

Nuorisotyöstä tuli minulle ensimmäisenä mieleen kavereiden kanssa hengailu, biljardin pelaaminen, Salkkareiden katsominen ja kahvin juominen. Nämä muistot ovat omilta nuoruusvuosilta 2000- luvun alusta. Aivan täysin nuorisotyö ei ole siitä muuttunut; edelleen hengaillaan ja pelaillaan, mutta nyt oma näkökulma ja toiminta yleisestikin on laajentunut. Yllätyin ihan todella tämän päivän nuorisotyön laajuudesta harjoitteluni aikana.
Olen kuullut, kuinka osa aikuisista pitää ”tämän päivän” nuoria huonokäytöksisinä, rettelöivinä, piittaamattomina ja jopa pelottavina. He ovat ”ongelmanuoria”. Miksi näin?
Ei voida ajatella, ettei nuorten kanssa ongelmia olisi, mutta yhtä lailla meillä kaikilla on ongelmia. Eivät aina aikuisetkaan osaa käyttäytyä ja olla esimerkillisiä tai järjestää asioitaan ja elämäänsä toimivaksi. Ongelmiin vaikuttavat useat eri taustatekijät ja mahdollisesti asioiden yhteensattumat. Tämä pätee ihan jokaiseen meistä. Mielestäni ei kuitenkaan pidä jäädä ongelmiin vellomaan, vaan ajatella, kuinka ongelmasta selvitään ja päästään yli. Ja onko sillä aina merkitystäkään, mistä ongelma johtuu? Psykiatri, tietokirjailija Ben Furman on joskus sanonut, että ”Johtuu mistä johtuu”, joka on mielestäni loistavasti oivallettu. Eikö ole tärkeämpää nähdä tulevaisuuteen ja tavoitella omia haaveitaan, kuin murehtia menneitä tai velloa omassa ongelmassaan?
Lisäksi havaintojeni mukaan nuoret tarvitsevat aikuisia. Aikuisten tehtävä on kasvattaa, toimia malliesimerkkeinä, kannatella vaikeuksien yli ja kulkea yhtä matkaa kohti turvallista aikuisuutta. Tämä ei ole aivan helppo tehtävä; ei vanhemmille, eikä niille ammattilaisillekaan, jotka toimivat työssään nuorten parissa. Ensinnäkin tämän päivän hyperaktiivisessa maailmassa, jossa jatkuva kiire tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, kontaktin saaminen nuoriin voi olla haastavaa joko nuoresta tai aikuisesta itsestään johtuvista syistä. Aikuisten tulee olla nuorille läsnä. AIDOSTI läsnä. Se tarkoittaa mm. aitoa kuuntelemista, kiinnostuksen osoittamista, vastavuoroisuutta, empatiataitoja, ymmärrystä tämän päivän nuoriin ja maailman menoon, erilaisuuden hyväksymistä sekä nuoren kannustamista kohti hänen unelmiaan.
Näkemykseni on, että suurin osa nuorista, jotka ovat saaneet olla ja elää turvallisten aikuisten ympäröimänä, onnistuneessa kontaktissa ja hyvässä yhteistyössä, ovat tasapainoisia, itsenäisesti pärjääviä ja upeasti eteenpäin meneviä nuoria. Kuulostaa aivan loistavalta, eikö vaan? Siksi onkin tehtävä töitä nuorten kanssa. Siksi on luotava toimiva kontakti heidän kanssaan. Siksi nuorisotyö on tärkeää. Siksi aikuisten, niin vanhempien kuin ammattilaistenkin, on tehtävä yhteistyötä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Otetaan yhdessä vastuu näistä upeista, fiksuista ja pärjäävistä nuorista, tulevista aikuisista! Ollaan läsnä ja tavoitettavissa. Ollaan nuorten parissa. Yhdessä.
Aikuiset! Perehtykää nuorisotyöhön ja sen toimenkuvaan, se ei todellakaan ole pelkkää bilistä ja kahvinkeittoa. Huomatkaa myös se, että nuoret ovat tänä päivänä erilaisia, kuin mitä vuosikymmeniä sitten. Maailmakin on aivan eri kuin silloin. Hyväksykää tämä muutos ja sopeutukaa elämään sen kanssa. Ehkä juuri silloin pääsette parhaaseen kontaktiin nuoren kanssa?
Henna Muhonen,
Sosionomiopiskelija / Saimia
10.10.2019
Kesätyöntekijä Emma täällä kirjoittelee, hei! Olen nyt kaksi viikkoa työskennellyt Hengaamossa, ja jo nyt saanut paljon kokemusta erilaisista tilanteista ja asioista. Ja mikä tärkeintä, olen itsekin ymmärtänyt nyt paremmin miten nuorisotyö toimii.
Monella, niin nuorilla kuin aikuisillakin, on erilaisia ennakkoluuloja nuorisotyöstä. Olen kuullut kavereiltani niistä, samoin eri aikuisilta jotka tunnen. Osa löytää nuorisotyön hyvänä ja mukavana, mutta osalla on ennakkoluulonsa. Moni nuorista ei välttämättä edes tiedä näistä nuorisotiloista, mitä Imatraltakin löytyy. Ja usein kuulen sitä, että nuori ei uskalla lähteä nuorisotilalle, koska pelkää jäävänsä yksin jos ei saa kaveria lähtemään mukaansa. Asiahan ei tietenkään näin ole.
Ja myös muutamat kerrat olen kuullut siitä, miten jotkut vanhemmat eivät halua lapsensa menevän nuorisotilalle. Tämä johtuu siitä, että usein nuoret yhdistetään kaikenlaiseen rellestämiseen, jolloin osa vanhemmista voi ajatella, että nuorisotiloille kerääntyy vain niin sanotusti ”huonoa porukkaa”. Tämäkään ei tietenkään ole totta.
Ja moni aikuisista miettii, että mitä nuorisotiloilla edes tehdään, miten siellä toimitaan?
Hengaamolla voi käydä kaikki 5lk-29-vuotiaat nuoret. Syksyllä Hengaamolla on omat päivät/illat eri-ikäisille, mutta kesällä tila on joka päivä auki kaikenikäisille. Muutama kerta viikossa Ohjaamo on auki, silloin nuoret voivat saada maksutta neuvontaa ja apua eri alan ammattilaisilta.
Nuorisotilalla nuoret voivat jutustella ohjaajien tai/ja kavereiden kesken, lukea, pelata lautapelejä ja videopelejä, piirtää ja askarrella yksin tai seurassa, laittaa ruokaa ja leipoa, soittaa ja laulaa yksin tai seurassa, ja voivat pelata biljardia ja pingistä. Kaikenlaista tekemistä siis löytyy.
Nuorisotyö tarjoaa tekemistä myös ulkona: on laavuiltoja, mahdollisesti erilaisia retkiä muutamat kerrat vuodessa, ja iltoja puistossa, milloin voit tulla pelaamaan erilaisia ulkopelejä kuten tennistä ja jalkapalloa.
Olen pitänyt kovasti tästä työstä tähän mennessä, nuorten ja muiden ohjaajien kanssa on mukava pelailla ja vain jutella. Hengaamo on hyvä paikka nuorille, ja täällä saa ajan kulumaan ja mahdollinen yksinäisyyden tunne voi hävitä hyvinkin nopeasti. Jos et ole Hengaamossa vielä käynyt, niin suosittelen lämpimästi tutustumista paikkaan!
- Emma, 14.6.2019
Ennen kuin tulin Hengaamolle kesätöihin, en tiennyt Ohjaamosta juurikaan mitään. Kaikki mitä Ohjaamosta tiesin, oli tämä nimi Ohjaamo ja missä se on. En keneltäkään ollut sen enempää tietoa saanut, enkä itsekään asiaan ollut perehtynyt. Eli tiesin vain, että nuorille oli joku juttu nimeltä Ohjaamo.
Minut tietenkin heti tutustutettiin Ohjaamoon sen jälkeen, kun työni alkoivat. Sain vastauksen kysymykseeni: Mikä on ohjaamo?
Eli, Ohjaamo on paikka, mistä nuoret voivat saada apua eri alojen ammattilaisilta työelämään, opintoihin tai arkeen liittyviin asioihin. Nykyään Suomessa toimii n. 70 Ohjaamoa, ja Ohjaamo palvelee myös puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostilla ja Whatsappilla. Ohjaamo toimii myös somessa, joten sieltä voi seurailla Ohjaamon aukioloaikoja, ja muutenkin Ohjaamon toimintaa.
Kun tulet Ohjaamoon, sinun ei tarvitse tietää kelle alan ammattilaiselle sinun täytyy käydä juttelemassa. Siinä sinua auttavat Ohjaamoneuvojat. Ohjaamossa voit tulla tapaamaan TE-toimiston asiantuntijan, ammattivalinnan ohjaajan, sosiaaliohjaajan, kotoutumispalveluiden asiantuntijan, mielenterveys- ja päihdetyöntekijän ja pystyt myös olla yhteyksissä Kelan kanssa.
Ohjaamossa voit myös tavata etsivän nuorisotyöntekijän. Etsivä nuorisotyöntekijä tarjoaa neuvontaa ja ohjeistusta nuorille. He antavat tietoa erilaisista nuorten palveluista ja myös auttaa palveluiden kanssa asioidessa.
Ohjaamoon voit tulla ajanvarauksella tai ilman, ja palvelu on kokonaan ilmaista. Eli voit vain astella sisään, selittää pulmasi, käydä juttelemassa ammattilaisen kanssa ja mahdollisesti saada ratkaisu asiaasi, kaikki ilmaiseksi. Omasta mielestäni se on aivan mahtava juttu.
Jotkut nuoret voivat pelätä sitä, että tällaisissa paikoissa tai tilanteissa voi joutua kamalaan kuulusteluun, jossa pitäisi selittää kaikki taustat ja koko elämänkertansa, mutta se ei sentään näin mene. Riittää, että selität pulmasi, ja tarvittavat taustat, jotka nimenomaan liittyvät vain tähän pulmaan.
Ja monet nuoret voivat pelätä tai kammoksua sitä, että pitäisi käydä Kelan toimistolla paikan päällä tai muilla niin sanotusti virallisilla toimipisteillä. Minä esimerkiksi kammoksun sitä aika paljonkin. Niin mielestäni Ohjaamo on todella hyvä vaihtoehto varsinkin näille nuorille. Ohjaamolla on rento ja hyvä ilmapiiri, odotellessa vuoroasi voit pelailla nuorisotyöntekijöiden kanssa tai vain jutella mukavia. Kaikki työntekijät ovat avuliaita ja ystävällisiä, ja kuuntelevat nuoria. Ohjaamoon on paljon helpompi tulla käymään juuri näistä syistä.
Joten suosittelen kaikille, jotka mahdollisesti voisivat tarvita apua kohtaamiinsa pulmiin, Ohjaamoa. Sieltä saat apua niin pieniin kuin isompiinkin ongelmiin. Ohjaamosta voit saada enemmän apua kuin ajattelitkaan tai toivoitkaan, ja vaikka pulmaa ei kokonaan saataisi ratkaistua, asiat saadaan aina liikkumaan eteenpäin, ja hiljalleen hommat on hoidettu. Asiat kuitenkin aina tuppaa kääntymään parempaan suuntaan.
- Emma, 20.6.2019
Imatran kaupungin nuorisopalvelut saavat välillä osaksi työntekijätiimiä harjoittelijoita ja nuoria työntekijöitä, joiden ajatuksia on tärkeää kuulla. Tässä oppilaitoksen ja työpaikan yhteistyössä tapahtuu oppimista puolin ja toisin! Täältä voit lukea, millaisia kokemuksia ja oivalluksia he ovat saaneet tehdessään nuorisotyötä Imatralla.