Kuva
Nuotit ja CD-levytkin pitäisi vielä asettaa hyllyyn, tuumii kirjastonhoitaja Jesse Lindström.

Asukaslehti 1/2021: Tilanhallintaruletti

Tiedote
2.6.2021 18:39
Kirjaston ja kulttuuritalon tiloissa on tehty talven aikana paljon muutoksia. Muutosten ansiosta kaupunginmuseo ja kirjasto toimivat entistä tiiviimmässä yhteistyössä.

Ulkoseinät ovat ennallaan, mutta sisäisesti on tapahtunut myllerrys jos toinenkin. Näin voisi kuvata kulttuuritalo Virran viime aikojen tilanhallintarulettia. 

Edellisessä asukaslehdessä kirjoitimme pääkirjaston lainausosastoilla ja kaupunginmuseon näyttelytilassa tapahtuneista muutoksista. Talven ja kevään aikana urakointi on jatkunut asiakkaiden silmiltä piilossa kirjaston ja museon varastoissa. 

Kirjojen ja esineiden siirtelyä

Kirjaston kirjavarastosta ja poistomyymälästä lohkaistiin neliöt kaupunginmuseon varastokäyttöön.

Kirjastolle tämä tarkoitti kirjojen pikaista siirtämistä ja tarvittaessa poistamista. 

Kirjaston kirjaa ei koskaan voi vain heittää pois; ensin on tutkittava, minkä verran sitä on lainattu, missä kunnossa se on ja onko sisältö ajantasainen. Sen jälkeen on tarkistettava, onko kirjaa jossain muussa Heili-kirjastossa. 

Jos ei ole, on päätettävä, säilytetäänkö ainokainen nide. Jos ei säilytetä, on tarkistettava Kuopion Varastokirjastosta, onko heillä jo kyseistä kirjaa. 

Jos kirja kaiken tämän selvitystyön jälkeen poistetaan, eivätkä muut kirjastot tarvitse sitä, on siitä päästävä eroon. Sen takia pääkirjastolla jaettiin ilmaiseksi suuria määriä poistokirjoja.

Sillä välin museon kokoelmaesineet siirtyivät vanhalta paikaltaan väliaikaisesti museon entiseen näyttelytilaan. 

Sulassa sovussa muuttuneissa tiloissa

Tätä kirjoittaessa urakkaa on vielä jäljellä sekä museolla että varsinkin kirjastolla. 

Museoamanuenssi Kalle Pakarinen ei ollut järin innostunut esittelemään uutta varastoa, sillä hänen mukaansa hulluille ja herroille ei pidä näyttää keskeneräistä työtä. Saimme häneltä kuitenkin lausunnon puristettua:

–Tilat ovat hyvät ja parannus entiseen on merkittävä. Museoiden varastotila-asiat ovat aina vaikeita, koska tilantarve on suuri. Nyt meillä on riittävästi työskentelytilaa, ja tilaa riittää nippa nappa myös vuotuiselle kartunnalle. Myös työvälineet ja pakkausmateriaalit mahtuivat samaan paikkaan, joten nyt esineitä on helpompi käsitellä.

Imatran kaupunginmuseo ja -kirjasto toimivat tilamuutosten vuoksi entistä tiiviimmässä yhteistyössä. 

Kun välittömässä läheisyydessä ovat myös taidemuseon ja Virta-opiston tilat ja henkilökunta, kulttuuritalo Virta tarjoaa asiakkaalle monen alan paleluita ja asiantuntemusta saman katon alla.