Kuva
Kaupunginjohtaja Kai Roslakka.

Asukaslehti 1/2021: Käräjäkiviltä taikuria katsomaan

Tiedote
2.6.2021 17:42
Kaupunginjohtaja Kai Roslakka pohtii asukaslehden pääkirjoituksessa elinvoiman haasteita.

Suomalainen kunnallishallinto alkoi, kun elämisen tapa muuttui paikasta toiseen siirtyvästä metsästämisestä paikallaan tapahtuvaan maanviljelyyn. Lähellä toisiaan maata viljelleillä perheillä oli asioita ja ongelmia, jotka oli järkevää ratkaista ja hoitaa yhdessä. Yhteiset tarpeet synnyttivät suomalaisen kunnallishallinnon. Kansainvälisestikin poikkeuksellisen vahva paikallinen demokratia pohjaa juuri tähän alueen ja se asukkaiden tarpeesta lähtevä organisoitumiseen. Suomalainen kunnallishallinto ei ole siis valtionhallinnon jatke, jota vyörytetään paikallistasolle.  

Kauas ollaan tultu käräjäkiviltä.  Nyt, muutamia muuttovoittokaupunkeja lukuun ottamatta, kunnat janoavat kuihtumista estävän elinvoiman perään. Kunnissa uskotaan, että jostain ilmestyy taikuri, joka nostaa hatusta tarvittavan kanin ja elinvoima alkaa pursuta. Kuitenkin kuntien elinvoiman muutoksiin vaikuttaa merkittävimmin kuntien oman vaikutusvallan ulottumattomissa olevat asiat. Imatran tapauksessa keskeistä on esimerkiksi raakaöljyn hinnan ja sitä myöten ruplan kurssin muutokset. Jos on ostovoimaa, on asiakkaita. Jos on asiakkaita, on liiketiloille kysyntää.

Kaneja jahtaavan taikurin sijaan kaupunki voi vaikuttaa omaan tapaan toimia. Kunnan houkuttelevuutta lisää avoin ja selkeä toimintatapa ja hyvä henkinen, toista kunnioittava päätöksenteko. Kaupungin omien asukkaiden ja muualta tulevien turistien intressit eivät ole ristiriidassa keskenään. Kaupungin ja sen asukkaiden on syytä yrittää ymmärtää oma asemansa. Onko vain omat ja oman elinpiirin tarpeet ainoita asioita, jotka päätöksenteossa on otettava huomioon? Voisiko muutaman kilometrin matkan lisääntyminen palvelujen luo olla mahdollista, jos sillä pystytään parantamaan palvelun kannattavuutta ottamalla myös turistit maksamaan kustannuksia?

Paikallaan pysyminen ja kouristuksen kaltainen käpertyminen eiliseen ei ole mahdollista. Tänään ei ole eilen, vaikka tuuli olikin silloin ehkä leppeämpi ja taivas taatusti sinisempi.   

Tai ehkä tänä kesänäkin tuuli on ihan yhtä lempeä, jos oikein tunnustelemme.

Rentouttavaa kesää kaikille!

 

Kai Roslakka

Imatran kaupunginjohtaja