Kuva
Rokottaminen olkavarteen.
Rokotusmahdollisuutta ei kannata ohittaa.

Koronatilanne Etelä-Karjalassa edelleen parantunut – tartunnat tulevat nyt meille muualta

Tiedote
26.5.2021 22:17
Tilannekuvaryhmä suosittelee, että ei järjestetä sisällä eikä ulkona yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia eikä tällaisiin myöskään osallistuta,

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 26.5.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että ei järjestetä sisällä eikä ulkona yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia eikä tällaisiin myöskään osallistuta. Suositus on voimassa 19.5.-15.6.2021.

Ulkotiloissa sallitaan toukokuussa enintään 50 henkilön yleisötilaisuudet. Kesäkuun alusta alkaen Etelä-Karjalassa voi järjestää sisätiloissa enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. 

Yksityistilaisuuksien suositus on yleisötilaisuuksia pienempi, sillä yksityistilaisuuksissa on vaikeampi pitää turvavälejä kuin järjestetyissä, ulkona tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa.

Tilaisuuksia voi sisä- ja ulkotiloissa järjestää vain, jos niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Tilannekuvaryhmä suosittelee lisäksi, että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä, sillä etätyösuositus on voimassa myös kiihtymisvaiheen alueilla. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista. Päätös on voimassa edelleen 18.5.–15.6.

– Etelä-Karjalassa päästiin viikko sitten palaamaan kiihtymisvaiheeseen. Luvut vievät meitä koko ajan lähemmäs perustasoa. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittaa seuraamaan lukujen toteutumista vähintään viikon ajalla, joten kiihtymisvaiheessa tällä hetkellä jatkamme, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Varovaisuus edelleen tarpeen

Alueille ja kunnille julkaistaneen perjantaina valtakunnallisia exit-strategian linjauksia kesän ajaksi. Etelä-Karjalassa ohjeita käsitellään ensi maanantaille aikaistetussa tilannekuvaryhmän kokouksessa.

Etelä-Karjalassa kehotetaan edelleen parantuneesta tautitilanteesta huolimatta varovaisuuteen. Suomessa on huolestuttavia esimerkkejä koronavirusepidemian uudelleen ryöpsähtämisestä. Turvavälillä, käsihygienialla, kasvomaskilla ja kotona sairastamisella turvataan omaa ja muiden terveyttä sekä alueellista epidemiatilannetta.

– Rokotteiden tarjoama suoja on kattava vasta kahden rokoteannoksen jälkeen. Loppusyksystä toivotaan koko väestön saaneen kaksi rokotusta ja sen myötä laumaimmuniteetti. Siihen saakka tulee huolehtia muista koronavirukselta suojaavista toimista, muistuttaa Karhula.

Seuraa muiden alueiden tilannetta ja vältä liikkumista

Parantunut epidemiatilanne on saanut meidät palaamaan harrastusten pariin ja saattaa herkästi innostaa myös matkustamaan. Muissa maakunnissa järjestettävät juhlat, turnaukset sekä muut lähikontakteja sisältävät tapaamiset ovat tällä hetkellä suurin riski alueellisen tilanteen heikentymiseen. Myös Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla valvotaan tiukasti koronatilannetta.

– Pyydämme kaikkien tilannekuvaryhmän jäsenien toimesta nyt välttämään matkustamista alueille, joissa koronavirustilanne on heikentynyt sekä ulkomaille. Esimerkiksi pian alkavat jalkapallon EM-kisat on turvallisinta katsoa kotisohvalta, neuvoo Karhula.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Koronarokotuksiin voivat varata ajan kaikki 40 vuotta täyttäneet

Eksote on avannut koronarokotusten ajanvarausmahdollisuuden kaikille 40 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä kaikille yli 16-vuotiaille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Ohjeet ajanvaraukseen löydät Eksoten verkkosivuilta: Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.

Ajan koronarokotukseen voi varata Eksoten asiointipalvelun kautta. Ellei ajanvaraus Eksoten asiointipalvelun kautta ole mahdollista, voi ajan varata puhelimitse.

Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvaraus puhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Lisätietoja: https://www.eksote.fi/koronarokotukset/