Kuva
Tori, aukio
Nuoria Nepparilla

Nepparilla tavataan – siis missä?

Tiedote
15.8.2018 13:56
Tiedätkö mitä ovat Neppari, Kasarmipuisto tai Kuusenkerkkä? Ei hätää, jos ei heti raksuta. Nimet ovat uusia Imatralla, tuttuja paikkoja, joiden nimiä ei vielä kovin moni tunne. 

Kaupungin kaavoittajalta putkahtaa uusia nimiä silloin kun tehdään uutta kaavaa. Yksi uusista ja merkittäväkin imatralainen paikannimi on Neppari, keskustan aukio, joka kansan suussa kulkee usein sen laidalla sijaitsevan kauppakeskus Koskentorin nimellä. Neppari sai nimensä vuonna 2015 vahvistetussa asemakaavassa. Kaavoittaja on johtanut nimen lähellä sijainneesta Napinkulmasta.

Mitä kaavassa nimetään ja millä perusteella? 

Kadunnimien ja muiden nimien antaminen asemakaavassa perustuu Maankäyttö- ja rakennusasetukseen (MRA 24 §). Asemakaava käsittää myös kunnanosien numerot ja mahdolliset nimet sekä katujen ja mahdolliset muiden yleisten alueiden nimet. 

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Ulla Karjalaisen mukaan kaavoittaja nimeää lähtökohtaisesti katu- ja liikenneverkoston, tarvittaessa puistot ja ylipäänsä paikat joissa tarvitaan opastusta. 

– Tärkeintä nimeämisessä on opastus. Kun joku katsoo karttaa tai hakee kohdetta netistä, tulee nimien avulla löytää oikea osoite. 

Nimeä ei kaavoituksessa nykäistä hihasta, vaan uusia nimiä annettaessa pidetään lähtökohtana usein perinteistä paikannimistöä. 

– Vakiintuneisiin osoitteisiin ei puututa, mikäli vain mahdollista. Osoitenumeromuutoksista voi yritykselle olla isoja kuluja, sekä vaivaa myös yksityishenkilöille.

Ulla Karjalaisen neuvoo, että kaavaprosessissa erityisesti luonnosvaiheessa kaikilla on mahdollisuus ottaa kantaa kaavoihin, myös kaavan nimistöön. 

– Kaavasuunnitteluvaiheessa kaavoittaja päättää, että tuonne tulee uusi katu, jolle kaavoittaja ehdottaa nimeä. Toimitusinsinööri antaa osoitenumerot ja varmistaa ettei tule päällekkäisyyttä muiden kuntien kanssa. Nimeämisessä käytetään muiden, niin sanottujen sidosryhmien, asiantuntemusta. 

Yleensä nimet taipuvat vähitellen kansan suussa, mutta joskus kaavoittajan antamat nimet jäävät käyttämättä tai peräti täysin tuntemattomiksi.

– Joskus syynä on se, että paikka on melko vähällä käytöllä, kuten vaikka toriksi kaavailtu Mansikka-aukio Imatran Mansikkalassa. Osa kaavaan merkityistä nimistä jää käyttämättä siksi, että kaavassa suunniteltuja katuja ja rakennuksia ei rakenneta, selventää Ulla Karjalainen.

Mutta missä on Kasarminpuisto? Mansikkalassa Hiljan pihan vieressä. Nimi on saanut innoituksensa 1800-luvun alussa paikalla lyhyen aikaa sijainneista Siitolan raja-aseman kasarmeista. Kasarmien perustukset näkyvät yhä pieninä kumpareina uimahallin risteyksen kaakkoispuolella Tainonkoskentien varressa. 
 

Uutta nimistöä Imatralla

Mansikkalan koulukeskus

Kasarmipuisto (Hiljan pihan viereen)
Varpasaarenpolku (Kalastuspuistoon vievä tie)

Nämä nimet on annettu siksi, että saadaan mahdollisimman selkeä nimistö esimerkiksi pelastuslaitoksen kannalta paikan löytämistä helpottamaan. Urheilutalon osoite oli syytä pitää ennallaan. Kartoissa Varpasaarenpolku näkyy vielä Kotipolku-nimellä. Aiemmassa kaavassa Varpasaareen menevä tie on ollut kevyenliikenteen raittia, jolla huoltoajo on sallittu, ei siis katua.

Sienimäenranta

Aiemmassa kaavassa alue oli VP- eli puistoaluetta (Sienimäenpuisto).

Kaikki nimistö on uutta: Omenatarha, Omenahaka, Omenaranta, Omenapuisto, Omenapuistonpolku, Hepokivenpolku, Hepokivenpelto. Nimet on johdettu rantaan vuonna 2000 perustetusta omenapuupuistosta, johon kaikille sinä vuonna syntyneille istutettiin omenapuu.

Ukonniemi

Aiemmassa kaavassa alue oli VU- eli urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta.

Ottelukatua lukuun ottamatta kaikki nimistö on uutta; Kuusenkerkkä, Lepännorkko, Hiirenkorva, Pajunkissa, Taimisto, Ukoskanmasto, Ukoskanlatu, Ottelupolku. 

Polkujen nimet eivät aina näy opaskartalla. 

IVO:n tai Fortumin alue

Imatran Voiman asuinalue on ainakin yksi käytetty nimi. Myös Fortumin alueesta puhutaan, mutta tiettävästi aluetta ei ole nimetty virallisesti millään nimellä. Ylipäätään asuin- tai muita pienalueita aika harvoin nimetään virallisesti.

Ivon alueella on voimassa asemakaava nro 1030, joka on saanut lainvoiman 2014. Aiemmin alue on ollut T-6- aluetta (Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, jolla olevat asuinrakennukset saadaan pitää asumiskäytössä niin kauan, kuin ne eivät ole teollisuuskäytön esteenä) ja osin alue on ollut vailla asemakaavaa (itäpuolinen osa).

Uutta nimistöä alueella:
Ivontie (aiemmin osa kadusta on ollut nimellä Voimantie), Tehokuja, Volttikuja, Oikosulku, Ivonkaari, Virtapiiri, Kupariliitos, Johtoliitos, Ervinkatu, Ekegreninraitti.

Uusia imatralaisia paikannimiä kokosi kaavoitusarkkitehti Julia Virkkala

 

Lue lisää paikkojen nimeämisestä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilta