Kuva
Voimamies nostaa isoa betonista kiveä.
Voimamieskilpailu on järjestetty useina vuosina. Kuva vuodelta 2018.

Voimamieskisojen Suomen päätapahtuma perjantaina Koskenpartaalla ja lauantaina Inkerinaukiolla

Tiedote
14.8.2020 18:21
Koko perheen tapahtumaan on vapaa pääsy. Järjestäjien mukaan hygieniasta huolehditaan ja yleisö ohjataan muutaman kymmenen hengen ryhmiin, jolloin koronatartuntojen riski pienenee. Tapahtuma näytetään MTV3-kanavalla 4.10. ja myöhemmin C-Morella. Kisat juontaa Esko Eerikäinen.

Tapahtuman järjestävät imatralaiset Topi ja Johanna Ovaska sekä Etelä-Karjalan Voimamies ry. Johanna Ovaskan mukaan hygienia-asiat käytiin tarkasti jo kilpailun järjestämisluvan hakuvaiheessa.

– Kilpailijoita on ohjeistettu ja järjestysmiehet ovat valveutuneita. Olemme hankkineet myös käsidesiä yleisöä varten. Kasvomaskit pitää kuitenkin tuoda itse, Johanna Ovaska kertoo.

Kisajärjestäjä ei myy tapahtumassa ruokaa eikä juomaa. Siitä vastaavat lähialueen ravintolat. Paikallinen yrittäjä tuo lauantaina lasten iloksi kisa-alueen viereen pomppulinnan.

Kaksipäiväinen tapahtuma alkaa perjantaina 14.8. klo 19.00 Koskenpartaan esiintymislavalla. Ohjelmassa on kaksi lajia, maastaveto ja jättiläisen käsipaino. 

Kilpailua jatketaan lauantaina 15.8. klo 12.00 Inkerinaukiolla, jossa istumakatsomoihin mahtuu 300 ihmistä, neljään eri katsomoon. Voittaja ratkeaa viiden kilpailulajin jälkeen. Lajeja ovat punnerrus, farmari- ja ankkakävely painavien kantamusten kanssa, lastaus, esineen pitäminen edessä suorilla käsillä ja viimeisenä Atlas-kivien nostelu.

– Atlas-kivillä tehdään maailmanennätysyritys. 245-kiloista kiveä ei vielä ole kukaan saanut sarjoissa ylös. 

Johanna Ovaska kertoo, että Topi Ovaskan kilpailuun suunnittelemat ja Imatran teräsvalmisteen tekemät kilpailuvälineet ovat lajin piirissä niittäneet mainetta ympäri maailmaa.

– Strongman-kisat ovat lähteneet siitä että kunhan vedetään jotakin rekkaa, mutta meillä välineet on huolella suunniteltu ja turvallisiksi testattu, Ovaska kertoo.

Imatran voimamieskisa on tänä vuonna Suomen voimamieskilpailujen päätapahtuma. Kilpailun merkittävyyttä korostaa se, että Imatralla valitaan kilpailija maailman vahvin mies -kisaan, jos Suomi paikan saa. 

Vuodesta 2015 Imatralla käydyllä Suomen voimamiesliigan (Finnish Strongmans Champions League) osakilpailulla on jo omat perinteensä. Monesti täältä on noussut kilpailijoita isompiin ympyröihin.

– Imatran kilpailuun otetaan aina yksi aloittelija mukaan. Tänä vuonna hän on 23-vuotias Anders Pedesrsen Tanskasta. Tämä on hänelle toinen kilpailu. Täältä noustaan aina, Ovaska hehkuttaa.

Kisan myötä Imatra hyvää mainosta, kun kilpailijoita kuvataan syksyllä näytettävää TV-ohjelmaa varten muun muassa Vuoksella ja Suomen suurimmassa puukoulussa Mansikkalan koulukeskuksessa. 

Ovaskan mukaan kisassa saa kuitenkin kuvata ja levittää vapaasti viestiä Imatrasta. Hän toivookin, että ilmaiseen tapahtumaan tullaan koko perheen voimin pitämään yllä positiivista imatralaista tunnelmaa.