Kuva
Matti Luostarinen Lammassaaren luontopolulla
Matti Luostarinen testaa kännykällään opasteiden toimivuutta Lammassaaren luontopolulla

Metsätalousinsinööri Matti Luostarinen vastaa luontopolkuja koskeviin kysymyksiin ja ideoihin

Tiedote
11.9.2020 17:06
Imatran asukaslehti kysyi kaupungin luontopolkujen käytöstä. Sadankymmenen vastauksen joukossa oli 23 kysymystä tai kommenttia, joihin Matti vastaa tällä sivulla.

Matti Luostarinen kiittää kyselyyn vastanneita ja vastaa kysymyksiin seuraavasti:

”Enemmän roskiksia polkujen varrelle”

– Roskisten tyhjentäminen myös polkujen varsilta on todennäköisesti liian kallis järjestää. Lammassaaressa, Neitsytniemen rannassa, Mutterin rannassa, Mellonlahdella ja Mellonmäen päällä ja juurellla ovat roskikset, jotka käydään viikoittain tyhjentämässä. Paras on kantaa omat roskat mukanaan pois luonnosta.

”Malonsalmen sillan lankkuja voisi uusia”

– Niitä uusitaan vuosittain. Seuraavan kerran siltaan uusitaan 5-10 kpl keväällä 2021

”Jos ois yksi paperinen kartta johon merkkitty jokainen luontoreitti , pituus , vaikeusaste , tulentekopaikat , onko joka vuodenaikana ”auki” , muut palvelut . Kiitos”

 Harkittava hyvä idea, jos rahoitus ja tekijä löytyy.

”Opaskyltit ja merkinnät ovat välillä sekavia”

 Polut ovat eri tahojen merkkaamia eri aikoina. Ukonniemen ja Rauhan väliset reitit on muutama vuosi sitten yhtenäistetty merkinnöiltään. Se oli melko kallis hanke.

”Esitelehti, jossa olisi nämä kaikki reitit lueteltuina, infotaulut reitistä lähtöpisteissä, samat tiedot nettiin”

 Harkittava hyvä idea, jos rahoitus ja tekijä löytyy

”Vois olla myös luontopolkuja joiden käveltävyys yhtä hyvä kun Sienimäen uudella rantaraitilla. Malosaareen meno on surkea kun ei pääse Hossukan saunan ohi. Siintä vois reitti lähteä ihan saunan takaa”

 Aikaisemmin reitti alkoi Hossukan vanhan saunan nurkalta. Nykyisin alue on vuokrattu yksityisyrittäjälle, joten reitin lähtö on siirretty niin sanotun koirakentän takanurkkaan. Paikkaan on opastus Hosseinlahdentieltä viitoituksen ( Kylpylän luontopolku ) ja maalimerkintöjen ( valkoinen maali ) avulla.

 Lammassaaren invalaavulle pääsee helposti mm. pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

”Mellonlahden ympäri monet kulkee vesilaitokselle ja takaisin Haikolankatua pitkin. Ulottuuko Haikolankadun rannanpuoleisten talojen tontit rantaan asti? Jo ei niin voisiko rannan jyrkänteille olla opastus tai vähintäänkin rantaa voisi hakata niin, että Vuoksi ja kaunis lahti näkyisivät lenkkeilijöille kadulta? Reittien opastukset ovat paikallisille kertakäyttötavaraa. Panostus luonnon kokemiseen ilman käynnykän tutkimista, hyödyntää jokaisella käyntikerralla. ?”

 Tontit eivät yllä rantaan asti. Kyseinen rantapenkka on rauhoitettu mm. linnuille ja kasvillisuudelle. Joskus on ollut suunnitelmissa penkan harjanteelle kävelyreitti mutta se on kariutunut ihmisten vastustukseen.

”Saisiko kaikki laavut laavukartalle, olisi helpompi löytää tulipaikkoja”:

 Harkittava hyvä idea

”Opastettuja kierroksia voisi olla. Esim yhteistyössä paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa”:

 Harkittava ja hyvä idea. Voisi toteutua helpostikin

”Olisi hyvä lisätä reittejä ja parantaa opastusta. Luonnolliset metsäpolut ovat parhaita kulkea!”:

 Metsäpolut näkyvät kohtuullisesti ajantasaisissa maastokartoissa. Opastukset on suunniteltu ainoastaan rakennetuille luontopoluille, joissa on rastipisteitä.

"Mellonlahden lenkin mahdollista jatkamista Sveton suuntaan odotan kovasti."

Alueelle on jo suunniteltu jatkoreitti Tornatorin maille kohti Hallikkaanjokea. Siellä joutuu jonkin verran raivaamaan ja käyttämään kaivinkoneita   ( muutaman tuhannen euron kunnostus ) . Nykyisellään siihen suuntaan pääsee Tornatorin siemenviljelmällä olevia tieväyliä pitkin.

"Miksei Mellonlahden lenkki voisi olla myös koko lahden ympäri, ranta on kuitenkin rauhoitettu asutuksesta?"

Ranta-alueella on kaavassa suojelumerkintä, joka laskee intoa rakentaa yleistä kulkureittiä asutuksen ja Mellonlahden väliselle alueelle.

"Samoin Hallikkaanjoen ympäristö on upea, toki hieman kaukana ja voisi olla haasteellinen toteuttaa. Luontopolkuja voisi olla meltolassa enemmänkin, esimerkiksi Lampsinjoen läheisessä metsässä."

– Lampsiinjoen läheisyyteen pääsee Peikonpolun päästä alkavan polkuverkoston kautta. Sieltä löytyy myös Lampsiinjoen ylittävä silta.

"Silta Mellonlahden ja Ivoniemen välille olisi todella hieno asia"

– Kustannuskysymys.

"Mellonlahden lenkin pitkittäminen Vallinkosken suuntaan."

 Suunniteltu, toteuttamatta.

Varsinaiset Luontopolut löytyvät osoitteesta imatra.fi/luontopolut. Jokaisen luontopolun kohdalta löytyy laaja tieto kyseisestä polusta rastipisteineen sekä linkki Outdoor Active- palveluun. Sieltä saa vielä lisätietoa ko. polusta sijainteineen, korkeusvaihteluineen, vaikeusasteineen, pituuksineen sekä  alueen nähtävyydet ja muut lähistön reitit yms.

Varsinaisten luontopolkujen rastipisteillä on QR- koodit, joista saa luontopolun koko tiedoston puhelimeensa.

JOS MAAKUNNASSA ON VOIMASSA METSÄPALOVAROITUS, EI TULENTEKO OLE SALLITTUA NUOTIOISSA. SE ON SALLITTU AINOASTAAN SISÄTILOISSA, JOISSA ON SAVUPIIPPU TAI HORMI.

terveisin,
Matti Luostarinen