Kuva
Kalastaja illalla Saimaalla
Kesäinen Saimaa.

Imatra jätti hakemuksen erä- ja luontokulttuurimuseosta

Tiedote
31.1.2021 17:40
Imatran vaihtoehto uusiokäyttää kaupungintalo on ekologinen ja taloudellinen. Myös sijainti puoltaa museota Imatralle. Vastaavia valtakunnallisia museoita ei maakunnassa ole.

Imatran kaupunki jätti perjantaina erä- ja luontokulttuurimuseohakemuksen.

─ Olemme kisassa täysillä mukana. Me tarjoamme kestävän kehityksen mukaisen, ekologisen vaihtoehdon museoksi, Imatran yhteysjohtaja Tea Laitimo sanoo.

Imatran esittää hakemuksessaan kaupungintaloa muutettavaksi museoksi. Tämä olisi hiilineutraali ja huomattavasti uudisrakennusta edullisempi vaihtoehto. Paikan vahvuuksia ovat myös sijainti Vuoksen rannalla aivan Kuutostien liittymien ja rautatieaseman vieressä.

Imatran etuja ovat myös raja-aseman läheisyys ja imago matkailukaupunkina Imatrankosken, Valtionhotellin ja Ukonniemen liikuntamatkailuinvestointien ansiosta. Imatralla on meriittejä museota varten  historiastakin: kaupungissa on Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue (Kruununpuisto). Imatralta on myös aikanaan alkanut niin suomalainen matkailu kuin kalastusmatkailu.

Maakunnallinen elinvoimamerkitys

Nyt haettavana oleva kansallinen museo on viimeinen luontovastuumuseo, jota Suomessa ollaan perustamassa. Etelä-Karjalassa vastuumuseoita ei ole ennestään. Imatralle museon saaminen olisi erityisen tärkeää, koska perinteinen teollisuuskaupunki on kipuillut rakennemuutoksen kourissa. Matkailu on noussut kaupungissa merkittäväksi elinvoimatekijäksi ja sen tukeminen olisi koko eteläisen Saimaan etu.

─ Tämä ei ole vain Imatran asia, vaan koko maakunnan ja Saimaan alueen elinvoimakysymys. Olemme erityisen iloisia siitä, että meitä ovat tukemassa tässä hankkeessa niin eteläkarjalaiset kunnat kuin maakuntaliitto, Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka toteaa.

Museon sijainnista päättävät Suomen Metsästysmuseo, Suomen Kalastusmuseoyhdistys, maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä museovirasto.

Uudella erä- ja luontokulttuurimuseolla tulee olemaan paitsi historiaa esittelevä, myös kävijöitä osallistava tehtävä. Sen yhteyteen on suunniteltu lisäksi tutkimustoimintaa.

 

Ohessa Imatran kaupungin Dominus Oy:ltä tilaama lyhytvideo, joka ilmentää Imatran paikkavaihtoehtoa eli kaupungintaloa ja sen sijaintia Vuoksen rannalla.

 

 

Lisätietoja:

Yhteysjohtaja Tea Laitimo, p. 020 617 2212, tea.laitimoatimatra.fi (tea[dot]laitimo[at]imatra[dot]fi)
Kaupunginjohtaja Kai Roslakka  p. 020 617 2226, kai.roslakkaatimatra.fi (kai[dot]roslakka[at]imatra[dot]fi)

Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino, p. 020 617 2206, kaisa.heino@imatra.

Viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen, p. 020 6172400, liisa.hupli-oinonenatimatra.fi (liisa[dot]hupli-oinonen[at]imatra[dot]fi)