Kuva
Nykyinen Imatran kaupungintalo, tuleva erä- ja luontokulttuurimuseo ulkoa talvella.
Nykyinen kaupungintalo, tuleva erä- ja luontokulttuurimuseo

Erä- ja luontokulttuurimuseon palvelut syntyvät yhteistyössä yrittäjien kanssa

Tiedote
19.12.2021 00:11
Omatoimimatkailu ja luontoaktiviteetit halutaan liittää osaksi vierailukokemusta.

Valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo aloittaa toimintansa nykyisessä Imatran kaupungintalossa tämänhetkisen suunnitelman mukaan keväällä 2026. Museo hyötyy Vuoksen vesistön luontokohteista ja Imatrankoskesta. Sijainnin ansiosta matkailija voi tehdä muutakin kuin käydä museossa.

Museo on näyttelyn ja kokoelmien lisäksi joukko toisiinsa kytkeytyviä palveluita. Eräpöhinää -hanke kokoaa eri alojen toimijoita yhteen luomaan tätä palvelukokonaisuutta.

Hankkeen projektipäällikkö Mona Taipale ja paikallinen erä- ja luontomatkailuyrittäjä Taru Kaljunen pohtivat museoon linkittyvien palveluiden sisältöä sekä museon tuomia mahdollisuuksia alueen yrityksille ja elinvoimalle.

Mikä merkitys museolla on Imatralle?

- Museo tulee olemaan elinvoimatekijä Imatralle ja koko Etelä-Karjalalle. Yhteistyöllä eri alojen toimijoiden kesken museon toiminta suunnitellaan toimivaksi ja kestäväksi, Taipale vastaa.

- Erä- ja luontokulttuurimuseolla on iso työllistävä vaikutus. Yrittäjänä toivon, että museon toiminta tukee kestävää matkailua ja hyödyntää muun muassa lähiruokaa ja osaajia läheltä. Hyviä ja laadukkaita tuottajia ja palveluntarjoajia löytyy kyllä, pohtii Discover Saimaan Kaljunen.

Millaista yhteistyöverkostoa Eräpöhinää-hanke etsii museon ympärille?

- Matkailu- ja hyvinvointipalveluita tarjoavien yritysten lisäksi kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja erilaisten järjestöjen kanssa, Taipale vastaa.

- Toiminnallisuus kiinnostaa ja elävöittää museotoimintaa, joten tarvitaan ympärivuotista palvelutarjontaa. Museolla ja sen toimintaa tukevilla palveluilla voidaan matkailijan viipymää seudulla saada pidemmäksi ja kävijä palaamaan myös eri vuodenaikana, Taipale jatkaa.

- Yrittäjän on vaikea yksin tarjota monipuolisia palveluita, mutta nyt kun ollaan hyvissä ajoin liikkeellä museon toiminnan suunnittelemisessa, niin on aikaa etsiä sopivia kumppaneita ja suunnitella palveluiden sisältöjä ja toimivuutta, miettii Kaljunen.

- Museon kävijä voi hyödyntää yrittäjän tarjoamia palveluita, jotka opastavat luonnossa liikkumisen ja retkeilyn käytännöntaidoissa erä- ja luontokurssien avulla. Mahdollisuuksia ympärivuotiseen palvelutarjontaan on vaikka kuinka paljon, Kaljunen jatkaa.

Imatra avaa kerran kuukaudessa ajankohtaisten asioiden taustoja tällä sivulla. Voit vaikuttaa siihen, mitä aiheita käsitellään. Vastaa kyselyyn: imatra.fi/taustanäkymiä

Yrityksiä kutsutaan mukaan suunnittelemaan erä- ja luontokulttuurimuseon toimintaa

Vuoden mittainen Eräpöhinää-hanke tukee tulevan erä- ja luontokulttuurimuseon sisältöjen ja toimintamuotojen sekä yritys- ja oppilaitosyhteistyön rakentumista.

Vuoden 2022 aikana järjestetään tilaisuuksia ja työpajoja. Niiden tavoitteena on koota toimiva verkosto suunnittelemaan ja pilotoimaan museoon linkittyviä palveluja, kuten yhteistyömalleja matkailu-, luonto- ja hyvinvointialojen yrittäjien kanssa.