Kuva
ihmisiä ulkona etualalla kolme istumassa ja takana muutama seisoo, yksi heistä puhuu mikrofoniin.
Asukastilaisuus Mustalammella

Imatran kaupunki kannustaa vaikuttamaan

Tiedote
29.8.2022 11:59
Juuri voimaan tullut Osallistu ja vaikuta -ohjelma kertoo, miten kaupunki edistää asukkaidensa osallisuutta vuosina 2022–2025. Tällä kertaa ohjelmassa painotettiin eriarvoisuuden torjumista, uusien ihmisten osallistamista ja osallistavaa budjetointia.

Osallistu ja vaikuta -ohjelma on samankaltainen toimintaohje kuin strategia, jonka tulee näkyä kaikessa kaupungin toiminnassa. Ohjelmaa laatiessa haluttiin, että kaupunkilaisten ääni tulee kuuluviin. Sitä varten tehtiin avoin kysely, järjestettiin keskustelutilaisuus ja kerättiin palautetta ohjelmaan kaavailluista toimenpiteistä.

Jokaisella on oikeus vaikuttaa

Nyt halutaan, että osallisia eivät ole vain aktiivisimmat ja parhaiten verkottuneet. Osallistu ja vaikuta -ohjelmalla halutaan vähentää eriarvoisuutta ja saada uusia ihmisiä osallistumaan kaupungin elämään ja vaikuttamaan sen palveluihin. Tavoite näkyy monessa Osallistu ja vaikuta -ohjelman toimenpiteessä.

– Ihmisillä on hyvin erilaisia elämäntilanteita. Esimerkiksi vähävaraisuus, työttömyys ja päihde- sekä mielenterveyspulmat koskettavat alueellamme monia. Jokaisella on oltava oikeus kokea, että pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä. Tässä ohjelmassa eriarvoisuuden vähentäminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy näkyvät vahvasti  painopisteen ollessa erityisesti lapsissa ja nuorissa, kertoo Osallistu ja vaikuta -työryhmän puheenjohtaja Titta Myllärinen.

Kaupunki on siellä missä asukkaatkin

Aktiivisia imatralaisia tavoitellaan lisäämällä vuorovaikutusta kaupungin viranhaltijoiden, päättäjien ja asukkaiden välillä niin kasvokkain kuin verkossa. Tästä esimerkkinä on keväällä aloitettu asukastilaisuuksien sarja. Niissä asukasyhdistykset sopivat kaupungin kanssa omaa aluettaan koskettavista aiheista ja niistä vastuussa olevat viranhaltijat ja luottamushenkilöt tulevat keskustelemaan asioista paikan päälle. Titta Myllärinen pitää asukastilaisuuksia antoisina.

– Jokaisella alueella on omat erityiset tarpeensa, jotka on tärkeää huomioida asukkaiden viihtyvyyden ja turvallisuuden vahvistamiseksi. 

Kyläyhdistykset ovat kaupungille tärkeitä yhteistyökumppaneita ja olen iloinen, että meillä on ympäri kaupunkia monia aktiivisia kyläyhdistyksiä, jotka haluavat tehdä työtä yhteiseksi hyväksi.

Kaikille kasvokkain keskustelu ei ole luontevaa. Siksi kaupunki on sitoutunut käyttämään kaikkia käytettävissä olevia teknologisia keinoja ihmisten tavoittamiseksi ja mielipiteiden selvittämiseksi.

– Kaupunki on siellä missä asukkaatkin. Aika usein he ovat verkossa. Osan asukkaista tavoittaa paremmin kasvokkain ja osan taas digitaalisin välinein. Kaupungin sähköiset kanavat kuten sosiaalinen, sähköinen asiointi ja sähköiset kyselyt ovat kaikki vahvasti käytössä, kun asukkaiden osallisuutta vahvistetaan. Digitalisuus on edelleen kasvava trendi ja sitä Imatrallakin kehitetään jatkuvasti, toteaa kaupungin tieto- ja digipalvelupäällikkö Petri Kejonen.

Osallistava budjetointi 

Osallistavan budjetoinnin ideana on antaa kaupunkilaisille mahdollisuus vaikuttaa kaupungin rahojen käyttöön suoremmin kuin äänestämällä kunnallisvaaleissa.

Vaikuttamisen muodot voivat olla monenlaisia. Imatralla osallistavaa budjetointia on sovellettu 20 000 euron  kehittämisrahan muodossa. Sen yhdistykset ovat voineet käyttää oman asuinympäristönsä kehittämiseen. Myös nuorille on alettu jakaa 10 000 euron vuosittaista pottia, jonka käytöstä nuoret itse päättävät. Uusi Osallistu ja vaikuta -ohjelma lupaa, että kaupunki kokeilee erilaisia osallistavan budjetoinnin muotoja ja toteuttaa hyväksi havaittuja. Esimerkkinä kokeiluista ovat muun muassa verkkoäänestys uusittavista linja-autopysäkeistä ja Huvikummun leikkipaikan suunnittelu eläkeläisjärjestön ja vanhusneuvoston kanssa.

Liikennesuunnittelija Kaisa Pohjola vastasi keväällä linja-autopysäkkeihin liittyvästä äänestyksestä.

– Osallistavan budjetoinnin kokeilut ovat olleet onnistuneita, joten jatkossa tätä toimintatapaa pyritään käyttämään hyödyksi mahdollisuuksien mukaan, hän toteaa. 

Lisätietoja:

Viestintä- ja osallisuusasiantuntija Heikki Laine, heikki.laineatimatra.fi (heikki[dot]laine[at]imatra[dot]fi), p. 020-6172321