Kuva
Taskulamppuja pimeässä
Taskulamppujen toimivuus kannattaa tarkistaa ja ottaa ne paikkaan, josta ne on helppo löytää.

Lyhyisiin sähkökatkoihin on hyvä varautua ajoissa

17.11.2022 14:19
Koulukeskukset on pyydetty rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle. Tätä tiedotetta päivitetään sitä mukaan, kun tietoa sähkökatkojen mahdollisista vaikutuksista kertyy lisää.

 Valtakunnallisesti on varoiteltu, että ensi talvena lyhytkestoiset sähkökatkot voivat olla mahdollisia. Imatran kaupunki on jo varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin omassa palvelutuotannossaan.

─ Olemme ohjanneet eri palveluyksiköitä tarkastamaan omia varautumissuunnitelmiaan ja pohtimaan miten sähkökatkojen aikana tulisi toimia, turvallisuuspäällikkö Eemil Stigman kertoo.

Kaupunki on käynyt keskusteluja sähköyhtiön kanssa kiinteistöistä, jotka tulisi rajata sähkökatkojen ulkopuolelle. Koulukeskukset ovat osa näitä kiinteistöjä.

Jos sähkökatkoja kuitenkin näihin kiinteistöihin tulisi, on eri haittoja puntaroitu. Esimerkiksi sähköovien toimivuutta ja opetusjärjestelyjä on mietitty. Myös koulujen turvavalot palavat sähkökatkojen aikana.

─ Olennaista on, että näissäkin tilanteissa voimme luoda lapsille ja nuorille turvallisen olon ja jatkaa arkea kouluissa. Pienemmille oppilaille Imatran Seudun Sähkö on lahjoittamassa otsalamppuja koulukäyttöön, opetus- ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Rovio kertoo.

Varhaiskasvatuksessa turvataan arjen sujuvuus

Sähkökatkojen aikana myös varhaiskasvatuksen toiminta pyritään pitämään käynnissä päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa mahdollisimman normaaliin tapaan. 

Imatralla esiopetus toimii koulukeskuksissa. Jos sähkökatkoja talvella on, ne voivat kohdentua lähinnä varhaiskasvatuksen muihin yksiköishin. Lapsia ei näissä lyhyissä sähkökatkoissa siirretä toisiin yksiköihin.

Olemme aloittaneet varhaiskasvatuksessa varautumisen mahdollisiin sähkökatkoksiin. Olemme hankkineet esimerkiksi erilaisia valonlähteitä. Erittäin tärkeänä näen, että pienten lasten kanssa jutellaan ja harjoitellaan toimimista hämärässä leikinomaisesti.  Vieraillessani päiväkodissa lapset leikkivät lepohuoneessa taskulampuilla ja kuinka jännää se heistä olikaan, varhaiskasvatuspäällikkö Minna Leinonen sanoo.

Sähköjen puuttuminen sulkee urheilu- ja liikuntatilat

Mikäli sähkökatkot todentuvat talvella, ne vaikuttavat Imatralla vapaa-ajan palveluihin. Urheilu- ja kulttuuritilat joudutaan katkojen ajaksi sulkemaan ja tyhjentämään asiakkaista. 

Tämä koskee esimerkiksi  jäähallia, kuntosaleja, kirjastoja, teatteria ja Kulttuurotalo Virtaa. 

Ei suihkuja katkojen aikana

Kotitalouksille on myös tarjolla erilaisia vinkkejä sähkökatkojen varalle.

Imatran Vesi neuvoo omilla verkkosivuillaan välttämään vedenkäyttöä sähkökatkojen aikana. Vessan voi vetää ja kylmää juomavettä ottaa hanasta, mutta suihkut kannattaa katkojen aikana jättää väliin..

Myös Imatran seudun ympäristötoimi antaa ohjeita elintarvikkeiden säilytyksestä, kotitalouden kiertoveden lämpötilasta ja eläintilojen varautumisesta.

Talot eivät heti viilene

Lähes kaikki lämmitysmuodot tarvitsevat sähköä. Polttimet, kiertovesipumput, puhaltimet ja muut toimilaitteet sekä mittaus-, ohjaus- ja tiedonsiirtolaitteet ovat sähkökäyttöisiä ja niiden toiminta keskeytyy sähkökatkon ajaksi.

Kaukolämpöä Imatran Lämpö Oy pystyy syöttämään varavoimalla myös sähkökatkojen ajan. Lyhyissä parin tunnin sähkökatkoissa kiinteistöt eivät vielä jäähtyä merkittävästi. Toki kaikkea turhaa ovien availua ja tuulettamista kannattaa välttää.

─ Pääsääntöisesti lämmitysjärjestelmät lähtevät käyntiin katkon jälkeen ilman toimenpiteitä. Kaukolämpötaloissa vältä lämpimän veden käyttöä vähintään puoli tuntia katkon jälkeen, Imatran Lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka neuvoo.

Mikäli maakaasun turvasulku on kiinni, se pitää avata. Tarvittaessa Imatran Lämpö Oy:n päivystäjä käy tarkastamassa tilanteen ja avaa turvasulun.

Jos talon lämmöt eivät palaudu normaaleiksi vuorokauden kuluessa katkosta, ota yhteys talonhoitoon.

Imatran Lämpö Oy julkaisee omat tiedotteensa kaukolämpö- ja maakaasuasiakkailleen viikolla 47.

Huolehdi kotivarasta

Niin sähkökatkojen kuin muidenkin häiriötilanteiden varalle kotitalouksilla tulisi olla aina kotivara kunnossa

Kotivara on sellainen perusvarustus, jolla talouden asukkaat pärjäävät 72 tuntia.

Hyvä kotivaran elintarvikkeita ovat esimerkiksi säilykkeet, suklaa, lastenruoat, näkkileivät, keksit ja mehut. Myös iskukuumennettu maito säilyy huoneenlämmössä kuukausia. Kotivarana on hyvä pitää myös ruokia, jotka maistuvat kylminäkin. Vesi ja henkilökohtaiset lääkkeet ovat yksi tärkeä osa kotivaraa.

Kotivaran osalta on hyvä pitää huolta myös läheisistä. Jos lähipiirissä on iäkäs henkilö, katso onko hänellä riittävästi ruokaa varastossa.

Lisää tietoa kotivarasta löydät 72tuntia.fi/kotivara-osoitteesta.

Seuraa viestintää

Tällä hetkellä sähkökatkot eivät ole ajankohtaisia, mutta jos sähköpula todentuu ensi talvena, katkojen mahdollisuudesta tiedotetaan.

Kannattaa seurata uutisointia. Imatran Seudun Sähkö tiedottaa omilla sivuilla häiriöiden laajuudesta.

Fingrid-sovellus on niin ikään hyvä ladata puhelimeen, sillä se tulee sähköhinnan ohella tulevaisuudessa varoittamaan myös lähestyvästä sähköpulasta.

Mikäli katkot aiheuttavat häiriöitä kaupungin palveluihin, niistä tiedotetaan imatra.fi-sivuilla. Poikkeavien häiriöiden aikana neuvoja on löydettävissä kaupungin häiriötiedote-sivulta, joka nostetaan silloin kaupungin verkkosivujen ykkösuutispaikalle.

Häiriöviestinnän seuraamista varten kannattaa huolehtia, että puhelimissa, kannettavissa tietokoneissa ja varavirtalähteissä on virtaa.

Lisätietoja:

Turvallisuuspäällikkö Eemil Stigman, p. 020 617 1000, eemil.stigmanatimatra.fi

Toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka, Imatran Lämpö Oy,  p. 020 617 4800, vesa-pekka.vainikkaatimatra.fi

Vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, Imatran vesi, p. 020 617 4399, kari.pietarinenatimatra.fi

Ympäristöinsinööri, vt. terveysvalvonnan johtaja, Armi Kainulainen, p. 020 617 4330, armi.kainulainenatimatra.fi 

Viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen, p. 040 6872510, liisa.hupli-oinoneatimatra.fi

 

Tiedotetta päivitetäään sitä mukaan, kun tietoa aiheesta saadaan lisää.

Päivitykset:

17.11.2022 klo 20 lisätty varhaiskasvatuksen osuus

18.11.2022 lisätty tiedot vapaa-ajan tiloista