Kuva
Kaksi miestä kirjastossa.
Minun kuntani-hanke vahvistaa kirjastoja yhteiskunnallisen keskustelun paikkoina. Kuvassa vasemmalla kirjastonhoitaja Jesse Lindström ja kirjastoasiantuntija Ari Sareslahti.

Kuntalaisen ääni kuuluviin – kirjaston uusi demokratiahanke tuo asukkaat ja päättäjät tasavertaisina samaan tilaan

Tiedote
8.12.2022 14:57
Imatran kaupunginkirjastossa järjestetään vuoden 2023 aikana ohjattuja keskustelutilaisuuksia paikallisista ajankohtaisista aiheista. Tavoitteena on lisätä vuoropuhelua ja syventää ymmärrystä kaikille yhteisistä asioista.

Ensimmäisen keskustelun aiheena tammikuussa on kulttuuri Imatralla: onko Imatra kulttuurikaupunki, ja miltä kulttuurin tulevaisuus kaupungissa näyttää.

 – Aihe valikoitui sen perusteella, että mielestämme keskustelua kulttuurin tilasta ja tulevaisuudesta ei ole käyty viime vuosina, kirjastoasiantuntija Ari Sareslahti kertoo.

Keskusteluaiheita valitaan kaupunkilaisilta tulleiden toiveiden perusteella. Ajatuksia ja toiveita sopivista aiheista voi lähettää kirjastoon. 

Rakentavaa ja tasa-arvoista keskustelua

Ohjatuissa keskusteluissa hyödynnetään Erätauko-menetelmää, jonka avulla käydään rakentavaa ja tasavertaista keskustelua. Tavoitteena on ymmärryksen ja vuorovaikutuksen lisääntyminen, ei yksimielisyys tai konkreettiset ratkaisut. Osallistumiseen ei vaadita muuta kuin avoin ja utelias mieli. Erätaukomenetelmän tapaan keskusteluissa on kerrallaan korkeintaan kymmenkunta osallistujaa, mutta esille nousseet asiat kirjataan ylös ja viesti keskustelun kulusta välitetään eteenpäin.

– Aito kuunteleminen ja toisten mielipiteiden kunnioittaminen voivat auttaa löytämään näkökulmia, jotka muuten jäisivät piiloon. Tunne kuulluksi tulemisesta lisää uskoa, että jokaisen mielipiteillä on merkitystä ja että jokainen voi vaikuttaa, sanoo hanketyöntekijä Kaisa Halme Lahden kaupunginkirjastosta.

Mukaan halutaan etenkin niitä kuntalaisia, jotka eivät yleensä pääse yhteiskunnallisessa keskustelussa ääneen. Kuntalaisten lisäksi keskusteluihin kutsutaan alueen päättäjiä, viranhaltijoita ja medioiden edustajia.

Lisätietoja:

Kirjastoasiantuntija Ari Sareslahti, p. 020 617 6603, ari.sareslahtiatimatra.fi (ari[dot]sareslahti[at]imatra[dot]fi)
Hanketyöntekijä Kaisa Halme, p. 044 416 4139, kaisa.halmeatlahti.fi (kaisa[dot]halme[at]lahti[dot]fi) 

Logo, jossa lukee "Kirjastojen demokratiahanke".

Minun kuntani-hankkeen keskustelut

Keskustelutilaisuudet ovat osa kirjastojen lakisääteistä demokratiatyötä. Niillä nostetaan asioita kansalaiskeskusteluun ja tuodaan päätöksentekoa lähemmäs kansalaista. Samalla vahvistetaan kirjastojen roolia kuntien neutraaleina keskustelufoorumeina. Kirjasto on jo nykyisin matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka tavoittaa ison osan kunnan asukkaista.

Hankkeen kohderyhmänä ovat myös maahanmuuttajataustaiset asukkaat, joilla on tutkimusten mukaan matala osallistumisaktiivisuus kunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon. Cultura-säätiön kautta pyritään tavoittamaan erityisesti venäjänkielisiä asukkaita.

Minun kuntani -hanke on Lahden AKE-alueen seitsemän kirjaston ja Cultura-säätiön yhteinen, ja sitä koordinoi Lahden kaupunginkirjasto. Etelä-Karjalasta mukana on myös Lappeenrannan kaupunginkirjasto. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeelle demokratia-avustusta yhteensä 65 000 euroa.

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.