Kuva
Matkailualan lehtori Ilkka Lehtola.
Ilkka Lehtola tietää, että nostalgia trendaa matkailussa tänäkin kesänä. Lehtola kuvattiin Imatran Teollisuustyöväen asuntomuseon pihalla. Taustalla näkyy Tainionkosken vanha tehdasmiljöö ja Neitsytniemen kartano.

Asukaslehti 1/2021: Tulossa paikallismatkailun kesä 2021

Tiedote
2.6.2021 18:03
Matkailun trendit ovat nyt suotuisia Imatralle. Odotukset kesästä ovat korkealla, koska Imatra tarjoaa monipuolisen vastauksen kotimaista matkakohdetta etsiville. 

Matkailuun erikoistunut liiketoiminnan lehtori Ilkka Lehtola LAB-ammattikorkeakoulusta hahmottelee tulevan kesän matkailutrendejä Imatran asukaslehden pyynnöstä.

Lehtola uskoo, että Imatran kesän matkailussa nousee esiin viisi teemaa. Trendit ovat 1) Nostalgiamatkailua paikallisuuteen, 2) Polkuretkeilyä eväiden kera, 3) Vastuullista matkailua jakamalla, vuokraamalla ja kierrättämällä, 4) Pieni tapahtuma on kaunis sekä 5) Saimaan ja Vuoksen paikallisristeilyt.

Jakamistalous vahvistuu

Lehtolan mukaan vuoden 2020 koronakesän kotimaisen matkailun trendit vahvistuvat, jos vain koronapandemia kehittyy suotuisaan suuntaan.

–Monia kiehtoo, mitä paikka tai rakennus meille kertoo. Paikalliset matkailijat liikkuvat pyöräillen ja kävellen, kenties paikallisbussilla. Imatralaisia kiinnostavat nyt oman kaupungin lisäksi lähikunnat ja päinvastoin. Kylä- ja kaupunginosatapahtumat jatkavat menestymistään. Emme enää tyydy olemaan vain katsojina vaan myös tekijöinä, yhteisön jäseninä, tutustumassa toisiimme ja asuinympäristöömme, Lehtola paaluttaa.

Lehtola povaa, että jakamistalous voimistuu vapaa-ajan vietossa ja matkailussa. 

–Kaupunkipyörät on hyvä esimerkki jakamistaloudesta. Paikkansa vakiinnuttaneen Airbnb:n lisäksi esimerkiksi Skipperi tarjoaa veneenomistajille alustan oman veneensä vuokraamiseen. Vuoksi ja Saimaa ovat timantinkovia matkailuvaltteja, jotka kiehtovat aina. 

Mutta matkailija janoaa tarinoita. 

–Mikä on Vuoksen ja Saimaan tarina? Onko kippareissa tarinankertojia paikoista, ihmisistä, tapahtumista, Lehtola pohtii.

Kuinka Imatran matkailutarjonta vastaa odotettavissa oleviin trendeihin?

Toimitusjohtaja Ari Aspia, Imatran kylpylä

Ari Aspia.jpg

Ari Aspia on kesän suhteen luottavainen. Hänen mukaansa tilanne näyttää vähintään yhtä hyvältä kuin viime kesänä. Se on paljon sanottu, kun kylpylän viime vuoden heinäkuu oli sen historian paras kuukausi.

Kylpylä on myös sopeutunut korona-aikaan hyvin.

–Meillä on ollut koko ajan niin paljon palveluita auki kuin voi rajoitteiden puitteissa olla. Olemme entistä enemmän kiinnittäneet huomiota siisteystasoon. Meillä on isot ravintolatilat ja kylpylä sekä majoitustilat, joten luontaista väljyyttä löytyy. Ylipäätään vahvuutemme on monipuolinen majoitustarjonta 1200 petipaikalla. 

Aspia allekirjoittaa Lehtolan havainnot matkailun trendeistä ja uskoo kylpylän vastaavan kesän kysyntään. 

–Monet ovat löytäneet kotimaan matkailun. Uskon sen olevan syvempi trendi että halutaan matkailla kotimaassa ja tällä on vaikutukset ihmisten tottumuksiin. Meillä on sijainti luonnon keskellä. Saimaa-risteilyitä koko kesän kolme kuukautta, monta kertaa päivässä. Pyöräilymatkailu on varmasti yksi kesän hittejä. 

Yrittäjä Joakim Mansner, Tuplakasi-Action

Joakin Mansner.jpg

Kylpylän edustalla Lammassaaressa tekemisen tarvetta tyydyttää ohjelmapalveluja järjestävä Tuplakasi-Action. Toinen sen yrittäjistä, Joakim Mansner, jakaa Aspian edelliskesän kokemuksen ennätysvilkkaasta heinäkuusta. 

Jos edelliskesä ennustaa tulevaa, erilaisten välineiden vuokraukselle on kysyntää. Kun matkailijat ovat suomalaisia, opastusta ei toivota kovin usein.

–Viime kesänä kävi pääasiassa kylpylöihin majoittuneita. Hirveästi halusivat vuokrata polkupyöriä, kanootteja ja sup-lautoja. Jonkin verran vesijettiä kyseltiin. Yksin piti päästä tekemään. 

Mansner arvioi, että veneretket perheellä tai pikku porukalla voisivat olla ensi kesän juttu. 

–On kalastusretkiä ja maisemaristeilyä. Mutta eihän ihminen jaksa kauhean kauan istua, jos vaan katsellaan maisemia. Siksi mennään saareen. Keitellään kahvit ja paistellaan makkarat.

Mansner sai viime kesänä kuulla monenlaista tarinaa muuttuneista matkasuunnitelmista. 

–  Erään pariskunnan piti mennä häämatkalle Singaporeen, mutta tulivatkin Imatralle. 

Tuplakasi Actionin asiakkaat liikkuvat vielä pääsääntöisesti yksityisautoilla. 

– Joitakin sellaisia on, että ollaan viety polkupyöriä juna-asemalle, Mansner kertoo.

Jarmo Ikävalko, Veteraanin kotimuseo

Jarmo Ikävalko ja Veteraanin kotimuseo.jpg

Valtionhotellin vastapäätä sijaitsevaa Veteraanin kotimuseota pitävän Jarmo Ikävalkon mukaan viime kesänä ryhmät jäivät tulematta, mutta yksittäisiä kävijöitä oli paljon. Erityisesti paikalliset oppivat tuomaan museoon omia vieraitaan. 

Ikävalko korostaa, että museossa on paljon muutakin kuin sotahistoriaa.

– Täällä ei kuule pelkästään sotatarinoita, vaan talon ja paikkakunnan historiaa sekä perheen tarinaa.

Veteraani museon nimessä tarkoittaa Ikävalkon mukaan talon edesmenneitä asukkaita, eli hänen vanhempiaan ja kansalaissodassa taistellutta isosisäänsä. Talon tarinaan liittyy myös sen rakennuttaja Henrik Piponius, joka oli värikäs ja merkittävä persoona kaupungissa.

Veteraanin kotimuseo on auki päivittäin klo 10–16 ja kiinni maanantaisin. Sota-aiheisia museoita on Imatralla muitakin: Rajamuseo Immolan varuskunta-alueella sekä Imatran sotamuseo Itä-Siitolassa.