-
Ote jätevedenpuhdistamon asemapiirroksesta

Tarjouspyynnöt jätevedenpuhdistamon rakentamisesta on julkaistu

Uusi puhdistamo rakennetaan Meltolaan vanhan puhdistamon paikalle. Kilpailutuksen arvo on noin 11 miljoonaa euroa.

Uuden jätevedenpuhdistamon suunnitelmat ovat valmiina ja Imatran Vesi hakee nyt sille rakentajia.

– Kyseessä on jaettu urakka, eli osa- tai erillisurakoitsijat ovat suoraan sopimussuhteessa tilaajaan. Tällä pyritään edullisempaan hintaan, kertoo Imatran Veden vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen

Tarjouksia pyydetään viiteen eri kokonaisuuteen; rakennustyöt, koneet ja laitteet, LVI-työt, sähkötyöt sekä automaatio ja instrumentointi. Näistä rakennusurakka on pääurakka ja muut sopimusurakoitsijat alistetaan sopimuksella päätoteuttajalle. 

Tarjoukset tulee jättää 25.3. mennessä. Kaupunginvaltuusto päättänee hankinnasta toukokuun lopun kokouksessaan. 

– Jos prosessi sujuu ilman valituksia, niin kuiva kesä olisi hyvää rakentamisaikaa tässä tapauksessa. Urakka alkaa vanhojen rakenteiden purkamisella. Puhdistamossa on kaksi linjaa. Ensin rakennetaan toinen linjasto valmiiksi ja sitten siirrytään toiseen. Näin puhdistamon toimintaan ei tule keskeytystä.

Parempi puhdistustulos

Merkittävin ero nykyiseen puhdistusprosessiin nähden on jäteveden jälkikäsittely. Nykyisessä prosessissa veden puhdistaminen päättyy, kun jätevesi valuu puhdistusaltaiden reunojen yli ja siitä Vuokseen. 

– Tähän tulee lisäksi kangaselementit, joiden läpi jätevesi menee ennen kuin se päätyy Vuokseen. Kankailla pyritään vähentämään erityisesti fosforipäästöjä. Jäteveden fosforista saadaan pois reilu 90 prosenttia, Pietarinen kertoo. 

Jälkikäsittely kilpailutettiin jo viime vuonna, koska järjestelmän toimittajan tuli osallistua nykyisen laitoksen suunnitteluun. Jälkikäsittely on uutta tekniikkaa, jollainen on käytössä vasta muutamassa Suomen jätevedenpuhdistamoista. 

Tarjouspyynnöt ovat saatavilla osoitteessa hankintailmoitukset.fi

Tarjouskilpailuun osallistumisesta kiinnostuneille järjestetään tutustuminen rakennuskohteeseen 25.2. ja 11.3.2021 klo 14.00.

 

Lisätietoja: Vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, kari.pietarinen@imatra.fi, p. 020 617 4399