Kuva
Suojeltavaa metsää ympäröivät rakennetut alueet ja liikenneväylät. Silti metsä on luonnoltaan ja lajistoltaan monimuotoinen.

Itä-Siitolaan suunnitteilla suojelumetsä luontolahjana kaupunkilaisille

Tiedote
9.5.2018 15:39
Idea suojeluun luonnonsuojeluyhdistykseltä.

Kaupunki aikoo suojella 70-vuotisjuhlansa kunniaksi Itä-Siitolan metsän. Suojeltava alue sijaitsee Siitolan kartanon takana.

– Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys rohkaisi kaupunkia selvittämään mahdollisuutta luontolahjaan. Keskustelu avattiin jo viime vuoden puolella. Imatran alueelta on tutkittu eri vaihtoehtoja. Luonnonsuojeluyhdistys teki hyvää taustatyötä, kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs sanoo

 Suojeluun suunniteltu alue on 13,2 hehtaaria. Metsässä on vanhoja, järeitä kuusia, reheviä notkelmia sekä entisten peltojen lehtiahopuustoisia reunametsiköitä. Aluetta voidaan pitää myös linnustoltaan merkittävänä. Alueella on tehty havaintoja valkoselkätikasta ja pesivästä varpushaukasta. Metsän väkeen kuuluvat myös liito-orava ja lepakot.

 – Itä-Siitolan alueen metsäalue on monimuotoinen luontokokonaisuus, jossa imatralaiset ovat perinteisesti tottuneet kulkemaan ja viihtymään. Alueella on jo olemassa polkuverkostoa ja ulkoilureitti. Lisäksi alue nivoutuu Siitolan kartanon arvokkaaseen miljööseen, Äikäs perustelee metsän valintaa luontolahjaksi.

Suojelualueella sallitaan jo olemassa olevan ulkoilu- ja latureittien kunnossapito ja siihen liittyvä moottoriajoneuvoilla liikkuminen, ulkoilijoille vaarallisten puiden kaataminen reitin läheisyydestä, puuston ja vesakon raivaaminen sekä niiden vaatima moottoriajoneuvolla liikkuminen.

Imatran kaupunki laatii suojelualueelle hoitosuunnitelma yhteistyössä Imatran seudun ympäristötoimen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

Hoitosuunnitelmaan kirjataan alueen luontoarvojen säilyttämiseksi ja parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

Luontolahjan kartoituksessa kävi ilmi, että vaihtoehtoisia paikkoja suojelutoimille olisi ollut muitakin. Tämän vuoksi keskustelua halutaan jatkaa.

 – Tulemme järjestämään avoimen keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan muita potentiaalisia suojelumetsä ja -alueita, joita meneillään olevassa yleiskaava 2040 -työssä on syytä ottaa huomioon. Tilaisuudesta tiedotetaan myöhemmin erikseen, Äikäs lupaa.

Suojelumetsän perustaminen Itä-Siitolaan on kaupunkikehityslautakunnassa linjattavana ensi tiistaina. Asiaa on esitelty alustavasti myös kaupunginhallitukselle tiedoksiantona.

 

 

Lisätietoja:

kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs, p. 020 617 2204, topiantti.aikasatimatra.fi