Kipan kalusto on valmiina.

Kipa on valmiina talven tuiskuihin

Ensin pääväylät ja kevyen liikenteen raitit, sitten kokoajakadut ja lopuksi asuntokadut.

Katujen kunnossapidossa Imatran alueella vastaa edelleen kaupungin tytäryhtiö Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelu Oy (Kipa).

Lumenaurauksia ja hiekoituksia hoidetaan kuten viime talvena, jolloin nykyinen tapa toimia oli ensimmäistä kertaa käytössä.

─ Nykyinen toimintatapa on tuttu 2000-luvun alkupuolelta. Välillä kokeiltiin toisenlaisia laatumääritelmiä, Kipan toimitusjohtaja Markku Puuska sanoo.

Kadut pidetään liikennöitävässä kunnossa katuluokitusten mukaisesti ympäri vuorokauden, mutta tarkemmat viimeistelytyöt pyritään keskittämään aina päiväaikaan. Öisin ja viikonloppuisin tehdään ne kunnossapitotehtävät, jotka takaavat ajoneuvojen ja kevyen liikenteen kulkemisen.

─ Painotamme töitä päivävuoroihin. Päivystysporukka lähtee toki liikkeelle tarvittaessa mihin aikaan vaan, Puuska selventää.

Kolmen luokan kiireellisyys

Ensimmäisessä lähdössä aurataan aina kaupungin pääkadut. Pääväylän tasoisia katuja Imatralla on 81 kilometriä. Pääväylät saadaan aurattua kertaalleen neljässä tunnissa kahdella yksiköllä. Pääväylien kanssa samaan aikaan aurataan vilkkaimmat kevyen liikenteen väylät.

Pääväylien jälkeen on kokoojakatujen vuoro. Näitä ovat asuntoalueiden pääkadut, joita kaupungissa on 78 kilometriä.

Viimeisenä suoritetaan pienempien asuntokatujen auraus. Näitä kokoajakaduista erkanevia katuja on kaupungissa noin 250 kilometriä.

─ Välillä asuntokatujen aurausta voi joutua odottamaan, koska etusijalla ovat isommat väylät ja kevyen liikenteen reitit. Pienten lumisateiden yhteydessä on mahdollista, että asuntokaduilla lumen annetaan tarkoituksella tamppaantua paikoilleen, Puuska sanoo.

Hiekoituksessa kevyen liikenteen väylät, teiden risteysalueet ja joukkoliikenteen pysäkit ovat etusijalla. Asuntokatujen hiekoitusta tehdään harkinnan mukaan.

Yhdeksän kuskia ja kuusi urakoitsijaa

Lumenaurauksessa ja hiekoituksessa Kipalla on yhdeksän kuljettajaa ja työkonetta.

Lisäksi Kipa työllistää kuutta eri aliurakoitsijaa kymmenellä koneella.

Kiinteistönomistajan vastuulla on pitää oma tonttiliittymä ja tonttiliittymän sadevesirumpu puhtaana. Rumpu ei saa päästä jäätymään.

Joka vuosi ainakin osaa omakotiasujista harmittaa auran portin kohdalle jättämä lumivalli. Voidaanko tälle tehdä mitään?

─ Valitettavasti vain harvassa laitteessa on se mahdollisuus, että lumi ei auratessa kasaannu tonttiliittymän eteen, Puuska pahoittelee.

Tonttien lumille tulee varata paikka omalta pihalta. Lumen siirtäminen tontin alueelta kaupungin katu- tai puistoalueelle on kiellettyä.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Puuska, Kipa, p. 05 235 2860, markku.puuska@imatrankipa.fi

Vastaava työnjohtaja Kimmo Kauhanen, Kipa, 05 813 6601, kimmo.kauhanen@imatrankipa.fi