Kuva
Elinvoimalaskenta

Imatran kauppapaikoista tehtiin elinvoimalaskenta

Tiedote
25.5.2018 17:20
Lauantaikaupassa Mansikkala voittaa Imatrankosken.

 

Imatran liikepaikkoja koskeva ensimmäinen elinvoimalaskenta on suoritettu. Tutkimuksen tilasi Imatran kaupunki  yhteistyössä Imitsin kanssa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy:ltä.

Tämä on seurantatutkimuksen ensimmäinen osa. Vastaavia selvityksiä tulemme tekemään vuosittain, jotta saamme faktaa mitun eli miusta tuntuu -tiedon sijaan, kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs sanoo.

Hän korostaakin, että kaupungin kannalta tärkeintä on pitkän aikavälin tieto.

Tällä tiedolla on merkitystä esimerkiksi kaavoitukselle ja  kehitysyhtiölle, Äikäs toteaa.

Ensimmäinen tutkimus ei sinällään paljastanut mitään suuria uutisia Imatran kaupallisesta toiminnasta. Imatra on selvästi ravintoloiden ja kahviloiden kehto.

Tutkimuksen tuoma analyysi kauppojen ja erityisesti ravintoloiden ja kahviloiden määrästä oli yllätys, liikkeitä ja ravintoloita on todella paljon, Imitsin toiminnanjohtaja Liisa Marsio toteaa.

Imatralla on tutkimuksen mukaan yhteensä 45 ravintolaa ja kahvilaa. Niistä Imatrankoskella on 28, Mansikkalassa 11 ja Vuoksenniskalla 11.

Toinen tutkimuksessa esiin noussut asia on se, että Mansikkalassa on enemmän lauantaisin auki olevia kauppoja kuin Imatrankoskella. Lauantaikaupan osuus Mansikkalassa on 60 prosenttia, kun Imatrankoskella vastaava luku on 43,43 prosenttia.

Tutkimuksen rahoituksesta vastaa Imatran kaupunkikehitys.

 

Lisätietoja:

kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs, p.  040 716 4188, topiantti.aikasatimatra.fi

FM Martti Wilhelms /  TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy, p. 050-538 4334, martti.wilhelmsatsalokorpi.com

Imitsin toiminnanjohtaja Liisa Marsio , p. 040 550 33 27, info(a)imitsi.fi (Tavoitettavissa ma 28.5.)

 

Linkki valtakunnalliseen tiedotteeseen tästä.

 

 

 

 

 

 

 

Imatran kokonaiselinvoimalaskennan yhteenveto

  • Liiketilojen kokonaismäärällä mitattuna suurin liikekeskus on selkeästi keskusta-alue (198/377 kpl)
  • Mansikkala isoine kodin marketteineen ja erikoisliikkeineen haastaa kuitenkin keskustaa, josta kertoo sekin, että lauantaikaupan osuus (SaFe-%) on korkein Mansikkalassa (60,0%).
  • Ns. tilaa vaativan kauppaa on eniten, hieman yllättäen keskusta-alueella (alueen länsiosassa). Vuoksenniskan alue on osittain pienteollisuus-ja varastoaluetta.
  • Lähialueen palvelukeskuksena profiloituu Vuoksenniska, mutta toki muutkin liikekeskukset toimivat lähialueensa palvelukeskuksina.
  • Tyhjiä liiketiloja on eniten keskustassa (32 kpl / 16,2 %), mutta suhteellisesti hieman enemmän Vuoksenniskalla (17 kpl / 17,2 %). Tyhjien liiketilojen osuus (Black hole-%) on Imatralla korkea ja se vaikuttaa elinvoimalukuun. Valtakunnallinen keskiarvo kaupunkikeskuksissa on noin 10 %.
  • Ravintoloiden osuus lauantaiyrityksistä (ResBu-%) on odotetusti korkein keskustassa.
  • Liiketilojen seuranta tarkasti rajatuilla alueilla kertoo muutoksista. Mielenkiintoista seurattavaa on mm. keskusta-alueen ja muiden alueiden väliset muutokset.