Kuva
POikkileikkaus urheilutalon havainnekuvasta.
Urheilutaloa on tässä vaiheessa suunniteltu siten, että hallikorkeus on 10 metriä.

Uuden puurakenteisen urheilutalon lopullisesta sijainnista ja koosta päätös kesään mennessä

Tiedote
7.2.2022 21:34
Ensimmäiset tilaratkaisumallit esiteltiin valtuustolle, jolta odotetaan nyt kannanottoja.

Imatran kaupunginvaltuusto sai iltakoulussaan tänään maanantaina nähdä ensimmäiset havainnekuvat uudesta puurakenteisesta urheilutalosta.

─ Kuvat ovat lähinnä ehdotuksia eri toimintojen tilasijoittelusta. Kuvat eivät vastaa lopullista ulkoasua. Esimerkiksi väri ei tule olemaan keltainen, rakennuttaja Henry Tapiola Imatran Rakennuttaja Mitra Oy:stä korostaa.

Urheilutalon ensimmäisiä suunnitelmia varten on Imatra Base Camp haastatellut eri lajiliittojen edustajia niin kotimaassa kuin kansainvälisellä tasolla. Lisäksi toiveita uudesta urheilutalosta on kerätty tulevilta aktiivikäyttäjiltä eli imatralaisilta urheiluseuroilta. Suunnitelmissa on otettu huomioon myös se, mitkä lajit ovat harrastajamäärältään kasvussa.

Hankesuunnittelun ohjausryhmä on perehtynyt vaihtoehtoihin, joita alun alkaen olivat 1-, 2- ja 3-laivainen urheilutalomalli. Laivatermistöllä viitataan kokoon.

─ Ohjausryhmä on saatujen palautteiden pohjalta päätynyt esittämään, että uusi puurakenteinen urheilutalo toteutettaisiin niin sanotusti 2-laivaisena ja yleisurheilupaikalla, ohjausryhmän puheenjohtaja Ilkka Nokelainen kertoo.

Keltainen ei ole uuden urheilutalon väri. Kuva kertoo enemmän kiinteistön sijainnista kuin ulkonäöstä.

Jäähallin viereen

Uusi kiinteistö sijoittuisi nykyisen jäähallin viereen Ukonniemeen. Rakennukset yhdistettäisiin toisiinsa sisäänkäynnillä ja yhteisellä toisen kerroksen ravintolatilalla, josta on hyvät näkymät niin urheilutalon halleihin kuin jääareenalle.

Tämän ansiosta myös jäähallin tilaongelmia voitaisiin ratkoa. Nykyisistä hallin ravintolatiloista voitaisiin tehdä aitioita ja uuden ravintolatilan alakertaan rakentaa yhteisiä pukutiloja jäähallille ja urheilutalolle. Muutos mahdollistaisi myös katsomopaikkojen lisäämisen jäähalliin.

Urheilutalon ja jäähallin rinnakkaiselo karsii muutenkin suunnitelmista neliöitä ja rakennuskustannuksia. Tämän hetken ehdotelmasta puuttuvat esimerkiksi erilliset urheilutalon toimistotilat. Toimistoina voidaan käyttää arkipäivinä jäähallin aitioita.

Kustannusarvio noin 20 miljoonaa euroa

Uusi urheilutalo tulee kasvattamaan kaupungin liikuntatiloja nykyiseen verrattuna noin 2300 neliöllä.

2-laivaisen urheilutalon investointi maksaa tämän hetken laskelmien mukaan noin 20,2 miljoonaa euroa.

Sen sijaan ylläpidon kustannukset olisivat lähes samat niin uudessa kuin vanhassa urheilutalossa, vaikka uusi urheilutalo olisi merkittävästi isompi. Säästöt syntyvät lähinnä energiasta, Tapiola toteaa

Kannanottoja parin viikon aikana

Imatran valtuustoryhmiltä pyydettiin iltakoulussa kannanottoja urheilutalon sijainnista, koosta ja lopullisen rakentamispäätöksen aikataulusta. Vastausaikaa valtuustoryhmillä on kaksi viikkoa.

Mielipiteitä pyydettiin myös siitä, tulisiko myös jääpallokentän kokoinen iso tekojää rakennuttaa uuden urheilutalon taakse. Sen alustava kustannusarvio on 1,4 miljoonaa euroa.

Vanhalla Mansikkalan urheilutalolla on mittavia korjaustarpeita. Kiinteistössä on viime vuosina korjattu useampaan otteeseen sisäilmaongelmia. Rakennus ei myöskään täytä nykypäivän lajitarpeita.

Uuden urheilutalon rakentamispäätös pyritään tuomaan valtuustolle ennen kesää mikäli ryhmät näin linjaavat.


Lisätietoja:

Ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen, p. 040 593 0552, ilkka.nokelainenatimatra.fi (ilkka[dot]nokelainen[at]imatra[dot]fi)

Toimitusjohtaja Lassi Nurmi, Mitra, p. 05 235 2850, lassi.nurmiatmitra.fi (lassi[dot]nurmi[at]mitra[dot]fi)

Rakennuttaja Henry Tapiola, Mitra, p. 05 235 2827, henri.tapiolaatmitra.fi (henry[dot]tapiola[at]mitra[dot]fi)

Vertailua tiloista

Investointi

  • Uusi Urheilutalo 2-laivainen + YU-tila, toimistot jäähallissa,  koko 8507 m2 , investoinnin hinta 20,2 milj.€

  • Nykyinen Urheilutalo+keilahalli, koko 6 202 m2