Kuva
Mansikkalan koulukeskus.

Mansikkalasta lisää oppilaita karanteeniin

Tiedote
19.12.2020 16:50
Vähäisistäkin koronaoireista on syytä hakeutua testeihin.

Eksote asettaa tänään lauantaina Mansikkalan koulukeskuksesta  10 alakoulun oppilasta ja kaksi aikuista karanteeniin. Jo aiemmin on karanteeniin määrätty samaisen koulun 31 oppilasta.

Eksote soittaa kaikille karanteeniin joutuvien lasten huoltajille tänään lauantaina.

Koulu ohjeistaa maanantain ja tiistain käytänteistä Wilman välityksellä.

Uusi karanteeni johtuu yhden oppilaan lauantaina selvinneestä positiivisesta koronatuloksesta.

Edelleen toivomme, että mikäli Mansikkalan koulukeskuksen oppilailla ilmenee koronaan viittaavia oireita, lapset vietäisiin koronatesteihin herkästi , Imatran kaupungin hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala toivoo.

Myös muilla Mansikkalan koulukeskuksen alakoulun oppilailla on mahdollisuus jäädä maanantaiksi ja tiistaiksi opiskelemaan kotiin, jos tilanne huolettaa vanhempia. Huoltajien tulee tehdä tällöin poissaoloilmoitus Wilman kautta. Jo loppuviikosta Mansikkalan alakoulun oppilaista noin puolet oli jäänyt opiskelemaan vapaaehtoisesti kotiin.

 

Lisätietoja:

Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja.kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi)

Käyttäydy karanteenissa vastuullisesti

Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on viranomaispäätös. Päätös perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille. Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustesteillä, kuten omaehtoista, matkustamisesta seurannutta karanteenia. Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus.

Sekä omaehtoisessa karanteenissa, että virallisessa karanteenissa tulee toimia vastuullisesti.
Karanteenissa ollessaan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos meneminen on sallittua, ellei mene muiden ihmisten lähelle. Töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kauppaan EI SAA mennä. Koiraa saa ulkoiluttaa, mutta lähikontaktia ihmisiin ei saa syntyä.

Karanteeni toteutetaan useimmiten kotona. Jos kotona asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan erityisjärjestelyjä harkita.

Jäävätkö muut perheenjäsenet karanteeniin?

Karanteenissa olevan henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin, sillä he eivät ole lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämän takia altistuneen oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen perheenjäsentensä on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on valmistunut. Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Jos testi on negatiivinen, voivat perheenjäsenet jatkaa normaalia elämää.

Karanteeni vai eristys?

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Koronavirus tarttuu jo muutamia päiviä ennen oireiden alkamista ja karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta kantajalta muihin henkilöihin.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Tällaisessa tilanteessa henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

 

Lähde / Lisätietoja: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/karanteeni-eristys-ja-karanteenia-vastaavat-olosuhteet