Kuva
Kalastaja pilkillä.
Imatra pyrkii isännäksi luonto- ja erämuseolle.

Imatra hakee luonto- ja eräkulttuurimuseota

Tiedote
14.12.2020 19:26
Sijoituspaikka voisi olla vaikkapa kaupungintalo.

Imatra hakee valtakunnallista luonto- ja eräkulttuurimuseota Vuoksen varrelle. 

Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys ovat maa-ja metsätalousministeriön, opetus-ja kulttuuriministeriön sekä museoviraston tukemana käynnistäneet vuoden 2020 alussa hankkeen luonnon virkistyskäyttömuotoja yhdistävän uuden museon aikaansaamiseksi.

─ Tavoitteena luoda kansainvälisesti vetovoimainen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava Suomen luonto-ja eräkulttuurin kokemisen ja esittelyn paikka. Meidän mielestämme Imatra olisi loistava paikka tälle museolle. Meillä on mahdollisuus tarjota museolle tilat Vuoksen varrelta. Kaupunki oli esimerkiksi kalastusmatkailun alkulähde Suomessa, kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimo toteaa.

Imatra tarjoaa museon paikaksi kaupungintaloa.

Museo tulee käsittelemään laajasti suomalaisten kulttuuriekologista suhdetta luontoon ja luonnon käyttöön metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn, marjastuksen, luontokuvauksen ja muun luonnon virkistyskäytön näkökulmasta.

Paitsi näyttely- ja kokemispaikkana, museo tulee toimimaan myös suomalaisen luontosuhteen tutkimus- ja tallennuspaikkana.

Valtakunnalliset arvio  tulevan museon vuosikävijämääräksi on 100 000 henkilöä. Tällä olisi viiden miljoonan euron vuosittainen aluetalousvaikutus. Isäntäkaupungin maksuosuus rakennuskustannuksista ja käyttökuluista on arvion mukaan noin 50 prosenttia.

Uuteen museoon tulee myös siirtymään tällä hetkellä Riihimäellä toimiva metsästysmuseo.

─ Valtakunnallinen luonto- ja eräkulttuurimuseo on kiinnostanut useita kaupunkeja, joten kilpailu tulee olemaan tiukka, Laitimo toteaa.

Hakemus museosta tulee jättää tammikuun loppuun mennessä. Hakemusta tehdään Imatralla yhteistyössä alueen matkailuyrittäjien kanssa.

Helmikuussa museon sijoittumisesta päättävät valitsevat neljä potentiaalisinta kaupunkia jatkoon.

 

Lisätietoja:

Yhteysjohtaja Tea Laitimo, p. 020 617 2212, tea.laitimoatimatra.fi (tea[dot]laitimo[at]imatra[dot]fi)

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen, p. 020 617 2280anna.helminenatimatra.fi (anna[dot]helminen[at]imatra[dot]fi)