Kuva
Karttakuva uudesta tielinjauksesta
Suunniteltu uusi tielinjaus ja alikulku

Linnankosken tasoristeys korvataan Puutarhankadun jatkeella ja alikulkutunnelilla

Tiedote
18.6.2021 15:06
Asemakaavamuutos vireille. Suunnitelmiin voi ottaa kantaa, myös yleisötilaisuus luvassa.

Uusi Väyläviraston ratasuunnitelma valtakunnan rajalta Sienimäelle vaatii muutoksia asemakaavaan ja ympäristöön. Isoimmat muutokset koskevat Imatrankosken asemaa, kolmioraidetta Kartanonkadun ja Kuutostien välillä sekä Linnankosken tasoristeyksen korvaamista alikulkuväylällä.

Linnankosken tasoristeys poistuu yleisen liikenteen käytöstä.  Uusi ratayhteys edellyttää alikulkuyhteyden, mikä ei mahdu Linnankosken tasoliittymän paikalle Vuoksen läheisyyden vuoksi.

Vanhan tasoristeyksen paikalle tulee siirrettävät puomit ja tätä yhteyttä saavat jatkossa käyttää ainoastaan hälytysajoneuvot, erikoiskuljetukset ja Imatranajo-tapahtuma, kaavoitusinsinööri Timo Könönen kertoo.

Puutarhankatua jatketaan Sotkulammentielle

Suunnitelmissa on rakentaa uusi väylä Puutarhankadun jatkeeksi siten, että katua jatketaan kaupungin tyhjän tontin läpi kohti rataa. Alikulku sijoittuu nykyiselle rataa ympäröivälle viheralueelle. Uusi Puutarhankadun jatke yhdistyy Sotkulammentiehen lähellä Mehiläismäenkadun risteystä.

Puutarhankadulle joudutaan rakentamaan kevyen liikenteen väylä. Tiealueen leventämiselle on tilaa kaupungin omistamalla piennaralueella. Muutamien tonttien kohdalla kiinteistöt ovat hyödyntäneet tätä kaupungin aluetta esimerkiksi istutuksille.

Väylävirasto maksaa, jos aikataulu pitää

Kyseessä on Väyläviraston hanke. Kaupungin osuus on suunnitteluvaiheessa hoitaa asemakaavamuutokset.

Tavoite on, että rataosuus on kunnossa vuonna 2025, jolloin kansainvälinen rautatieliikenne on tavoitte avata.

Tämän vuoksi ratasuunnitelman ja asemakaavamuutoksen tulee valmistua jo ensi vuodenvaihteeseen mennessä, Könönen toteaa.

Jos kaavahanke viivästyy, se ei ehdi ratasuunnitelmaan ja kaupunki joutuu maksamaan uuden alikulun ja katuyhteyden kokonaan itse Väyläviraston sijaan.

Mahdollisuus vaikuttaa

Väylävirasto on jo järjestänyt yhden yleisötilaisuuden toukokuussa alikulkuyhteyden rakentamisesta.

Ensi sunnuntaina kuulutetaan Uutisvuoksessa  ja kaupungin verkkosivuilla asemakaavamuutoksen vireille tulo sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville laittaminen. Nämä koskevat sekä Puutarhatien jatketta ja sen alikulkuyhteyttä että Imatrankosken asema-alueen kaavamuutosta.

Suunnitelmaan voivat jättää mieliteensä myös kaupunkilaiset.

Virallisten kaavasuunnitelman muistutusten aika on myöhemmin.

Tästä asemakaavan muutossuunnitelmasta tullaan järjestämään myös yleisötilaisuus valmisteluvaiheessa, Könönen lupaa.

 

Lisätietoja:

Kaavoitusinsinööri Timo Könönen, p. 020 617 4425, tino.kononenatimatra.fi (timo[dot]kononen[at]imatra[dot]fi)