Kuva
Opiskelija katsoo vitriinissä olevaa jääkausimaisemaa.
9.-luokkalainen Atte Kautonen geopark-kurssilla.

Universoma tuo tieteen mukaan koulujen arkeen

Tiedote
1.10.2020 14:03
Imatra Junior University on nimeltään Universoma. Tavoite on tutustuttaa lapset tiedemaailmaan jo varhain.

Imatra Junior University Universoman toiminta on jälleen käynnistynyt.

Kuluvan lukuvuoden aikana kaikki Imatran 3.- ja 8.-luokkalaiset osallistuvat Universoman toimintaan jollain tavalla. Lisäksi lukiolaisille tarjolla on LUT-yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettavia kursseja.

Universoma on osa LUT-yliopiston Junior University -toimintaa. Toiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta matemaattis-luonnontieteellisiä aloja kohtaan ja tuoda tiedemaailma mukaan kouluarkeen.

Tehtäviä, koulutuksia ja vierailuja

Käytännössä Universoma näkyy oppilaiden arjessa erilaisina tehtävinä, projekteina ja valinnaiskursseina.

Kattoteemana on Tulevaisuuden elinympäristö.

–Universoma sisältyy koulujen opetus- ja vuosisuunnitelmiin, mutta koulut voivat päättää itse, kuinka opetusta toteuttavat, opetuspalvelujen päällikkö Minna Rovio toteaa.

Universoman toiminta on vielä uutta ja uusia yhteistyömuotoja etsitään jatkuvasti. Tänä syksynä uutena asiana ovat tulleet mukaan opettajien koulutukset.

–3.-luokkien opettajille suunnatun koulutuksen teemana on vesi. Tarkoitus on, että opettajat voivat koulutuksen jälkeen soveltaa teemaa opetuksessaan haluamallaan tavalla, LUT Junior Universityn koordinaattori Laura Jouhkimo kertoo.

Tavallisesti Universoman toimintaan kuuluvat myös vierailut LUTin kampukselle Lappeenrantaan. Koronatilanteen vuoksi syksyn vierailut on jouduttu siirtämään keväälle.

Käytännön toiminta avartaa näkökulmia ja lisää kiinnostusta yliopisto-opiskeluun

Kosketuksena tieteeseen, Vuoksenniskan koulussa on tänä syksynä järjestetty Saimaa Geopark –

kurssi. Kurssin aikana 8.- ja 9-luokkien oppilaat ovat tutustuneet Imatralla sijaitseviin geopark-kohteisiin.

–Saimme kohdevierailuille asiantuntijaoppaaksi geologin, joten luonnontieteellinen näkökulma tuli hyvin esille, kertoo valinnaiskurssia vetävä opettaja Päivi Hirvonen.

Hän on tyytyväinen siihen, että Junior University toimii Imatralla. Vaikka toiminta on vielä alussa, hyödyt ovat jo nähtävissä.

–Aikaisempina vuosina erityisesti vierailut ovat olleet hieno asia. Yliopistolla oppilaat pääsevät tekemään sellaisia asioita, joihin meillä ei koulussa ole mahdollisuutta.

Rovio uskoo yhteistyön herättävän oppilaita näkemään teknologian ja luonnontieteen mahdollisuudet sekä sen, että lähelläkin voi opiskella mielenkiintoisia asioita.

–Universoma avaa oppilaille uudenlaisia näkökulmia ja asioita katsotaan suurina kokonaisuuksina.

Lasten ja nuorten tavoittaminen on tärkeää myös LUTille.

–Meiltä aikanaan valmistuvat osaajat voivat valmistuttuaan olla hyödyksi koko Etelä-Karjalan elinkeinoelämälle, Jouhkimo toteaa.

 

Lisätietoja:

Opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio, Imatran kaupunki, 020 617 3404, minna.rovioatimatra.fi (minna[dot]rovio[at]imatra[dot]fi)

Koordinaattori Laura Jouhkimo, LUT-yliopisto, 050 307 5942, laura.jouhkimoatlut.fi (laura[dot]jouhkimo[at]lut[dot]fi)

 

Universoma Imatran kaupungin sivuilla: https://www.imatra.fi/universoma