Kuva
Kaupunginhallitus sai talousarvioesityksen valmiiksi maanantaina.

Imatra satsaa elinvoimaan

Tiedote
28.10.2019 18:07
Veroprosenttia ei nosteta, jatkossakin maakunnan alhaisimpia.

Imatran kaupunki panostaa jatkossa kaupungin vetovoiman kasvattamiseen.

Imatran kaupunginhallitus on valmistellut talousarvion, jonka tavoitteena on, että ensi vuoden aikana kaupungin kustannusrakenne vakautuu kestävälle pohjalle vastaamaan vallitsevaa palvelutarvetta. Palvelut suhteutetaan väestömäärään.

- Talousarvion tekeminen oli poikkeuksellisen hankalaa johtuen monista muuttuvista tekijöistä. Ennusteet muuttuivat koko ajan, esimerkiksi Eksoten maksuosuus kasvoi kolmen viikon aikana 1,4 miljoonalla eurolla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen sanoo.

Suurimpina haasteina kaupunginjohtajajohtaja Kai Roslakka pitää tulevien vuosien suunnittelussa edelleen kuntatalouden laajempaa kehitystä sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kulujen kasvua.

Toimintakate 160,7 miljoonaa euroa

Valtuustoon menevään talousarvioehdotukseen on ensi vuoden toimintakatteeksi kirjattu 160,7 miljoonaa euroa ja se on noin 6,56 miljoonaa euroa suurempi kuin vuoden 2019 toteutumaennuste. 

Toimintakatteen suurin kuluerä on Eksoten maksuosuus 98,9 miljoonaa euroa, joka kasvaa kuluvan vuoden maksuosuudesta 5,9 miljoonaa euroa edellyttäen että Eksote onnistuu suunnitelluissa yhdeksän miljoonan euron sopeutustoimissaan.

Vuoden 2020 toimintakate pitää sisällään 1,6 miljoonan euron kululeikkauksen, joka kertyy kaupungin oman yt-menettelyn kautta.

Veroprosentti edelleen 20

Vuoden 2020 verotulojen kokonaismääräksi arvioidaan 106,9 miljoonaa euroa, jossa on kasvua lähes 5,8 miljoonaa euroa vuoden 2019 toteumaennusteeseen.  Talousarvio perustuu valtion verotilitysten jaksotusten korjauksiin kahden vuoden ajalta.

Veronprosentin korotus ei saanut kannatusta hallituksessa ja Imatra jatkaa edelleen 20 veroprosentilla. Linjaus merkitsee sitä, että Imatra tekee vajaa 900 000 euroa alijäämäisen talousarvion. Hallitus edellyttää ensi vuodelle kehittämistoimenpiteitä, että talousarvion alijäämä ei tule toteutumaan.

Talousarvioesityksessä vuosikate on 7,9 miljoonaa euroa. Se ei kata suunnitelman mukaisia poistoja.

Investoinnit yhteensä 37,2 miljoonaa euroa

Investointiosassa elinvoima- ja perusinvestointien kokonaismäärä on nettona yhteensä noin 37,2 miljoonaa euroa. Rakentamisen osalta investointivaraus on 25 miljoonaa euroa. Summa on mittava, koska ensi vuonna kaupungissa rakennetaan kahta uuttaa koulukeskusta.

Perusinvestointeja on koko investointipotista 7,12 miljoonaa euroa.

Elinkeinopoliittisiin investointeihin tehdään yhteensä 1,75 miljoonan euron suuruinen varaus.

 ─Kaupunkihallituksen esitys valtuustolle pitää sisällään sen, että vaikeasta taloustilanteesta huolimatta elinvoimapanostuksia tehdään, apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino sanoo.

Osakkeet ja osuudet nielevät kokonaisinvestointipotista 3,35 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi puidaan valtuustossa 11.11. 


 
 
Lisätietoja:
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen, p.
020 617 2280, anna.helminenatimatra.fi
Kaupunginjohtaja Kai Roslakka, p. 020 617 2226, kai.roslakkaatimatra.fi
Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino,  p. 020 617 2206, kaisa.heinoatimatra.fi

Muutamia nostoja talousarvioesityksestä

  • Varaus 400 000 euroa myöhemmin erikseen päätettäviin elinvoimatoimenpiteisiin.
  • Elinkeinopoliittisia investointiesimerkkejä: matkustajasataman kunnostus, maastopyöräilyverkosto, Imatrankosken keskusta-alueen kehittäminen, Visit Vuoksi -hanke, Mioni-puisto
  • Perusinvestoinnit pitävät sisällään muun muassa Koulukadun alikulkutunnelin Mansikkalan koulukeskuksen tuntumassa.
  • Avustuksia imatralaisille yhdistyksille, seuroille ja säätiöille yhteensä 174 400 euroa.