Kuva
Lupiini.
Lupiini.

Vieraslajien hävittäminen on maanomistajan vastuulla

Tiedote
24.5.2022 12:04
Nyt on oikea hetki tarkkailla omaa pihaa vieraslajien varalta. Hävitettäviä lajeja ovat lupiini, jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu ja espanjansiruetana.

Vieraslajien torjunta kannattaa aloittaa nyt.

Monien vieraslajien poistaminen kannattaa tehdä keväällä ennen kuin kasvit kukkivat. Näin ne eivät ennätä levittää siemeniään lähiympäristöön.

Vieraslajien hävittäminen on tontin omistajan tai vuokralaisen vastuulla. Myös katualue tontin ja kadun väissä kuuluu tontinhaltijan hoidettavaksi.

—Omaa tonttia ja kadunvartta tontin kohdalla kannattaa tarkkailla aktiivisesti, kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen sanoo.

Ohjeita vieraslajien hävittämiseen löytyy kaupungin verkkosivuilta tästä linkistä.

Nämä lajit on hävitettävä

  • Lupiini: Monivuotinen hernekasvi, joka kasvaa noin 1—1,5 metrin korkeaksi. Sininen, violetti, vaaleanpunainen tai valkoinen kukinto on terttumainen ja pitkä. Lehdet ovat pitkäruotiset ja juuret haaroittuneet.
  • Jättiputki: Suurilehtinen, jopa 4—5 metrin korkuinen, valkoinen kukinto 40—80 senttimetriä leveä. Jättiputken kasvineste aiheuttaa palovammoja reagoidessaan auringon valon kanssa.
  • Jättipalsami: Mehevävartinen ruoho, jolla on suuret vaalean- tai tummanpunaiset kukat. Kasvaa noin 1,—3 metriä korkeaksi.
  • Kurtturuusu: Pensas, jonka lehdet ovat paksuja ja kurttuisia, oksat tiheäpiikkisiä. Ruusunmarjat ovat keskeltä litistyneet, kookkaat kukat ovat joko vaaleanpunaisia tai valkoisia.
  • Espanjansiruetana: Kookas, ruskea etanalaji.

Lisätietoja:

Vieraslajit

Kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen, erika.luhtanenatimatra.fi (erika[dot]luhtanen[at]imatra[dot]fi), 020 617 4704