Kuva

Sivulliset osalliset – Ihmiskuvia itsenäistymisvaiheen Etelä-Karjalasta

Tiedote
1.12.2017 17:07
Imatran taidemuseossa perjantaina 8.12. klo 18 kaikille avoin ja maksuton esitys. Kolme 10-15 minuutin mittaista lyhytelokuvaa Etelä-Karjalasta noin sadan vuoden takaa.

Sivulliset osalliset – Ihmiskuvia itsenäistymisvaiheen Etelä-Karjalasta

Sivulliset osalliset -nimi pitää sisällään kolme monologia. Ne perustuvat paikallishistoriaan, suulliseen perinteeseen, aikalaislehtitietoihin ja haastatteluihin.

Imatralle sijoittuva teos käsittelee terästeollisuuden pioneerin, Elektrometallurgiska Aktiebolaget -yhtiön työläisten johtoon kohdistamaa painostusta tehtaanjohtajan puolison Aili Aminoffin näkökulmasta, joulukuussa 1917.
Puuseppä ja puhallinsoittaja Toivo Holmbergin monologi sijoittuu Lappeenrantaan. Hän kertoo  tsaarinajan elämästä ja kokemuksistaan sekä punaisten että valkoisten tehtävissä vuonna 1918.
Parikkalalainen maalaispoliisi Yrjö Parikka kertoo virkatoimistaan vuoden 1917 marraskuun suurlakon päivinä, parikkalalaisen puhelinkeskuksen piirityksestä ja naapurinsa kohtalosta, aidossa tapahtumapaikassa.

Teokset lähetetään myös Lappeenrannan, Imatran ja Parikkalan yläkouluille ja lukioille. Niitä voidaan käyttää osana koulujen opetusta.
Myöhemmin teoksia voidaan esittää esimerkiksi kuntien ja yhdistysten tapahtumissa.

Taustatutkimuksen ovat tehneet, teokset käsikirjoittaneet ja hankkeen tuottaneet FM kansanperinteen tutkija, yrittäjä Mikko Europaeus ja FM etnologi, toimittaja Piia Kaskinen. Ohjauksesta vastaa näyttelijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Sami Sivonen. Teokset on kuvannut, leikannut ja äänittänyt kuvataiteilija Inka Nordlund. Rooleissa esiintyy eteläkarjalaisia harrastajanäyttelijöitä: Heidi Häkkinen (Aili Aminoff), Jussi Perälä (Toivo Holmberg) ja Aapo Stavén (Yrjö Parikka). 

Hanke on saanut juhlavuoden Suomi 100-ohjelmastatuksen ja tukea Etelä-Karjalan liitolta, Lappeenrannan ja Imatran kaupungeilta sekä Parikkalan kunnalta. 

Muut esitykset:

10.12. su klo 12 Harjulinnan kunnantalo, Parikkala

11.12. ma klo 18 Etelä-Karjalan museo, Lappeenranta