Kuva
Koskenlinkki
Mitra-yhtiöt ja Imatran Seudun kehitysyhtiö muuttivat viime vuonna keskustaan. Mitra Management Oy ja Imatran Vuokra-asunnot Oy paransivat tulostaan menneellä tilikaudella.

Myös Imatran konsernitulos alijäämäinen

Tiedote
17.3.2023 11:01
Velkaantuminen tulevina vuosina merkittävä haaste.

Imatran kaupunkikonsernin tulos toteutui kaksi miljoonaa euroa alijäämäisenä.

− Konsernitulos jäi heikoksi. Edellisenä vuonna se oli lähellä nollaa, mutta nyt painui kaksi miljoonaa alijäämäiseksi, konsernitalouspäällikkö Marko Pollari sanoo.

Kulujen nousun myötä koko konsernin vuosikate (21,5 miljoonaa euroa) ja tilikauden alijäämä (2 miljoonaa euroa) olivat heikommat kuin edellisvuonna. Terveen talouden yksi mittari eli vuosikatteen riittäminen poistoihin ei niin ikään toteutunut.

Konsernitilinpäätöksessä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kasvaneet maksuosuudet ja alijäämähyvitykset rasittavat omalta osaltaan tulosta.

Myös emokaupungin tilinpäätös on alijäämäinen. Siitä kaupunki tiedotti viime viikolla.

Imatran Lämpö teki jälleen hyvän tuloksen

Konserniyhtiöistä parhaimman tuloksen teki Imatran Lämpö Oy, jonka tilikauden tulos oli lähes 1,1 miljoonaa euroa.

− Imatran Lämpö teki jälleen hyvän tuloksen, vaikka polttoaineiden hinnat olivat korkeat ja asiakkaat halusivat taloustilanteen vuoksi siirtyä maakaasusta muihin lämmitysratkaisuihin, mikä edellytti investointeja, Pollari kertoo.

Myös Mitra Management pärjäsi paremmin kuin oletettiin. Se paransi tulostaan liki 510 000 eurolla viime vuoteen verrattuna. Tähän vaikuttivat muun muassa kasvanut liikevaihto ja pienentyneet poistot.

Imatran vuokra-asunnot Oy petrasi niin ikään tulostaan. Se parani pitkälti sen vuoksi, että vuokra-asuntojen käyttöaste oli odotettua perempi, kun tyhjillään olevat asunnot on vuokrattu vastaanottokeskuksen tarpeisiin.

Imatran Kiinteistö – ja aluepalvelu Oy (Kipa) ja Imatran Toimitilat Oy olivat isoista konserniyhtiöistä ainoat, jotka tekivät tappiollisen tuloksen viime vuonna. Muilla yhtiöillä (Mitra Imatran Rakennuttaja, IBC ja Kehy) tulos vastasi hyvin budjetoitua.

− Kipalle viime vuosi oli kallis, koska talvikunnossapito aiheutti paljon enemmän kuluja kuin oli budjetoitu. Toimitiloja taas rasittivat vanhojen kiinteistöjen purut, mutta tämän yhtiön tulos kääntyy tänä tai ensi vuonna positiiviseksi, Pollari sanoo.

Viime vuonna Toimitilat-yhtiö puratti entisen Teletalon Kanavakadulla ja Meltolan koulun. Lisäksi Imatrankosken koulun purku tehtiin loppuun vuoden aikana.

Velkaantuminen huolestuttavaa

Konsernituloksen parantumista himmentää se, että velkaantuminen kasvoi viime vuonna 11,7 miljoonaa eurolla. Kokonaisuudessa konsernilla on velkaa 253,7 miljoonaa euroa eli reilu 10 000 euroa per imatralainen.

− Lisäksi meillä on edessä isoja investointeja ja näin ollen korkorasite kasvaa entisestään muutamassa vuodessa, Pollari sanoo.

Kaupunkikonsernin nettoinvestoinnit maksoivat yhteensä 29,5 miljoonaa euroa. Emokaupunki otti lainaa Meltolan jäteveden puhdistamiseen sekä vanhojen lainojen maksuun.

Imatran Lämpö otti lainaa 3,8 miljoonaa euroa hukkalämpöhankkeisiin, uusien kaukolämpöasiakkaiden liittämiseen, biolämpökeskusten ennakoiviin kunnossapitoinvestointeihin sekä metsäenergian hankinnan muutoksen vaatimiin toimenpiteisiin. Yhtiö joutui myös ostamaan metsäenergiaa vuoden aikana perustettuihin varastoihin merkittävästi aiempaa enemmän.

Kaupunki lainasi Mitra Managementille 1,5 miljoonan euroa lainavastuiden hoitoon.

Tilinpäätös 2022, konserniyhtiöt

Tilinpäätösluvut 2022 kaupungin tytäryhtiöiden osalta. Listasta puuttuvat kiinteistöosakeyhtiöt.

Lisätietoja:

Konsernitalouspäällikkö Marko Pollari, p. 020 617 2268, marko.pollariatimatra.fi (marko[dot]pollari[at]imatra[dot]fi)

Imatra-konsernin avainluvut 2022

  • toimintakate   -172,0 miljoonaa euroa
  • vuosikate  21,5 miljoonaa euroa
  • tilikauden tulos   - 2,0 miljoonaa euroa
  • nettoinvestoinnit   29,5 miljoonaa euroa
  • lainakanta   253,7 miljoonaa euroa
  • vuosikate per poistot   92,9
  • laskennallinen lainanhoitokate   0,70
  • lainakanta per asukas   10 055 euroa asukasta kohden

 

 

Kaupunginhallituksen 20.3.2023 lista/tilinpäätös

Tilinpäätöskirja 2022