Kuva
Lapsen kädet askartelevat.
Esikoulu alkaa kokeilussa jo 5-vuotiaana.

Imatra on mukana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa

Tiedote
25.1.2021 18:16
Ensimmäiset viisivuotiaat aloittavat maksuttomassa esiopetuksessa ensi syksynä.

Imatran kaupunki on mukana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa. Kokeilussa esiopetus aloitetaan 5-vuotiaana ja se kestää kaksi vuotta.

Kokeilu alkaa syksyllä 2021 ja se koskee kahta ikäryhmää. Käytännössä siis kaikki vuosina 2016 ja 2017 syntyneet imatralaislapset aloittavat esiopetuksessa 5-vuotiaina.

Kokeilun suunnittelu aloitetaan Imatralla välittömästi.

- Tiedotamme käytännönjärjestelyistä myöhemmin keväällä, varhaiskasvatuksen palveluiden päällikkö Minna Leinonen kertoo.

Esiopetus on maksutonta ja sitä järjestetään noin neljä tuntia päivässä. Ne lapset, jotka tarvitsevat esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, saavat sitä jatkossakin normaaliin tapaan.

Tällä hetkellä maksuton esiopetus alkaa 6-vuotiaana ja kestää vuoden. Esiopetusta järjestetään Imatralla Vuoksenniskan, Mansikkalan ja Kosken koulukeskuksissa.

Tavoitteena lisätä tasa-arvoa ja laatua

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta.

- Samalla selvitetään varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita ja saadaan tärkeää tietoa esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen, Leinonen kertoo.

Kokeiluun osallistuvat kunnat valittiin satunnaisotannalla. Järjestelystä syntyvät ylimääräiset kustannukset, esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen määrän väheneminen ja hallinnolliset kulut, korvataan mukana oleville kaupungeille erityisavustuksina.

Esiopetuskokeilua hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Lisätietoja:

Varhaiskasvatuksen palveluiden päällikkö Minna Leinonen, minna.leinonenatimatra.fi (minna[dot]leinonen[at]imatra[dot]fi),
020 617 3515