Kuva
Vessan hana
Juomavettä voi ottaa sähkökatkon aikana, mutta esimerksi lämpimän veden käyttöä tulisi rajoittaa.

Lyhyissäkin sähkökatkoissa kannattaa minimoida vedenkäyttöä

Tiedote
17.11.2022 10:49
Suihkussa käyntiä on syytä välttää sähkökatkon aikana.

Miten varautua mahdollisiin sähkökatkoihin?

─ Jotta viemäriverkoston kapasiteetti ei sähkökatkotilanteessa ylity ja johda jätevesiylivuotoihin tai jopa viemäreiden tulvimiseen kiinteistöillä, on tärkeää minimoida vedenkulutus sähkökatkon ajan. Vaikka siis vedentoimitus jatkuukin, lämpimän veden käyttöä, suihkussa käyntiä ja kylpyä on syytä välttää sähkökatkon ajan, vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen sanoo.

Hanaveden tulo jatkuu lyhyen, noin 2 tunnin sähkökatkon ajan, sillä vesi tulee painovoimaisesti vesitornista ja veden pumppaus vesijohtoverkostossa on varmistettu varavoimalla.

Kiinteistöillä mahdollisesti olevien tulvimisen estolaitteiden toimivuus on syytä tarkistaa ja varmistaa ennen sähkökatkoja.

─ Mikäli asiakkaalla on kiinteistökohtainen jätevedenpumppaamo, voi vedenkäytön jatkaminen aiheuttaa nopeastikin viemärin tulvimisen kyseisellä kiinteistöllä, Pietarinen vinkkaa.

Kotivarana aina juomavettä

Varautumistoimenpiteistä huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen, 6-10 litraa per henkilö. Lisäksi on hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovettä on turvallista juoda sähkökatkon aikanakin, ellei veden väri tai haju poikkea tavallisesta.

Mikäli vedessä on tavallisesta poikkeavaa väriä, se johtuu yleensä verkostossa tapahtuneiden virtaamamuutosten irrottamista sakoista. Ongelma poistuu juoksuttamalla vettä, kunnes sen laatu on normaali.

Imatran Vesi ja Imatran Seudun terveydensuojeluviranomainen tiedottavat tarvittaessa talousveden laatuun liittyvistä asioista. Imatran seudun ympäristötoimi ohjeistaa myös legionella bakteerin riskistä ja sen ehkäisystä käyttöveden lämpötilan osalta.

Kaupunki tiedottaa häiriöistä

Mikäli sähkökatko aiheuttaa häiriöitä vedenjakeluun tai muuten vesihuoltoon, niistä tiedotetaan Imatran kaupungin verkkosivuilla, joita kannattaa seurata. Tätä varten kannattaa pitää puhelinten ja tietokoneiden akut ladattuina mikäli sähköpula konkretisoituisi.

Lisäksi Imatran Vedellä on käytössä häiriötekstiviestipalvelu.

Lisätietoja:

Vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, p. 020 617 4399, kari.pietarinenatimatra.fi (kari[dot]pietarinen[at]imatra[dot]fi)