Espanjansiruetana asvaltilla.
Espanjansiruetana

Imatralla havaittu espanjansiruetanoita

Espanjansiruetana uhkaa Suomen alkuperäistä lajistoa, joten kiinteistöjen omistajat ovat velvollisia hävittämään sitä pihoiltaan.

– Meille on tullut kesän aikana joitakin havaintoja espanjansiruetanoista. Esiintymiä on ainakin Ritikanrannassa, Kirkkokadulla ja Itä-Siitolassa, kertoo Imatran kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen.

Voimassa olevan vieraslajilain (Finlex 1709/2015) mukaan kiinteistön omistajat ovat velvollisia hävittämään pihoilla ja muilla omistamilla alueillaan vieraslajeja koska ne ovat uhka Suomen alkuperäiselle lajistolle ja luonnon monimuotoisuudelle. Vieraslajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito tai luovutus sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Espanjansiruetana

Espanjansiruetana on yleensä ruskean eri sävyissä esiintyvä kookas etanalaji, jota esiintyy lähes koko Suomessa. Jos alueella on tavattu espanjansiruetanaa, kannattaa nurmikko ja pihakasvillisuus pitää lyhyenä, ilmavana ja siistinä. Lehti- ja risukasoja ei kannata säilyttää pihamailla.

Espanjansiruetanat tulee kerätä pois ja pudottaa joko kiehuvaan veteen tai etikkaa sisältävään suljettuun astiaan. Ne voi myös tappaa katkaisemalla niiden pää. Kaikki tuhotut yksilöt tulee aina hävittää suljetussa pussissa tai astiassa kuivajätteen mukana niin, etteivät kuolleet yksilöt jää ravinnoksi lajitovereilleen. Keräämistä voi tehostaa laittamalla maahan kosteutta kerääviä lautoja, juuttisäkkejä, joiden alle etanat hakeutuvat. Torjuntaan on saatavilla myös rautafosfaattivalmisteita. 

Koska espanjansiruetanan munat ja pienet yksilöt leviävät helposti kasvijätteen, maa-aineksen ja taimien mukana, on niiden jakamista ja siirtämistä uusille alueille vältettävä espanjansiruetanan leviämisen ehkäisemiseksi.

Vaaraton ukkoetana muistuttaa espanjansiruetanaa

Saatat hyvinkin selvitä säikähdyksellä, jos pihassasi onkin suomalaiseen lajistoon kuuluva ukkoetana. Iltalehti kertoo, kuinka erotat ukkoetanan espanjansiruetanasta

Tietoa espanjansiruetanasta

Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta.

Lisätietoja vieraslajeista ja niiden hävittämisestä saat vieraslajiportaalista tai Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta; ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi ja Imatran seudun ympäristötoimesta ymparistotoimi@imatra.fi

Ilmoita havainnosta

Havainnot espanjasiruetanoista tulee kertoa Imatran kaupungin asiakaspalveluun, ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@imatra.fi., puhelin 020617111.

Ilmoita havaintosi vieraslajiportaalissa.

 

Lisätietoja:

Erika Luhtanen, kaupunginpuutarhuri, erika.luhtanen@imatra.fi, p. 020 617 4704

Merja Kaksonen, ympäristöinsinööri, merja.kaksonen@imatra.fi, p. 020 617 4302