Kuva
Rakentaminen

Kansalaisille helpotusta arjen toimintoihin valtion ja kunnan avustuksilla

Tiedote
30.5.2018 16:52
Kunnilla ja valtiolla on jaossa monia erilaisia rakentamiseen ja remontointiin liittyviä avustuksia, jotka on tarkoitettu helpottamaan arjen toimintaa.

Valtion sekä kuntien myöntämissä korjaus- ja esteettömyysavustuksissa on jatkuva hakuaika. Avustuksia voidaan hakea koko vuoden. 

Rakentamiseen liittyvillä avustuksilla autetaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia kansalaisia. Vanhuksia autetaan kodin muutostöissä, jotta he voisivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Vammaisia autetaan poistamaan esteellisyyttä jokapäiväisen toiminnan helpottamiseksi. Lapsiperheitä, vanhuksia, vammaisia ja muita kerrostalossa asujia avustetaan hissien rakentamisessa esteettömän kulun mahdollistamiseksi.

Avustuksen määrä on enintään 50 % korjauskustannuksista. Poikkeustapauksessa  avustuksen määrä voi olla 70 %. Poikkeuksia ovat muun muassa hakijaruokakuntaan kuuluva veteraani tai veteraanin leski tai jos asunnossa ei voida ilman korjauksia suorittaa tarpeellisia hoitotoimenpiteitä.

Avustusta myönnettäessä otetaan huomioon hakijaruokakunnan tulot ja varallisuus. Veteraaneilla on korotetut tulorajat.

Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi peseytymistilojen rakentaminen asuinkerrokseen, esteettömyyden parantaminen ja vesikaton korjaaminen, jos sen kunto vaikuttaa mahdollisuuteen asua rakennuksessa.

Hissi- ja esteettömyysavustuksilla helpotetaan kaikkien kansalaisten liikkumista asuinympäristössä.  Tavoitteena on auttaa vanhuksia asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Tänä vuonna esteettömyysavustuksen piiriin kuuluu myös hissin uusimisen yhteydessä tapahtuva lisäys ylöspäin tai alaspäin taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Lisäksi pelkkä ovien vaihto automaattioviin on avustettava toimenpide.  

Avustusprosentti on tänä vuonna  45 %. Avustusprosentin ei odoteta säilyvän tällä tasolla, joten taloyhtiöiden kannatta kiirehtiä rakentamispäätöksiä.

Vuoden 2017 alusta ARA  (= Asumisen rahoitus – ja kehittämiskeskus) otti haltuunsa myöntämiensä avustusten käsittelyn.

Imatran kaupunginhallitus on lisäksi myöntänyt  40 000 euron määrärahan jaettavaksi hissi- ja esteettömyysavustuksina taloyhtiöille.  Avustuksen suuruus hissiä kohden on 7500 euroa.

Esteettömyysavustuksena jaetaan tästä summasta se osuus mikä jää hissiavustuksista käyttämättä. Esteettömyysavustuksen avustusprosentti on enintään 30 % kokonaiskustannuksista.

- Tälle vuodelle on toistaiseksi tiedossa kahden hissin toteutuminen. Nyt kannattaa avustuksia hakea, sillä tälle vuodelle näyttäisi vielä olevan hyvin jaettavaa, kertoo avustuksista vastaava korjausrakennusinsinööri Pertti Purovaara Imatran kaupungilta.

Mistä apua

ARA:n avustusten hakemiseen ja toimenpiteiden suunnitteluun saa maksutonta apua Vanhustyön keskusliitolta. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueen Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojana toimii Lappeenrannasta käsin Pekka Hulkkonen p. 050 593 1277.

Imatralla neuvontaa antaa korjausrakennusinsinööri Pertti Purovaara p. 020 617 4703, Rautjärvellä rakennustarkastaja Pasi Kautto p. 040 029 9281 ja palvelusihteeri Satu Kojo p. 040 181 4008, Ruokolahdella asumispalvelupäällikkö Sari Myyryläinen p. 044 4491 210

Kansalaisilla on myös oikeus vammaispalvelulain mukaisiin kodin muutostöihin. Eksotelta voi hakea korvausta asunnoni muutostöihin, jos henkilöllä on vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia liikkua tai toimia vakituisessa asunnossasi. Eksote korvaa vamman vaatimat välttämättömät ja kohtuulliset muutostyökustannukset asunnossasi ja sen välittömässä läheisyydessä (mm. ovien leventäminen, luiskien rakentaminen). Eksote voi korvata myös asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden kohtuullisia hankkimiskustannuksia. 

Iso Apu-palvelukeskukset neuvovat asiakkaita hakemus ym. asioissa.

Lisätietoja: korjausrakennusinsinööri Pertti Purovaara p. 020 617 4703

www.ara.fi/korjausavustukset

 

ARA:n avustukset:
- korjausavustukset
- korjausavustukset ikääntyneiden ja vammaisten asuntoihin
- esteettömyysavustus
- hissiavustus

Kaikissa jatkuva haku.
Sähköinen haku ARA:n sivulla kohdassa Verkkoasionti - linkki
Paperisia hakulomakkeita voi tulostaa ARA:n sivulta.

Imatran kaupungin avustukset:
- hissiavustus
- esteettömyysavustus

Jatkuva haku
Hakulomakkeita voi tulostaa Imatran kaupungin sivuilta Esteetön asuminen ja asiointi
Esteettömyysavustusta voi hakea hissiavustuslomakkeella.

Eksoten vammaispalvelulain mukaiset kodin muutostyöt
  -tarkoitettu kaikille liikuntarajoitteisille ja vammaisille henkilöille

Jatkuva haku
Hakulomakkeet ja ohjeet Eksoten sivuilta Sosiaalipalvelut-Vammaispalvelut