Kuva
Tuomas von Boehmin teos Tainionkoskelta on tehty 1950-luvulla.

Asukaslehti 1/2021: Taidemuseon Sihtola-kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä taidekokoelma

Tiedote
2.6.2021 18:52
Kokoelman vanhimpaan osaan kuuluu iso joukko teoksia, jotka on kerännyt insinööri Jalo Sihtola. Sihtola-kokoelma on esillä taidemuseossa kesällä.

Jalo Sihtola liittyy Imatraan monin tavoin. Hänet valittiin 1916 Tornator Oy:n myyntipäälliköksi. Vuosina 1923-1949 hän asui Harakanhovissa yhdessä puolisonsa Esterin (os. Andersin) ja lastensa kanssa.

Harakanhovi on yhä olemassa Stora Enson Tainionkosken tehtaiden alueella. Tontti rajoittuu rantaan, lähelle kohtaa, josta Vuoksi saa alkunsa.

Jalo Sihtola eteni Enso-Gutzeitin paikallisjohtajaksi. Hän jäi eläkkeelle 1949 ja muutti Helsinkiin, jossa toimi aktiivisesti kuvataide-elämässä. Professorin arvonimen hän sai 1967.

Kokoelma ja taideyhdistys

Sihtola oli kiinnostunut kuvataiteesta ja keräsi yli tuhannen työn kokoelman. Suurin osa oli 1900-luvun kuvataidetta, mutta mukana oli myös vanhempia teoksia esim. renessanssiajan Italiasta ja 1600-luvun Alankomaista.

Kokoelma karttui mm. Keski-Eurooppaan tehtyjen työmatkojen ansiosta. Sihtoloilla oli myös tapana kutsua taiteilijoita Harakanhoviin. 

Jalo Sihtolalle tarjoutui luontevia ja ehkä edullisiakin tilaisuuksia kartuttaa kokoelmaansa, johon päätyi myös Imatra-aiheisia maisemamaalauksia. Kohteina olivat mm. Harakanhovi, Tainionkosken alue, Niskakoski ja Vallinkoski.

Jalo Sihtola oli aloitteentekijä kun Ylä-Vuoksen taideyhdistys (nykyisin Imatran taideyhdistys) syntyi 1945. Imatran taidemuseo aloitti toimintansa 1951.

Taidesäätiön lahjoitukset

Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiö perustettiin 1958. Sen omistama taidekokoelma oli pitkään sijoitettuna Jyväskylän Alvar Aalto -museoon. Vuonna 2001 säätiö päätti lahjoittaa kokoelman Valtion taidemuseolle Helsinkiin sekä Jyväskylän ja Imatran kaupungille.

Imatran taidemuseolle päätyi kahdessa erässä yhteensä 230 teosta. Ennestään Imatralla oli 64 Jalo Sihtolalta peräisin olevaa teosta. Lisäksi Sihtola- ja von Boehm -sukujen jäsenet lahjoittivat Imatralle 178 teosta.

Taidetta 1900-luvulta

Jalo Sihtolalle kuuluneista teoksista muodostettiin Sihtolan Imatra-kokoelma. Se sisältää erittäin edustavan otoksen suomalaista taidetta 1900-luvun alkupuolelta 1950-luvun lopulle.

Kokoelma antaa hyvän katsauksen ns. modernismista, joka sai vaikutteita keskieurooppalaisesta taiteesta. Edustettuina ovat mm. Tuomas von Boehm, Magnus Enckell, Aimo Kanerva ja Sam Vanni. Mukana on myös joukko keskieurooppalaista kuvataidetta.

Sihtolan Imatra-kokoelmassa on lähes täydellinen kuviteltavissa oleva ryhmä Imatra-aiheisia 1900-luvun alun teoksia. Ryhmään liittyy myös Akseli Gallen-Kallelan vesiväriluonnos Imatran koskesta 1893.

Sihtolan Imatra-kokoelman teoksia on taidemuseossa jatkuvasti nähtävänä pieni vaihteleva määrä. Isompia ryhmiä on esillä kesäisin.

imatra.fi/museot

Museoiden kesässä monipuolisia näyttelyitä

Taidemuseo

  • Virastokatu 1, Imatra
  • Näyttelyt:
    • 4.6. –24.6. Omat kokoelmat. 1900-luvun taidetta. Teoksia mm. Sihtolan Imatra-kokoelmasta.
    • 2.7. –16.7. Saara Pakarinen. Tekijä tunnetaan mm. puupiirroksista, etsauksista ja ompelutekniikasta. 
    • 23.7–13.8. The Satisfied Slave. Kantaaottava näyttely, joka käsittelee mm. yhteiskunnallisia ongelmia. Kansainvälinen näyttely, jonka järjestää itävaltalainen taide- ja kulttuurijärjestö Global Affairs of Art.
    • 20.8. –10.9. Heini Nieminen ja Eeva-Maija Priha. Näyttelyn aiheina ovat mm. luonto ja ympäristö. 

Käytävägalleria

  • Virastokatu 1, Imatra
  • Näyttelyt
    • 1.6.–2.7.: Jaakko Kukkapuro: Imatralla. Öljyvärimaalauksia, puupiirroksia ja sulatuslasitöitä
    • 6.7. –27.8. Svetlana Lunina: Pääteasemani on Imatra. Lyijykynä- ja pastellipiirustuksia

Kaupunginmuseo

  • Virastokatu 1, Imatra
  • Näyttely: Katse katukuvaan. Rakennuksia Imatran katukuvassa eri vuosikymmeninä.

Teollisuustyöväen asuntomuseo

  • Taimenkuja 7, Imatra
  • Avoinna 29.6.–29.8. 
  • Teollisuustyöväen asuntomuseo sijaitsee Vuoksen äärellä Ritikanrannassa. Puisen asuinrakennuksen huoneet edustavat eri vuosikymmenten asumistapoja 1900-luvun alusta 1960-luvulle saakka. Kivestä rakennettu, mm. saunan sisältävä piharakennus on entisöity alkuperäiseen asuunsa.

Näyttelyt ovat avoinna koronatilanteen salliessa koronarajoitukset huomioiden.