Kuva
Taiteiden talo täyttyy taiteilijoista, ruokalarakennus on yhä vailla toimijaa.
Taiteiden talo täyttyy taiteilijoista, ruokalarakennus on yhä vailla toimijaa.

Taiteiden talon tilat ovat lähes täyteen varatut

6.8.2020 17:11
Vanhasta Tainionkosken koulusta tulee taidealojen ja kädentaitojen yhteinen tukikohta, Taiteiden talo. Saman katon alla toimivat niin taiteen harrastajat kuin ammattilaisetkin. Suurin osa vuokralaisista on kuvataiteilijoita tai yhdistyksiä.

Talon muutostöitä tehdään kesän aikana, ja uudet käyttäjät pääsevät muuttamaan tiloihin syyskuussa.

– Vuokrasopimukset astuvat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta voimaan 1. syyskuuta. Allekirjoitettuja sopimuksia on tällä hetkellä jo 21, varaustilassa olevia jokunen, ja vain kolme tilaa on kokonaan vapaana, kertoo isännöitsijä Katriina Tella Mitrasta.

Yhteensä taiteen tekemiseen tarjolla olevia tiloja on 38.

– Tilanne on erittäin hyvä. Vanhoista koulurakennuksista on keskusteltu paljon – Taiteiden talo mahdollistaa opetustarkoituksista tyhjilleen jäävän tilan korkean käyttöasteen, Tella jatkaa.

Kivikoulu ja ruokalarakennus jäävät, Tainiotalo eli entinen yläkoulu puretaan tämän syksyn aikana.

– Ruokala on vielä vailla toimijaa. Sitä koskevia yhteydenottoja toivotaan kovasti. Rakennus tarjoaa todella toimivat tilat esimerkiksi pitopalvelulle. Kenties kahvila tai lounaspaikkakin sopisi siihen yhteyteen, sillä Taiteiden talon käyttäjien lisäksi alueella on tietenkin omakotitalojen asukkaitakin, pohtii Tella ruokalan mahdollisuuksia.

Taidetoimintaa talossa alkavat harjoittaa muun muassa Sirkus Soihtu sekä taidemaalari ja kuvataiteilija Tiina Marjeta. Myös kutomo ynnä iso osa Virta-opiston työväenopistotoiminnasta siirtyy uuteen Taiteiden taloon.

– Työtila on hyvä ja erilainen kuin aikaisempani. Minusta on hienoa, että monen taiteilijan jakama ympäristö voi kannustaa meitä keskinäiseen yhteistyöhön, Marjeta sanoo.

Taiteilija Marjetalla on muun muassa ammattikorkeakoulututkinto sekä ylempi korkeakoulututkinto Imatran kuvataidekoulusta. Taiteiden talosta hän toivoo pitkäaikaista paikkaa taiteen tekemiseen.

– Uudessa, noin 40 neliömetrin tilassani Taiteiden talolla aion harjoittaa pääsääntöisesti taidemaalausta. Olen muuttanut useasti, ja nyt toivon voivani toimia täällä pidemmän aikaa. Työhöni valmistaudun esimerkiksi muovittamalla lattian sekä valmistelemalla seinän, johon voi vaikka hakata nauloja. On erittäin hyvä, että tilassa on runsaasti kaappitilaa – taitelija tarvitsee huomattavan määrän työkaluja, joita olenkin kantanut urakalla varastoon. Varastotiloissa säilytän myös omia teoksiani, Marjeta kertoo.

Virtaopiston taidekurssit painotetaan Taiteiden taloon.

– Valtaosa kädentaito- ja kuvataideopetuksestamme toteutetaan Taiteiden talossa. Ainoastaan yksittäistä opetusta voi olla vielä Imatran koulujen tiloissa, kertoo Virta-opiston apulaisrehtori Kari Salin.

Kutomo muuttaa vanhasta Tainiotalosta Taiteiden taloon.

– Kutomoa käytetään jatkossa omatoimisesti. Kalusto, kuten kangaspuut siirretään uuteen paikkaansa. Varsinaista opetusta kutomossa emme järjestä. Se ei ole enää osa virallista toimintaamme. Lisätietoa kutomotoiminnasta seuraa, kun käytännön järjestelyt varmistuvat, Salin sanoo.

Tilakyselyihin vastaa isännöitsijä Katriina Tella, p. 05 235 2831 katriina.tellaatmitra.fi (katriina[dot]tella[at]mitra[dot]fi)