Kuva
Jaakko Jäppinen
− Yritin selvittää teemmekö oikeita asioita vai pitäisikö pyrkiä enemmän vaikuttamaan kokonaisuuteen, Jaakko Jäppinen kertoo lopputyönsä taustasta.

Rauhan ja Ukonniemen urheilumatkailussa liian vähän yhteispeliä

Tiedote
25.2.2023 22:36
Jaakko Jäppinen perehtyi aiheeseen opinnäytetyössään.

Yhteistyö Rauhan ja Ukonniemen urheilumatkailutoimijoiden välillä on vähäistä ja organisoimatonta.

Tähän tulokseen päätyi Jaakko Jäppinen liiketalouden YAMK-tutkinnon lopputyössään. Jäppinen työskentelee Imatra Base Camp Oy:lla (IBC) urheilu- ja liikuntamatkailun parissa.

Jäppisen työnantaja toimi opinnäytetyön tilaajana. Tutkimusta varten hän haastatteli 11 liikuntamatkailutoimijaa Imatralta ja Lappeenrannasta. 

− Urheilu- ja liikuntamatkailijan asiakaskokemus koostuu aina usein toisistaan riippumattoman itsenäisen toimijan palveluiden summasta. Jos urheilu- ja liikuntamatkailua halutaan kehittää, vaaditaan tämän koko toimijaverkoston yhteistyötä. Jos urheilu- ja liikuntamatkailua halutaan johtaa, täytyy koordinoida verkoston toimintaa, Jäppinen sanoo ja jatkaa:

− Yritin selvittää teemmekö oikeita asioita vai pitäisikö pyrkiä enemmän vaikuttamaan kokonaisuuteen..

Ukonniemi on yksi Imatran kaupunkistrategian kehityskohde.

IBC:llä ei opinnäytetutkimuksen mukaan ole riittäviä mandaatteja tehdä työtä koko alueen hyväksi.

−Haastateltavien kehitysideat yhteistyöstä edellyttävät keskustoimijaa, ja yhteistyölle selkeää strategiaa. Se voi olla IBC tai joku muu, Jäppinen toteaa.

Hänen mukaansa merkittävää kehitystä ei tapahdu ennen kuin kunnat näkevät alueen kehittämisen yhtenä kokonaisuutena.

Jäppinen kehitti tulosten ja kirjallisuuden pohjalta Rauha-Ukoniemi -alueen liikuntamatkailulle viiden askelman tiekartan.

− Lopputyö antaa hyvän kokonaiskuvan alueen urheilumatkailun nykytilasta ja kehittämistarpeista. Tulemme käyttämään tätä jatkossa hyödyksi ainakin oman tekemisemme uudistamisessa, IBC:n toimitusjohtaja Jukka Aallikko toteaa.

Tämä juttu liittyy Imatran kaupungin asukasliitteeseen 1/2023, joka on julkaistu sunnuntaina 26.2. Uutisvuoksen välissä. Lue liite kokonaisuudessaan tästä linkistä

Tiekarttaesitys Rauha-Ukonniemi -alueen liikuntamatkailun kehittämiseksi

  1. Imatran ja Lappeenrannan tulisi muodostaa yhteinen visio alueen tulevaisuudesta
  2. Molempien kaupunkien tulisi valtuuttaa yksi toimija alueen urheilumatkailuverkoston koordinaattoriksi 
  3. Kutsua kaikki alueen urheilu- ja matkailutoimijat yhteen, mahdollistaa osallistuminen pitkäjänteiseen urheilumatkailuverkoston toimintaan. Toiminnan perustana kaikkia osapuolia hyödyttävä urheilumatkailutuotteiden kehitys ja yhteismarkkinointi. Verkoston perustana itsenäiset vapaaehtoiset toimijat, joiden vuorovaikutusta keskustoimija koordinoi.
  4. Urheilumatkailuverkoston toimesta alueelle laaditaan urheilu- ja liikuntamatkailustrategia. Keskustoimija koordinoi verkoston toimintaa strategian mukaisesti.
  5. Verkoston toimintamallin ja strategian tulee kehittyä alusta alkaen toimijalähtöisesti, jotta vapaaehtoiseen toimintaan sitoudutaan.   

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.