Vuoksenniskan koulu
Vuoksenniskan koulun vanha päärakennus

Vuoksenniskan koulukeskuksessa jatketaan sisäilmatutkimuksia

Vanhalla puolella näytteissä paljastui korjausta vaativia ongelmia.

Vuoksenniskan koulukeskuksen vanhalla puolella, tarkemmin A-rakennuksessa, selvitetään sisäilmaongelman laajuutta ja korjausvaihtoehtoja.

Tutkimuksia on tehty syksyn aikana Raklamit Oy:n toimesta. Selvitykset käynnistettiin, koska henkilökunta oireili erityisesti toisen kerroksen tiloissa.

Ensimmäisten tutkimustulosten perusteella näiden tilojen ikkunoiden ympäristössä on ulkoseinän eristekerroksissa, kahden kivirakenteen välissä sieniin ja homeeseen viittaavia mikrobilöydöksiä.

─ Kolmessa vaurionäytteessä 14:stä analysoitiin kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Loput näytteet viittaavat rakenteen ikääntymiseen ja vuotoilman aiheuttamaan kasvustoon, tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen sanoo.

Ikkunaliittymien kautta tapahtuvaa ilmavuotoa voidaan tutkimusten mukaan pitää keskeisenä riskinä sisäilman kannalta.

Tiloja ei ole tarve nyt sulkea

Tutkimustuloksia käsiteltiin torstaina kaupungin sisäilmatyöryhmässä, johon kuuluu asiantuntijoita niin tilahallinnan, terveydenhuollon, ympäristöterveydenhuollon kuin rakentamisen alalta.

─ Tiloja ei tarvitse tämän hetkisten tietojen mukaan sulkea tai eristää, mutta teemme kaikkemme, että ongelmat saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti, Turunen lupaa.

Koulun syysloman aikana luokassa 206 tehdään rakenteen ilmavuotomittaus ja samalla korjataan mahdolliset ilmavuodot ulkoa sisätiloihin. Tässä luokassa tehtävät korjaukset toimivat pilotteina muille tiloille. Työterveyshuolto tulee seuraamaan korjausten vaikutuksia.

Ulkoseinä tutkitaan perusteellisesti

Syyslomalla tehdään ulkoseinään myös rakenneavaus. Sen avulla voidaan aloittaa tarkemman tutkimussuunnitelman laadinta ulkoseinän osalta. Tarkoitus on saada mahdollisimman perusteellinen kuva ulkoseinän todellisesta kunnosta ennen kuin laajempiin korjauksiin ryhdytään.

─ On tärkeää nyt kunnolla selvittää tilanne, jotta ongelmat saadaan korjattua kestävästi eikä vain paikkailemalla, Turunen toteaa.

Tiloista on jo viikko sitten otettu lisää näytteitä. Niiden tulokset valmistuvat syysloman jälkeen.

Imatran kaupunki on antanut kaikille koulutiloille ilmanlaatutakuun. Ongelmiin pyritään puuttumaan aina niiden paljastuttua.

 

Lisätietoja:

Tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen, p. 020 617 4450, sami.turunen@imatra.fi

Jos epäilet kärsiväsi sisäilmaongelmasta kaupungin tiloissa

  • Ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan (oppilaat ja huoltajat), työterveyteen (henkilöstö). Sisäilmatyöryhmä saa viralliset määrät oireilevista henkilöistä ja ongelmatiloista tätä kautta.
  • Jos oireet eivät helpotu tehtyjen korjaustoimenpiteiden jälkeen, olkaa uudelleen yhteydessä terveydenhoitajaan/työterveyteen