Kuva
paljas lumipeitteinen rinneura metsän keskellä.
Mellonmäki talvella

Meltolan vanhalla kaatopaikalla ei todettu ympäristöriskejä

Tiedote
10.1.2022 13:40
Tutkimus ei johda jatkotoimenpiteisiin.

Imatralla tehtiin Meltolan vanhan kaatopaikan ympäristössä maaperän ja pohjaveden tutkimuksia syksyn 2021 aikana. Selvityksen perusteella Meltolan vanhalle kaatopaikalle ei  tarvita riskinarviointiin perustuvia jatkotoimenpiteitä.

Imatran kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus selvittivät tutkimuksilla Imatran kaupungissa sijaitsevan vanhan Meltolan kaatopaikan ympäristöriskejä. Kaatopaikka on ollut toiminnassa vuosina 1951-1973. Tutkimukset toteutettiin maaperän ja pohjaveden tilan selvittämiseksi syksyn 2021 aikana.

Tutkimuksista saatujen tietojen perusteella alueen maaperän ja pohjaveden tilasta laadittiin riskinarviointi. Riskinarvioinnin perusteella alueelle ei tarvita lisätutkimuksia tai puhdistamista. Lopullisesti jatkotoimenpiteiden tarpeista päättää Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

– Vaikka alueelta löytyi jätekerroksista raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia muutamista haitta-aineista, niin alueen maaperä ja pohjavesi ei vaadi puhdistamista tai lisätutkimuksia, koska näiden haitta-aineiden esiintyminen rajautui jätekerrokseen, kertoo kaupungingeodeetti Sini Pekkala Imatran kaupungilta.

Selvitys on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, josta hankkeen toteutus rahoitettiin. Selvitykseen liittyvät lisätutkimus- ja suunnittelutyöt toteutti FCG Oy.

Lue lisää hankkeesta osoitteessa maaperakuntoon.fi.

Lisätietoja:
Sini Pekkala, Imatran kaupunki, 020 617 4456, sini.pekkalaatimatra.fi (sini[dot]pekkala[at]imatra[dot]fi)
Päivi Turtia, Pirkanmaan ELY-keskus, 050 396 1507, paivi.turtiaately-keskus.fi (paivi[dot]turtia[at]ely-keskus[dot]fi) 
Jussi Virtanen, FCG Finnish Consulting Group Oy, 040 861 6516, jussi.virtanenatfcg.fi (jussi[dot]virtanen[at]fcg[dot]fi)