Kuva
Perinteinen Näppäri-kurssi järjestettiin koronarajoitusten mukaisesti syksyllä. Kurssin päätöskonsertti lähetettiin verkon välityksellä.

Asukaslehti 1/2021: ”Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin”

Tiedote
2.6.2021 19:00
Mennyt lukuvuosi oli Virta-opistolle poikkeuksellinen. Musiikkiopiston opetusta järjestettiin lähiopetuksena ja etänä. Työväenopisto joutui keskeyttämään osan kursseista.

Koronavirus vei Virta-opiston viime vuoden aivan uusille urille. Muutoksia tapahtui paljon, sillä koronaviruksen myötä lähiopetusta ei voitu järjestää Virta-opistossakaan normaaliin tapaan.

–Kokonaisuudessaan tämä on ollut todella poikkeuksellinen lukuvuosi, Virta-opiston rehtori Sarianna Purtilo toteaa.

Opetusta järjestettiin etänä ja esimerkiksi muskareita striimattiin eli lähetettiin verkossa suorina lähetyksinä.

Työväenopistossa reilu kolmannes toteutettiin etänä

Työväenopiston lukuvuodesta suuri osa meni poikkeusoloissa. 

Reilu kolmannes kursseista pystyttiin vetämään etäopetuksena, mutta loput kurssit jouduttiin keskeyttämään.

–Etäopetusta oli tarjolla kielissä, liikunnassa, musiikissa sekä soveltuvin osin kuvataiteissa ja kädentaidoissa. Välineitä ja laitteita vaativissa kursseissa etäopetuksen toteuttaminen on tietenkin ollut haasteellista tai jopa mahdotonta, apulaisrehtori Kari Salin kertoo.

Suurimmalle osalle opettajista ja opiskelijoista etäopetuksen järjestäminen ja siihen osallistuminen olivat uusia asioita. 

–Tässä valossa olemme yhdessä onnistuneet ihan mukavasti kokeilemaan uutta.

Musiikkiopisto tarjosi etämuskareita

Musiikkiopistossa vuosi rakentui lähiopetuksen, etäopetuksen ja striimauksien yhdistelmänä. 

Yksilöopetusta pystyttiin järjestämään lähiopetuksena ja myös orkesterit ja yhtyeet ennättivät harjoitella normaalin tapaan lähes koko syksyn, apulaisrehtori Anna-Mari Kärkkäinen kertoo.

 –Ylipäätään toimintaamme voisi luonnehtia toiveikkaan optimistiseksi haastavista ajoista huolimatta.

Musiikkiopiston tarjontaan lisättiin koronavuoden aikana kaksi etämuskaria: liikunnallinen Virtavesselit 4–6-vuotiaille sekä Virtavauvat vauvaperheille.

Katsojalukujen perusteella striimauksille oli tilausta.

–Vastoin kaikkia oletuksia, ihan kaikkien pienimpienkin lasten etämuskari toimii aika hyvin. Ei ehkä ihan koko ajan tai joka kerta - eikä se ole ideaalein tapa käydä muskarissa - mutta siitä huolimatta saimme paljon positiivista palautetta, Kärkkäinen iloitsee.

Opetuksen jatkuminen oli poikkeustilanteessa tärkeää

Kun ympärillä tapahtui erikoisia asioita, rutiinit ja tutut, vanhat toimintamallit toivat arkeen turvallisuutta.

–Pidimme tärkeänä sitä, että musiikkiopiston oppilailla säilyi yhteys tuttuun opettajaan viikoittain. Tuntien lomassa kyseltiin kuulumisia ja pidettiin yllä ajatusta siitä, etteivät kaikki asiat muutu, Kärkkäinen muistelee.

Tekniikka tuo omat haasteensa opettajan ja opiskelijoiden väliseen yhteydenpitoon. Etäopetuksen onnistuminen vaatii toimivat yhteydet ja laitteet sekä avointa mieltä uuden tilanteen edessä.

Sitä riitti, Salin vakuuttaa. Teknisiin pulmiin puolestaan tarjolla oli digitukea.

Palautetta etäopetuksen sujumista on tullut monenlaista.

–Tekniset vaikeudet, laitteiden puute ja suorien sosiaalisten kontaktien puute ovat olleet suurimmat ongelmakohdat etäopetukseen osallistumisessa. Positiivisimpia puolia turvallisuuden lisäksi ovat olleet osallistumisen helppous ja uudenlaiset toimintamallit.

Lähiopetus säilyy vaikka etäopetus tuli jäädäkseen

Kärkkäinen toivoo, että ensi syksynä alkava uusi lukuvuosi toisi mukanaan mahdollisuuden palata normaalimpaan arkeen esimerkiksi oppilaskonserttien ja muiden tapahtumien järjestämisessä.

Uuttakin on myös luvassa, Kärkkäinen lupaa.

Osa koronavuoden toimintatavoista on tullut jäädäkseen.

–Esimerkiksi striimausta voidaan hyödyntää tulevaisuudessakin, mikä tekee tapahtumista helpommin saavutettavampia. Ei siis aina niin huonoa ettei jotakin hyvääkin, Purtilo sanoo.

Salin uskoo, että työväenopistossa etäopiskelumahdollisuutta hyödynnetään edelleen. Jatkossa sitä ei kuitenkaan tarvitse toteuttaa yks kaks yllättäen, vaan asioita voidaan suunnitella.

–Eikä se normaali opiston lähiopetus mihinkään ole katoamassa. Sitä ei tarvitse pelätä.

Virta-opisto

 

 

Kesän ja alkusyksyn aikatauluja

  • Työväenopiston kurssitarjonta on nähtävillä verkkosivuilla 14.6. alkaen
  • Ilmoittautuminen työväenopiston kursseille alkaa 16.8.
  • Musiikkiopiston lukuvuosi 2021–2022 käynnistyy 11.8.
  • Ennen elokuuta oppilaaksi voi hakeutua mm. varhaisiän musiikkikasvatuksen ryhmiin sekä avoimelle linjalle
  • Musiikkiopistossa tarjolla on myös valmennusryhmiä, esimerkiksi Nuovo toot –huiluvalmennus, piano- ja ukulelevalmennus sekä Vekarabändi
  • Opetustarjontalehteä ei syksyllä jaeta kotitalouksiin, vaan lehteä on saatavilla mm. kirjastoissa ja kaupungintalon asiakaspalvelussa