Heikki Luukkanen
Heikki Luukkanen

Kunnallisneuvos Heikki Luukkanen 1946-2020

"Heikki Luukkanen jatkoi yhteisten kunnallisten asioiden hoitamista loppuun asti. "

Kaupunginhallituksen hallintosääntöä ja talousarviota koskeva seminaari oli loppumassa maanantaina 28.9, kun tilaisuuden keskeytti tieto Heikki Luukkasen kuolemasta. Hallituksen jäsenet olivat yllättävän tiedon hämmentämiä ja yhteisen hiljaisen hetken jälkeen osallistujat lähtivät järkyttyneinä tahoilleen.

Luukkasen läsnäolo ja vastaavasti poissaolokin huomattiin. Heikin särmikäs ja kulmikas tyyli yhdistettynä laajaan yleissivistykseen, syvään asiaosaamiseen sekä pitkään kokemukseen teki hänestä vaikuttajan kaikkiin kokouksiin. Heikki Luukkaselle ei riittänyt puolikas.

Yhteensä yli 56 vuotta jatkunut SDP:n jäsenyys ja noin 40 vuotta kestänyt Imatran kunnan- ja kaupunginvaltuuston jäsenyys sekä lukuisat muut kunnalliset luottamustoimet kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta myöten tekivät Heikki Luukkasesta luottamushenkilön, jonka päättäväinen työ näkyy myös Imatran kaupungin nykypäivässä.

Nuorena mäkihyppy vaihtui yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja opettajan työ toimittajan työksi.

Heikin laajaa osaamista tarvittiin kunnallispolitiikan lisäksi myös valtakunnallisissa yhteyksissä. Luukkanen valittiin presidentti Mauno Koiviston valitsijamieheksi ja lukuisissa SDP:n puoluekokouksissa Heikki toimi kokousedustajana ja monien erillistoimikuntien jäseninä. Heikki oli myös SDP:n periaateohjelmaa valmistelleen toimikunnan jäsen. Kuitenkin tärkein yhteiskunnallinen vaikuttaminen tehtiin Imatralla ja Etelä-Karjalassa.

Jäljelle jääneinä vapaina hetkinä Heikki viihtyi luonnossa. Myös luontoasiantuntemuksensa hän vei heikkimäisesti syvälliseksi. YLE:n toimittajana Heikki teki radioon useita pidettyjä luonto-ohjelmia.

Heikki Luukkanen jatkoi yhteisten kunnallisten asioiden hoitamista loppuun asti. Nopea sairaus vei miehen suoraan rivistä. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei tule koskaan valmiiksi. Siksi ei voi sanoa Heikin työn jääneen kesken. Naiset ja miehet vaihtuvat, mutta työ yhteiskunnallisen tasa-arvon eteen jatkuu.

Kai Roslakka

Imatran kaupunginjohtaja