Kuva

Imatralaisäiti: Jopo-luokka oli meille paras ratkaisu

Tiedote
13.10.2017 21:31
Jopo-verkosto tutustui Imatralla annettavaan opetukseen kaksipäiväisessä koulutusseminaarissa.

Imatralaisäiti kiittelee joustavaa perusoppimista (Jopo) .

- Suosittelen lämpimästi, jos sitä jollekin tarjotaan. Meille se oli loistava ratkaisu.

Äiti kertoo, että hänen lapsellaan kouluvaikeudet alkoivat jo ensimmäisellä luokalla. Lapsi ei saanut koulussa oikein mitään tehtyä ja käytös oli erilaista kuin kotona.

- Tuntuu, että lapsen iho olisi käännetty nurin, kun hän astui koulun portista sisään.

Hiihtoloman jälkeen lapsi palasi takaisin esikouluun. Seuraavana syksynä hän aloitti uudelleen ensimmäisen luokan, mutta ongelmat jatkuivat. Mukaan oli tullut aggressiivista käyttäytymistä.

Lapsi tutkittiin ensimmäisen luokan keväällä keskussairaalassa. Toista luokkaa hän kävi sairaalakoulussa kevääseen asti, jolloin siirtyi takaisin tavalliselle koululuokalle.

- Saimme lopulta avustajan, mutta silti koulunkäynti oli todella rankkaa. Alaluokan opettaja oli kyllä oikein ihana. Neljännellä luokalla me eli opettaja, erityisopettaja, avustaja ja minä lähdimme miettimään mahdollisuutta siirtyä erityisryhmään. Tällainen paikka järjestyikin seuraavaksi syksyksi.

Pienryhmäopiskelu toi hieman apua, mutta mitään ratkaisevaa parannusta se ei tarjonnut.

- Sitten meille tarjottiin yläastetta varten Jopo-mahdollisuutta. Se oli silloin uutta täällä.

Äidin mukaan Jopo helpotti perheen elämään olennaisesti, vaikka toki omat vaikeutensa siihenkin liittyi.

- Mutta siellä oppiminen tapahtui hyvin erilaisin keinoin ja yhteydenpito kodin ja koulun välillä oli molemminpuolista.  Emme puhuneet vain kouluasioista, vaan kaikesta, mikä liittyi kasvamiseen. Koulunkäyntiä hoidettiin aikuisten kesken aidosti yhdessä.

Nyt perheelle kuuluu hyvää. Jopo-opetuksen aikana nuori innostui ammattiin tähtäävistä opinnoista ja on pärjännyt niissä hyvin.

Joustava perusopetus käynnistettiin 2006  opetusministeriön toimesta vastauksena huoleen, joka kohdistui niihin oppilaisiin, jotka olivat vaarassa jäädä ilman päästötodistusta ja usein myös toisen asteen opiskelupaikkaa. 

Imatralla on kolme joustavan perusopetuksen Jopo-luokkaa 7.-9. luokan oppilaille, kaksi Kosken koulussa ja yksi Vuoksenniskan koulussa. Jopo-luokalle voi hakea oppilas, joka hyötyy pienemmästä opetusryhmästä, toiminnallisista työtavoista ja joustavasta opiskelumahdollisuudesta.

Sellaisille 7.-9. luokkien oppilaille, joilla on muita oppimisen pulmia, tarjotaan tukea oppimiseen omassa lähikoulussa tai erityisen tuen pienryhmissä.

Imatran Jopo-koulutusta esiteltiin kaksipäiväisessä koulutusseminaarissa torstaina ja perjantaina 12.-13.10. muiden kaupunkien vastaavan koulutuksen asiantuntijoille. Imatralaisäiti kertoi tässä seminaarissa opetushenkilöstölle omat näkemyksensä Jopo-koulutuksen eduista.