

Kaupunki edistää kansainvälisyyttä yhteistyössä oppilaitosten, elinkeinoelämän ja muiden organisaatioiden kanssa. Pyrkimyksenä on edistää asukkaiden kansainvälistä kanssakäymistä.
Kansainvälistymisen avainsanoja ovat verkostot, aktiivinen liikkuvuus, tapahtumat, kulttuuri ja näkyvyys. Panostamme erityisesti kansainvälisen urheilu- ja liikuntamatkailun kehittämiseen.
Toimimme aktiivisesti kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa (kaupunkiverkostot, lähialue yhteistyö, ystävyyskaupunkiyhteydet, projektit partnereineen) sekä huolehdimme kaupungin kansainvälisestä näkyvyydestä ja tuemme monikulttuurisen kaupungin kehittämistä.
Imatralla on seitsemän ystävyyskaupunkia: Ludvika (Ruotsi), Salzgitter (Saksa), Zvolen (Slovakia), Tihvinä (Venäjä), Szigetvár (Unkari) sekä Narva-Joesuu (Viro), Jiaxing (Kiina) ja yksi sisarkaupunki Beihai (Kiina). Ystävyyskaupunkien kanssa pidetään jatkuvasti yhteyttä mm. koululaisryhmien ja kulttuurivaihdon osalta.
Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Imatra on jäädyttänyt toiminnot Tihvinän kanssa.
Yhdistysten ystävyyskaupunkitoiminnan tukeminen
Imatran kaupunki tukee yhdistysten yhteistoimintaa ystävyyskaupunkien kansalaisjärjestöjen kanssa. Yhdistys voi hakea matka-avustusta ystävyyskaupunkiin suuntautuvalle matkalleen. Tuen suuruus harkitaan tapauskohtaisesti, avustus riippuu ryhmän koosta ja matkan laadusta. Vuonna 2018-2022 yhdistysten ystävyyskaupunkitoiminnan tukemiseen on varattu käytettäväksi 7000 euroa. Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen kirjaamoimatra.fi. Hakemuksen voi myös lähettää Imatran kaupungille tai tuoda kaupungintalon asiakaspalveluun. Lisätietoja Tea Laitimo p. 020 617 2212.
Ludvikan kaupunki sijaitsee Keski-Ruotsissa, Taalainmaalla, Tukholmasta luoteeseen. Tukholmaan matkaa on noin 220 km. Rannikolla sijaitsevaan satamakaupunki Gävleen kertyy matkaa noin 150 km. Asukkaita on noin 15.000.
Vuonna 1919 Ludvika sai kaupunkioikeudet, tuolloin paikkakunnalla asui vain 3937 ihmistä. Ludvika oli pitkään tärkeä liikenteen solmukohta. Vuonna 1858 rakennettiin yksi Ruotsin ensimmäisistä rautateistä, joka yhdisti Ludvikan sekä Smedjebacken ja Strömholmin kanavan. Ludvika on vilkas kulttuurikaupunki, joka tarjoaa asukkailleen monia erilaisia kulttuuritapahtumia, unohtamatta urheilua ja muuta vapaa-ajan toimintaa. Harrastusmahdollisuuksiin kuuluvat mm. jalkapallo, kalastus, golf, jääkiekko, luistelu, moottoriurheilu, tennis ja sulkapallo sekä ratsastus. Läheinen luonto mahdollistaa myös luonnossa liikkumisen.
Imatran ystävyskaupunki Slovakiassa on Zvolen. Vuonna 2003 Zvolen juhli 760-vuotis syntymäpäivää. Zvoleniin rakennettiin ensimmäinen linnoitus 900-luvulla, uusi goottilainen linna korvasi sen 1300-luvulla. Asukkaita on reilut 43.000.
Nykyisin Zvolen on monen menestyvän yrityksen ja teknisen yliopiston kotipaikka. Zvolen on myös luonnonläheinen kaupunki, jonka keskustassa sijaitsee paljon viheralueita. Lähellä sijaitsevassa 48 hehtaarin suuruisessa Arboretumissa "Borová horassa" voi ihailla erilaisia puulajikkeita, noin 800 erilaista ruusua sekä noin 600 kotimaista ja ulkomaalaista kaktusta. Lähiseudulla on myös paljon luonnonsuojelualueita ja kivennäislähteitä. Lähellä sijaitsevat Sliač ja Kováčová ovat olleet jo pitkään tunnettuja kylpylöistään sekä kauniista luonnostaan. Kaupungista löytyy myös lukuisia kirkkoja sekä muita nähtävyyksiä.
Salzgitterin kaupunki sijaitsee noin 250 km Berliinistä länteen, Ala-Saksin osavaltiossa alueella. Yli 100 000 asukkaan kaupungin nimi muutettiin vuonna 1951 Salzgitteriksi. Kaupunki leviää 224 km2 kokoiselle alueelle ja muodostuu 31 eri kaupunginosasta. Nuoresta iästään huolimatta kaupungilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Seudulla on ollut asutusta tuhansia vuosia. Rautamalmi ja suola ovat määrittäneet seudun kehitystä. Rautamalmia louhittiin jo ennen ajanlaskumme alkua, myös germaanit louhivat ja sulattivat malmia. Suola on antanut kaupungille nimen.
Rakkaudella entisöidyn vanhan kaupungin ahtaat kujat ja vanhat talot, linnat ja museot kertovat historiasta ja elämästä keskiajalla. Salzgitterin ympäristö polkupyörä- ja vaelluspolkuineen kutsuu liikkumaan. Luonnonystäville 272 hehtaarin suuruinen eurooppalainen lintujensuojelualue ”Heerter See” on erikoinen elämys. Salzgitterin Kylpylään nousee 25 prosenttinen luonnon oma, lämmin suolavesi (thermalsole) 243 metrien syvyydestä.
Seutu, joka oli 19. vuosisataan asti maanviljelysaluetta, on kokenut todellisen uudelleensyntymän toisen maailmansodan jälkeen. Taloudellisesti kannattava malmin louhinta alkoi vasta 1937, jolloin rakennettiin teollisuusalue. Siihen mennessä louhinta ei ollut ollut kannattavaa malmin koostumuksen takia. Alueen tunnetuimman valimon ja sulattamon, Salzgitter AG lisäksi tänne ovat sijoittautuneet VW, MAN, Bosch ja IKEA sekä lukuisat muut pienet ja keskisuuret yritykset.
Unkarin lounaisosassa, Kroatian rajan tuntumassa kaupunkien Barcs ja Pécsin välillä sijaitse noin 13000 asukkaan Szigetvár. Kaupungin nimi muodostu kahdesta sanasta. Sziget tarkoittaa saarta ja vár tarkoittaa linnaa, eli linna saarella. Historia kertoo, että linnoitus rakennettiin saarelle, jota ympäröi puro. Yliopistokaupunki Pécs on Etelä-Unkarin suurin kaupunki ja yksi Unkarin vanhoista kaupungeista. Szigetvarista Pécsiin on noin 30 km ja Unkarin ja Kroatian rajalle 20 km. Hyvät linja-auto- ja junayhteydet vievät Budapestiin.
Vuonna 1566 Szigetvár oli suuren taistelun näyttämö. Elokuussa 1566 Suleiman Suuri, Osmanien valtakunnansulttaani, tuli sotavoimineen valloittamaan Szigetvárin linnoitusta. Kourallinen sotilaita puolusti urheasti komentaja Miklós Zirnyin johdolla maataan ja linnoitusta turkkilaisia vastaan. Unkarilaisia oli vain pari tuhatta suurta 100 000 päistä vihollisjoukkoa vastaan. Taistelun jälkeen turkkilaiset rakensivat linnoitukseen Suleiman Suuren Moskeijan minareetteineen. Linnoitus on säilynyt vuosisatojen ajan ja on yhä edelleen asuttavassa kunnossa. Kaupungissa näkee ja kuulee yhä turkkilaisvaikutuksen, jonka puolitoista vuosisataa kestänyt turkkilaisten valtaus on jättänyt jälkeensä. Nykyään Unkarin ja Turkin yhteistyö sujuu hyvin. Szigetvárissa sijaitsee entisen taistelukentän paikalla Unkari – Turkki -ystävyyspuisto, jossa on kahden vihollisen Miklós Zirnyin ja Suleiman Suuren patsaat rinnakkain.
Koko Unkarissa on noin 1000 terveyslähdettä, joista suurin osa on kuumia lähteitä. Myös Szigetvarista löytyy kuumia lähteitä, joita käytetään terveysvaikutuksiensa takia kylpylöissä ja kaupungin lämmityksessä. Kuumien lähteiden avulla lämmitetään kokonaista kaupunginosaa.
Venäjällä sijaitseva Tihvinä on Imatran ystävyyskaupunki. Kaupunki sijaitsee Leningradin läänin koillisosassa. Kaupungin läpi kulkevat tiet ja junaradat yhdistävät Pietarin ja maan koillisseudun. Pietarista Tihvinään on 218 km ja Imatralta 500 km. Tihvinä sijaitsee taigalla ja näin ollen alueesta 84 % on metsän peitossa. Suurenmoinen luonto, runsaat metsät, joet vesiputouksineen ja kuvauksellinen seutu tekevät alueesta suositun matkailukohteen. Kaupungissa asuu noin 60.000 ihmistä.
Tihvinä sai vuonna 1773 kaupunkioikeudet, mutta ensimmäinen maininta kaupungista on jo vuodelta 1383, jolloin kaupunki oli merkittävä uskonnollinen keskus Venäjällä. Kaupungin helmi, Uspenskin luostari, on rakennettu 1600 –luvulla. Luostari on yhä edelleen toiminnassa ja siellä säilytetään kuuluisaa Tihvinän Jumalanäidin ikonia. Ikoni on yksi Venäjän ortodoksisen kirkon kuuluisimmista ja arvokkaimmista kirkollisista esineistä, jonka alkuperäisen mallin on perimätiedon mukaan valmistanut itse apostoli Luukas.
Tihvinä on kuuluisa seudun käsityöläisistä ja ammattilaisista. Vanhat traditiot ja elinkeinotoiminnot on säilytetty huolellisesti. Nykyisin Tihvinä on myös vilkas teollisuuskaupunki, joka tekee kansainvälistä yhteistyötä useiden Länsi - Euroopan maiden ja Kiinan kanssa. Suomen ja Tihvinän yhteistyösuhteet saivat alkunsa vuonna 1971, jolloin Imatran ja Tihvinän välille solmittiin ystävyyskaupunkisopimus. Yksi kuuluisimmista tihvinäläisistä on säveltäjä Nikolai Rimsky-Korsakov, joka syntyi kaupungissa vuonna 1844. Rimsky-Korsakovin syntymätaloon avattiin heinäkuussa 1944 Rimsky-Korsakov museo.
Narva-Jõesuu on pieni n. 2800 asukkaan kylpyläkaupunki, jonka pääelinkeino on matkailu. Sen ehdoton matkailuvaltti on upea kilometrien mittainen meren hiekkaranta. Narva-Jõesuu on Venäjän ja Narvan kaupungin naapurikunta. Yhteistyösopimus Narva-Jõesuun kanssa allekirjoitettiin vuonna 2008. Kaupunkien yhteistyössä tärkein painopiste on matkailun kehittäminen. Narva Jõesuu on suunnilleen saman matkan päässä Pietarista kuin Imatra, joten molemmat paikkakunnat ovat pietarilaisten viikonlopun virkistäytymiskohteita.
Narva Jõesuu oli 1500-luvulla Narvan kaupungin asukkaiden merikalastusta palveleva kalastustukikohta, jossa sallittiin vain kalastusmajojen pitäminen. Alueelle syntyi vakituista asutusta 1600-luvulla ja sitä alettiin kutsua nimellä Gungerburg, alueelle haaksirikon kautta ajautuneiden saksalaisten antaman nimen mukaisesti. Ensimmäisiä vakituisia asukkaita Narva-Jõesuussa olivat luotsit, jotka avustivat jokea pitkin Narvaan meneviä aluksia. Lomaparatiisiksi Narva Jõesuu kehittyi 1800-luvun viimeisellä neljänneksellä. Narva-Jõesuu tultiin tuntemaan alueelle tuolloin rakennetuista koristeellisista puuhuviloista, joista suurin osa on sittemmin tuhoutunut. Narva-Jõesuuhussa on viime vuosina panostettu matkailun kehittämiseen. Paikkakunnalle on rakennettu uusi kylpylä ja kunnostettu vanhoja hotellirakennuksia.
Jiaxing on nopeasti kehittyvä kaupunki Kiinan Zhejiangin maakunnan pohjoisosassa. Kaupungilla on 7000 -vuotinen historia ja kaupungin oikeudet sillä on ollut vuodesta 1780. Kaupunki sijaitsee Keisarinkanavan rannalla, Jangtse- joen delta-alueella. 100 km säteellä sijaitsevat kaupungit Hangzhou, Ningbo, Shanghai ja Suzhou.
Jiaxingissä on 4.585 milj. asukasta, ydinkaupungissa noin 1.3 milj. asukasta.
Jiaxing on merkittävä tekstiiliteollisuuden keskittymä ja se on yksi maailman suurimmista nahkatuotteiden valmistaja. Kaupungissa on myös kemianteollisuuden ja elektroniikka-alan yrityksiä. Logistiset yhteydet ovat erinomaiset: Jiaxingissa on kaksi rautatieasemaa, multimodaalinen merisatama ja 1 -1,5 h ajomatkan päässä 4 kansainvälistä lentokenttää. Jiaxingissa sijaitsevaa ilmavoimien tukikohtaa ollaan muutamassa siviilikäyttöiseksi lentoasemaksi.
Jiaxingissä on 10 yliopistoa ja 21 ammatillista koulutuslaitosta.
Kaupunki panostaa vahvasti ympäristöasioihin ja matkailun kehittämiseen.
Beihai on prefektuuritason kaupunki Etelä-Kiinan Guangxin zhuangien autonomisen alueen eteläosassa. Kaupungin pinta-ala on 3 337 neliökilometriä ja väkiluku 1,54 miljoonaa. Kaupungin keskusta sijaitsee linnuntietä noin 170 kilometriä autonomisen alueen pääkaupunki Nanningista kaakkoon.
Imatraa ja Beihaita yhdistävänä tekijänä on StoraEnson tehtaat.
Beihai on merkittävä satamakaupunki ja on yksi maailman nopeimmin kasvavista kaupungeista.