Kuva
Bändi soittaa hyvällä tuulella puistossa.
Nyt on juhlan paikka! Imatra voitti!

Museo voi käynnistää hyvän ketjureaktion Imatralla

Tiedote
17.6.2021 18:00
Rahoitusneuvottelut käydään tarkemmin läpi syksyn aikana.

Imatralla tieto valtakunnallisen museon tarjouskilpailun voitosta otettiin riemulla vastaan.

─ Uusi veturi matkailukaupungille voi käynnistää positiivisen lumipalloefektin, kaupunginjohtaja Kai Roslakka toteaa tyytyväisenä.

Erä- ja luontomuseo tuo toteutuessaan Imatralle lisää matkailualan työpaikkoja ja kaupungintalon ympäristöön aivan uudenlaista vireyttä. Myös arvorakennus saa uusiokäytön ansiosta ansaittua huomiota muuntuessaan hiilineutraaliksi, kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi.

Museovieraat hakevat palveluita ja elämyksiä niin keskustasta, Ukonniemestä kuin laajemmin koko Saimaan alueelta. Erilaisten matkailupalvelujen kysyntä tulee kasvamaan Etelä-Karjalassa ja Järvi-Suomessa.

Elinvoimaa keskustaan

Museo on piristysruiske myös kaupungin keskustalle. Alustavasti on ajateltu, että noin 120 hengen työntekijämäärä muuttaa kaupungintalolta Imatrankoskelle.

Museon projektipäällikkö Timo Kukko arvelee, että museon muutostyöt alkavat aikaisintaan vuosien 2022 ja 2023 vaihteessa. Museon on tarkoitus olla valmis 2024-2025.

Imatran kaupungin tytäryhtiö Imatran Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Lassi Nurmi vakuuttaa, että kaupungilla on valmius antaa tilat nopeasti museotoiminnan käyttöön.

─ Aloitamme välittömästi kolmen prosessin yhtäaikaisen juoksuttamisen: erä- ja luontokulttuurimuseon suunnittelun sekä kaupungintalon väistötilaratkaisujen ja kaupungintalon pysyvämpien ratkaisujen valmistelun.

Retkeilyyn panostuksia

Myös imatralaiset ulkoilijat saavat lisähyödyn museon myötä.

Museo luo lisää paineita retkeilyreittien kehittämiseen.

Tarkoitus on, että museon toimintoihin liitetään elämyspalveluja luontokohteissa, muun muassa Haapasaaressa. Museon projektiryhmä on ollut alustavasti kiinnostunut Haapasaaren hyödyntämisestä.

Tuesta iso osa kiinni seinissä

Lopullisen sinetin museo saa jatkoneuvotteluissa rahoituksesta.

Imatran kaupunginvaltuusto tarjosi museolle sopimusta, jossa kaupunki sitoutuu Imatran Toimitilat Oy:n kautta kattamaan museoinvestointia 14 miljoonalla eurolla.

Edellytys tälle on, että valtio myöntää hankkeelle 30-50 prosentin avustuksen. Museon kokonaisarvo on siis enintään 28 miljoonaa euroa.

Imatran Toimitilat Oy:n rahoitusosuus koostuu kaupungintalon nykyisestä tasearvosta 6 miljoonaa euroa ja muusta varainhankinnasta 8 miljoonaa euroa.  Toimitilat Oy perii investoinnin kattamista varten vuokraa perustettavalta museosäätiöltä.

Imatran kaupunki antaa säätiölle toimintaa varten 400 000 euroa vuotuisena tukena museotoiminnan avautuessa sekä sitoutuu asettamaan perustettavalle säätiölle 30 000 euron säädepääoman.

Koko maakunnan voitto

Imatra ei yksin voittanut museokisassa. Voitto on koko maakunnan.

─ Tästä haluamme lausua erityisen ison kiitoksen maakuntajohtaja Satu Sikaselle, pohjoisen suunnan maakuntajohtajille, paikallisille yrittäjille ja monille muille eri tahoille, jotka ovat laittaneet itsenä museon vuoksi likoon. Nyt voi sanoa, että yhteistyöllä oli voimaa, Imatralla projektia vetänyt yhteysjohtaja Tea Laitimo toteaa.

 

 

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Kai Roslakka  p. 020 617 2226, kai.roslakkaatimatra.fi (kai[dot]roslakka[at]imatra[dot]fi)

apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino, p. 020 617 2206, kaisa.heinoatimatra.fi (kaisa[dot]heino[at]imatra[dot]fi)

yhteysjohtaja, museohanketta Imatralla vetänyt Tea Laitimo, p. 020 617 2212, tea.laitimoatimatra.fi (tea[dot]laitimo[at]imatra[dot]fi)

Imatran Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Lassi Nurmi, p. 05 235 2850, lassi.nurmiatmitra.fi (lassi[dot]nurmi[at]mitra[dot]fi)