koskea ja veden liikettä sekä Vuoksea ja alueen luontoa, taidekoordinaattorina kilpailussa toiminut Reetta Ahonen toteaa.

Ilahduttavasti joissain ehdotuksissa oli otettu huomioon myös koulun pedagoginen painotus, kielet ja kansainvälisyys, kouluverkon ohjaus- ja miljöötyöryhmän puheenjohtaja Anna Helminen kiittelee.

Vähäkangas kertoo, että hänelle idea syntyi välittömästi kilpailuohjeet luettuaan.

Sen takia tulikin olo, että näin nopeasti syntynyt idea ei voi menestyä. Paljon kauemmin mietin teoksen nimeä. Sana Fortitudo on latinaa ja tarkoittaa voimaa. Minulle oli tärkeää, että työ ilmentää koskea, Vähäkangas sanoo.

Taidetta kaikkiin koulukeskuksiin

Ehdotusten arvioinnissa kaupungin miljöötyöryhmä painotti visuaalisesti ja sisällöllisesti kiinnostavaa taiteellista ideaa, joka sopii sijoituspaikkaan ja kouluympäristöön sekä teknistä soveltuvuutta ja ratkaisua, joka on toteutettavissa annetulla budjetilla.

Kosken koulukeskuksen taidebudjetin kokonaishinta on 60 000 euroa.  Ideakilpailun palkinnot, yhteensä 5000 euroa ovat osa kokonaisbudjettia. Pääpalkinto on 2500 euroa. Toisen sijan jakaneet saavat molemmat 1250 euroa.

Kaupungin uudistuvan kouluverkon ohjausryhmä on alustavasti päättänyt hankkia Kosken koulukeskukseen kaksi kilpailutyötä. Valituksi tulleista töistä ilmoitetaan myöhemmin.
Kaikkiin kolmeen koulukeskukseen on tilattu prosenttitaidetta. Vuoksenniskalla sen toteutti koulun entinen oppilas, kuvataiteilija Jarkko Liutu. Mansikkalan koulukeskuksen taiteilijoiksi on
valittu lappeenrantalainen työpari Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen. He työstävät parhaillaan luonnoskuvia teoksesta.

Lisätietoja:

Miljöö- ja ohjausryhmän puheenjohtaja Anna Helminen, p.  040 548 3790, anna.helminenatimatra.fi

Fortitudo / Zindy Vähäkangas

(pääkuva)

  • Sana Fortitudo on latinaa ja tarkoittaa voimaa.
  • Teoksessa voimalla viitataan Imatrankoskeen.
  • Työ näkyy rappaamattomana pintana koulun seinässä.

Vuo /Anne Tamminen

( Alhaalla ensimmäinen kuva)

  • Koostuu katosta vaijerilla roikkuvista, laserleikatuista, tyylitellyistä kala- ja lintumaisista alumiini- ja huurrepleksifiguureista, jotka on ripustettu muodostamaan virran kaltainen muoto salin ilmatilan läpi.
  • Muodot on tyylitelty Vuoksella havaittavista lintu-ja kalalajeista.
  • Kuvastaa virtauksen voimaa, joka myös viittaa flowmaiseen käsitteelliseen ajatusten ja tiedon virtaan.

Kultaa ja terästä / Paula Tella

(Alhaalla toinen kuva)

  • Muodostuu kultaisista ja teräksisistä, kyrillisistä ja latinalaisista kirjaimista, jotka leijuvat interiöörissä liikkuvien ihmisten yläpuolella.
  • Teos limittää ja sekoittaa läntisen ja itäisen perinteen.
  • Teoksessa on otettu huomioon koulun pedagoginen painotus sekä Imatran alueen erityisyys kulttuurillisesti ja maantieteellisesti.