Kuva

Auraus - usein kysytyt kysymykset

Tiedote
1.12.2017 10:32
Talvi saa usein kaupungin keskuksen puhelinlinjat kuumiksi. Miksi vielä ei ole aurattu? Miksi ei ole hiekoitettu? Asiakaspalvelu keräsi vastaukset kansalaisten polttavimpiin kysymyksiin. Toivottavasti löydät vastauksen omaan pulmaasi.

Miksi kaupunki auraa tonttiliittymäni umpeen?

Aurattavan lumimassan on mahduttava jonnekin. Kun tien vierellä on jo valli, lumi purkautuu tonttiliittymään. Imatralla on paljon tonttiliittymiä. Yhden aukaisu on pieni juttu, mutta jos haluaisimme avata kaikki, olisi kalustoa lisättävä suuresti. Talvikunnossapitoon kuluisi useita satojatuhansia euroja enemmän veronmaksajien rahaa. Tienpidossa vastuu jakautuu kiinteistöjen ja kaupungin välillä. Kaupunki auraa ajoradan, tonttiliittymään muodostuneen aurausvallin poistamisesta vastaa kiinteistö. Vastuunjako on kirjattuna katukunnossapitolakiin.

Naapuri työntää vallinsa lumet kadulle, teen samoin.

Ei kannata, sillä kadulle työnnetty lumi siirtyy seuraavalla aurauskerralla seuraavaan tonttiliittymään. Tuon lumen poisto kuuluu kokonaisuudessaan kiinteistön omistajalle. Tienpitovastuu on määrätty kadun kunnossapitolaissa. Pahimmissa tapauksissa katu täyttyy lumesta niin pahasti, että liikkuminen siellä voi hankaloitua suuresti.

Kiinteistöt eivät saa siirtää lunta tonteiltaan kaupungin katu- tai puistoalueille, vaan lumelle tulee varata paikka omalta tontilta. Tarvittaessa lumi on kuljetettava lumenvastaanottopaikoille. Velvollisuudet koskevat myös tontin vuokraajaa.

Aurausvalli on hirmuisen suuri - miksi?

Edellinen tonttiliittymä on tyhjennetty katualueelle, joten lumi siirtyy seuraavaan tonttiliittymään. Ajoradalle on kertynyt paannejäätä. Sään lauhtuessa voimakkaasti kadulle muodostuu paljon sohjoa, joka aurattaessa irtoaa pohjia myöten. Lumisade on ollut poikkeuksellisen runsasta.

Miksi ei ole aurattu? Kello on jo seitsemän, eikä vieläkään ole aurattu. Miksi kaupunki ei tee töitään?

Ajoradat on jaettu liikenteellisen merkityksen perusteella kolmeen luokkaan. Kadut hoidetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

Jos lumisade kestää pitkään niin katuja pidetään ajettavassa kunnossa. Koska pääkadut ja suurimmat kokoojakadut on lain mukaan pidettävä auki työmatkaliikenteen turvaamiseksi, joutuu aurauskalusto joskus palaamaan takaisin pääkaduille, vaikka kaikkia asuntokatuja ei olekaan ehditty aurata.

Kunnossapitomme tekee kuitenkin parhaansa tilanteen hallitsemiseksi. Silloin otetaan huomioon esimerkiksi jyrkät mäet, risteykset, suojatiet, linja-autopysäkit ja muut vastaavat.

Väärin pysäköityjen autojen tai muiden vastaavien esteiden vuoksi auraus ei ole ollut mahdollista jollain katu- tai tieosuudella. Lumisateen jälkeiset viimeistelytyöt tehdään välittömästi auraustöiden jälkeen.

Ajaako auraaja päälleni? Kuinka monen lapsen on kuoltava, ennen kuin aurat hidastavat? Auran meteli ja vilkkuvat valot häiritsevät yöllä nukkumistani, eikö mitään voi tehdä?

Auran vauhdin on oltava riittävän suuri, jotta se saa lumimassan liikkeelle, eikä se jää jumiin auratessaan. Lunta työntävä aura käyttäytyy eri tavalla kuin henkilöauto. Auraajamme ottavat kuitenkin ympäristön huomioon töitä tehdessään niin, ettei työstä aiheudu vaaraa.

Lapsille on hyvä kertoa, että kun he näkevät auran, heidän tulisi siirtyä sivummalle, jolloin koneelle jää turvallinen työtila ja lapsi voi jatkaa kulkuaan auratulla tiellä. Yöaikaan auraaminen on turvallisempaa kuin päivällä. Liikennettä on vähemmän kuin päiväsaikaan, ja tällöin työskentelytilaa jää auraajalle ja tarvittaessa myös lumensiirrossa oleville kuorma-autoille.

Miksei ole jo hiekoitettu?

Joskus hiekoituksessa on viivettä rajallisen kalustomme vuoksi, sillä kunnostettavia väyliä on määrällisesti paljon. Hiekoitus on tehty, mutta sään lauhtuessa hiekoitushiekka vajoaa jään läpi, jolloin siitä ei ole hyötyä liukkauden torjunnassa.

Turvallista liikkumista voidaan edistää sillä, että kaupunki hiekoittaa väylät kohtuullisessa ajassa ja liikkuja valitsee liukumattomat jalkineet.

 

Lisätietoja:
Vastaava mestari Kimmo Kauhanen,  kimmo.kauhanenatimatrankipa.fi (kimmo[dot]kauhanen[at]imatrankipa[dot]fi)